1 Απρ 2012

Θωρακίζουν τον ταξικό αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΡΤ


Θωρακίζουν τον ταξικό αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΡΤ
Παπαγεωργίου Βασίλης
Με τη βαρύγδουπη δήλωση ότι το πρόβλημα των μεταναστών είναι αυτό που επισκιάζει όλα τα άλλα ακόμη και αυτό της οικονομικής κρίσης, ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη το βράδυ ο παρουσιαστής μιας από τις λεγόμενες πολιτικές εκπομπές λόγου της ΕΡΤ. Στόχος η επικοινωνιακή στήριξη του βάρβαρου σχεδίου της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου για να γεμίσει τη χώρα με δεκάδες στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και ταυτόχρονα ο αποπροσανατολισμός από τις πραγματικές αιτίες των υπαρκτών προβλημάτων. Και ξετύλιξε τη συζήτηση, στην οποία εκπροσωπήθηκαν βέβαια πολιτικά το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Αμέσως μετά από αυτήν την εκπομπή, ακολούθησε άλλο ένα «ιστορικό» ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η σάουνα του Φιλανδού προέδρου» με μπόλικο αντικομμουνισμό. Μια τυπική ημέρα της κρατικής ΕΡΤ. Που χρυσοπληρώνεται από τον ελληνικό λαό με το υποχρεωτικό -μέσω της ΔΕΗ χαράτσι- και υποτίθεται ότι λειτουργεί για να υπηρετεί τον ελληνικό λαό με εκπομπές που «εμπνέονται από τις αρχές της αντικειμενικότητας, της πληρότητας και επικαιρότητας της πληροφόρησης και της πολυφωνίας», όπως αναφέρει ρητά ο ιδρυτικός της νόμος. Αλλά αυτά για το σύστημα είναι «ψιλά γράμματα» και η πραγματικότητα εντελώς διαφορετική.
Η ΕΡΤ, όχι μόνο δεν είναι «ανεξάρτητη» και «αντικειμενική», αλλά πλήρως υποταγμένη και φανατικά στρατευμένη στην κυρίαρχη πολιτική. Από τη δημιουργία της έως σήμερα αποτέλεσε και αποτελεί βασικό και κεντρικό μοχλό παρέμβασης του κράτους των αστών και των κυβερνήσεών τους για την ιδεολογική - πολιτική χειραγώγηση του λαού, αλλά και στην καλλιέργεια του αντικομμουνισμού και μάλιστα με εξέχοντα ρόλο σε αυτό.
Μοχλός ιδεολογικής πολιτικής χειραγώγησης
Η ΕΡΤ είναι αυτή, που μαζί με τα άλλα ιδιωτικά κανάλια έχουν βάλει στο ράφι κάθε είδηση που αφορά σε εργατική κινητοποίηση, ριζοσπαστικό αγώνα, κατάκτηση των εργαζομένων, επίθεση σε βάρος των πραγματικών λαϊκών δικαιωμάτων. Και συστηματικά αποσιωπά τις θέσεις και την πολιτική του ΚΚΕ. Η «Εκθεση πολυφωνίας» για το 2011 του λεγόμενου ανεξάρτητου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, είναι χαρακτηριστική. Ο πλέον προβεβλημένος αρχηγός κόμματος από τη ΝΕΤ ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου (15,4%) με δεύτερο τον πρόεδρο του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα (13,6%), τρίτο τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρη (12,3%), τέταρτο τον πρόεδρο της ΝΔ Αντ. Σαμαρά (11,8%) τελευταία τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με 9,3%. Ανάλογη ήταν η κατάσταση και το 2010. Οσο για το χρόνο που έδωσε η ΝΕΤ στα κόμματα το 2011 -που με βάση τον ιδρυτικό της νόμο πρέπει υποχρεωτικά να τον κατανέμει με βάση τα εκλογικά ποσοστά τους- ήταν ΠΑΣΟΚ 53,3%, ΝΔ 23,5%, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ 6,6%, ΚΚΕ 6,3%και ΛΑ.Ο.Σ. 6,1%. Εχει ιδιαίτερη σημασία να επισημανθεί ότι αυτά τα ποσοστά αφορούν μετρήσεις του χρόνου που καταλαμβάνουν ειδήσεις σχετικές με τα κόμματα αλλά αποκλειστικά και μόνο στα κεντρικά δελτία ειδήσεων (όπου υπάρχει και μια σχετική μέριμνα για να τηρούνται τα προσχήματα) και όχι το σύνολο του προγράμματος της ΕΡΤ. Αν γινόταν τέτοια μέτρηση και μάλιστα όχι μόνο με ποσοτικά αλλά και με ποιοτικά κριτήρια, τα αποτελέσματα θα επιβεβαίωναν πανηγυρικά το συμπέρασμα ότι η ΕΡΤ (όπως και τα άλλα αστικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα) ουσιαστικά φιμώνουν το ΚΚΕ.
Προπύργιο αντικομμουνισμού
Ομως η ΕΡΤ έχει και έναν ακόμη ρόλο στο πλαίσιο του συστήματος: αυτόν της αντικομμουνιστικής εκστρατείας, ιδιαίτερα με το ξαναγράψιμο της ιστορίας και τη συκοφάντηση του σοσιαλισμού. Κάθε τρεις και λίγο, σερβίρει εκπομπές με χυδαίο αντικομμουνιστικό περιεχόμενο. Της έχουν αναθέσει εργολαβικά την επικοινωνιακή υποστήριξη της αντικομμουνιστικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης, την έχουν εντάξει στους μηχανισμούς της πιο μαύρης ευρωενωσιακής προπαγάνδας που θέλει να εξισώσει ιστορικά τον κομμουνισμό με το φασισμό. Και με τα τρία κανάλια της προβάλλει κάθε βρώμικο κατασκεύασμα ως ντοκιμαντέρ που σκαρώνουν στα υπόγεια της CIA, του BBC και των κάθε είδους άντρων της παραπληροφόρησης, της κατασκευής «γεγονότων» και άλλων κατορθωμάτων του γκεμπελισμού. Τα παραδείγματα είναι σχεδόν καθημερινά. Δεν υπάρχει ζώνη στην τηλεόραση ή το ραδιόφωνο που να μη γίνεται αντικομμουνιστική προπαγάνδα. Ακόμη και το Γ' Πρόγραμμα συμμετέχει, για να μη μένει αδηλητηρίαστο ακόμη και ένα ειδικό κοινό, που πιθανόν δεν παρακολουθεί πολύ την πολιτική επικαιρότητα.
Υπερ-όργανο της εξουσίας των μονοπωλίων
Στις αρχές της βδομάδας που πέρασε, ο αρμόδιος για την ΕΡΤ υπουργός Επικρατείας παρουσίασε σχέδιο νόμου με θέμα τη δήθεν «θεσμική ανεξαρτησία και την αναδιοργάνωση λειτουργίας της ΕΡΤ». Η προεκλογική σκοπιμότητα είναι προφανής. Το νομοσχέδιο αυτό δεν πρόκειται να ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή, αλλά από την επόμενη, αλλά προβάλλεται ήδη από το σύνολο του αστικού Τύπου, ως "«ιζική θετική αλλαγή» και «προσπάθεια που θα αποκομματικοποιήσει» την ΕΡΤ και «θα την κάνει ανεξάρτητη» κ.λπ. κ.λπ. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο.
Πραγματικός στόχος των αλλαγών που προωθούνται είναι η καλύτερη θωράκιση του ταξικού χαρακτήρα και της λειτουργίας της ΕΡΤ. Εως τώρα, αυτό ήταν θέμα της εκάστοτε κυβέρνησης. Διόριζε το ΔΣ της εταιρείας και ήταν υπεύθυνη συνολικά για την ΕΡΤ και -θεωρητικά τουλάχιστον- υπό τον έλεγχο της Βουλής. Με τις αλλαγές που προτείνονται, η διοίκηση περνά σε ένα πανίσχυρο 7μελές υπερ-όργανο με 9ετή θητεία, το οποίο θα εκφράζει βέβαια την εξουσία των μονοπωλίων, αλλά δε θα δίνει λόγο σε κανέναν, παρά μόνο σε αυτήν.
Αυτό το νέο υπερ-όργανο είναι το Εποπτικό Συμβούλιο, το οποίο θα καταρτίζει δεκαετές Στρατηγικό Σχέδιο (στόχοι, χαρακτήρας και περιεχόμενο σταθμών, κόστος δραστηριοτήτων, τρόπος χρηματοδότησης, κλπ.) και θα επιλέγει τον πρόεδρο, το διευθύνοντα σύμβουλο και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ της ΕΡΤ. Θα έχει δηλαδή την απόλυτη εξουσία. Αυτό το όργανο, κατά το σχέδιο νόμου «εγγυάται την ανεξαρτησία της ΕΡΤ Α.Ε. από κάθε μορφή κυβερνητικής ή άλλης παρέμβασης, μεριμνά για τη λειτουργία της σύμφωνα με το δημόσιο συμφέρον και διαμορφώνει τη στρατηγική και την αναπτυξιακή πολιτική της». Ομως, ο τρόπος επιλογής των μελών αυτού του οργάνου, δε μπορεί να κρύψει τις πραγματικές επιδιώξεις.
Η ΕΡΤ θα προσλαμβάνει έναν «εξειδικευμένο φορέα του ιδιωτικού ή του δημοσίου τομέα, με διεθνή εμπειρία σε θέματα επιλογής στελεχιακού δυναμικού». Αυτός ο φορέας με τη σειρά του θα επιλέγει «έναν αναγνωρισμένο επιστημονικό φορέα Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος που έχει αποδεδειγμένη διεθνή ερευνητική, καθώς επίσης και συμβουλευτική, εμπειρία σε θέματα διοικητικής επιστήμης». Ετσι, ο «εξειδικευμένος φορέας» μαζί με τον «αναγνωρισμένο επιστημονικό», θα αποτελούν ένα νέο φορέα ο οποίος θα «επιτελεί το έργο επιλογής των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου». Θα απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος, καθορίζοντας αναλυτικά τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που πρέπει να διαθέτουν οι υποψήφιοι και θα αξιολογεί τις υποψηφιότητες και θα καταρτίζει πίνακα, στον οποίο κατατάσσονται κατά σειρά αξιολόγησης οι δέκα με την υψηλότερη βαθμολογία. Από αυτόν τον κατάλογο, ο αρμόδιος για θέματα Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης υπουργός θα διορίζει επτά (7) από αυτούς σε θέση μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου, χωρίς να δεσμεύεται από τη σειρά αξιολόγησης και τους υπόλοιπους τρεις ως αναπληρωματικά μέλη. Με άλλα λόγια, θα πρόκειται για επιλεγμένα στελέχη του συστήματος της εξουσίας των μονοπωλίων.
Στη λαϊκή εξουσία η λύση
Η ΕΡΤ έχει σίγουρα τις δυνατότητες, τα μέσα και το προσωπικό για να διασφαλίσει την πλήρη και ισότιμη ενημέρωση του λαού, να στηρίξει την πολύμορφη καλλιτεχνική δημιουργία, να προβάλει τα επιστημονικά επιτεύγματα. Ομως, αυτό δεν μπορεί να γίνει στις σημερινές συνθήκες όπου κυριαρχούν παντού τα μονοπώλια. Αυτά καθορίζουν μέσω της κυβέρνησης αλλά και των άλλων μηχανισμών που διαθέτουν την ενημέρωση του λαού και είναι αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι η ΕΡΤ μπορεί να γίνει ανεξάρτητη και αντικειμενική. Αν περιμένει κανείς από την ΕΡΤ (αλλά και τα άλλα ΜΜΕ), να παρέχουν πλήρη ουσιαστική και ολόπλευρη ενημέρωση, έτσι ώστε να βοηθούν τους εργαζόμενους να βγάζουν σωστά συμπεράσματα, με βάση τα πραγματικά τους συμφέροντα και να διαμορφώνουν άποψη και θέση, θα ήταν σαν να περιμένει από τους κεφαλαιοκράτες ιδιοκτήτες αυτών των Μέσων να κάνουν χαρακίρι. Μόνο στη λαϊκή οικονομία και εξουσία, όπου ο παραγόμενος πλούτος θα είναι λαϊκή - κοινωνική περιουσία και όλοι οι μηχανισμοί παραγωγής και διεύθυνσης της κοινωνίας θα βρίσκονται υπό διαρκή εργατικό - λαϊκό έλεγχο, η ΕΡΤ θα αποτελέσει το βασικό μοχλό που θα υπηρετεί τη λαϊκή ενημέρωση, τις λαϊκές ανάγκες στη μόρφωση και τον πολιτισμό, διασφαλίζοντας τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζόμενων και των δημοσιογράφων σε αυτήν.
Ομως, το εργατικό - λαϊκό κίνημα δεν πρέπει να συμβιβαστεί με την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην ΕΡΤ αλλά και στα άλλα ΜΜΕ. Οι λαϊκές ανάγκες και απαιτήσεις στην ενημέρωση πρέπει να προβάλλονται καθημερινά και πιο επιτακτικά. Οπως και ο στόχος να καταργηθεί εδώ και τώρα ο απαράδεκτος φόρος για την ΕΡΤ στα τιμολόγια της ΔΕΗ και η χρηματοδότησή της να γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ