25 Μαΐ 2012

ΚΑΝΑΔΑΣ - ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΕΜΠΕΚ



ΚΑΝΑΔΑΣ - ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΕΜΠΕΚ
Ο αγώνας συνεχίζεται κόντρα στην ποινικοποίηση
Μέρα και νύχτα διαδηλώνουν οι φοιτητές
MΟΝΤΡΕΑΛ.--
Τα αντίθετα αποτελέσματα έχει φέρει η εκστρατεία τρομοκρατίας και καταστολής του φοιτητικού κινήματος που οδεύει προς τη συμπλήρωση 15 βδομάδων αγώνα, ενάντια στα προωθούμενα σχέδια της τοπικής κυβέρνησης του Κεμπέκ του πρωθυπουργού Ζαν Σαρέστ για αύξηση των διδάκτρων κατά 76% την επόμενη πενταετία. Οι κινητοποιήσεις και οι διαδηλώσεις γίνονται μαζικότερες και καθημερινό πλέον φαινόμενο, παρά το νόμο έκτακτης ανάγκης, το Νόμο 78, που ουσιαστικά βγάζει στην «παρανομία» το φοιτητικό κίνημα.
Ωστόσο, μετά την τεράστια σε όγκο διπλή διαδήλωση της 22ης Μάη για τη συμπλήρωση των 100 ημερών κινητοποιήσεων - μόνο στη μεσημεριανή διαδήλωση έλαβαν μέρος πάνω από 100.000 φοιτητές - μια ακόμη νυκτερινή διαδήλωση, η 30ή από την έναρξη των κινητοποιήσεων και η 5η μετά την έγκριση του νόμου 78 - πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης - πρώτες πρωινές ώρες Πέμπτης στην Ελλάδα - παρά το γεγονός ότι είχε κηρυχθεί παράνομη από τις αρχές. Οι χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί αρχικά σε κεντρική πλατεία της πόλης και κατόπιν πραγματοποιούσαν πορεία ειρηνικά στους δρόμους της πόλης, αλλά σε κάποια στιγμή η κεφαλή της πορείας παγιδεύτηκε μαζικά από την αστυνομία την ώρα που κατευθυνόταν προς μια συνοικία του Μόντρεαλ. Οι φοιτητές αντέδρασαν και ακολούθησε επέμβαση των δυνάμεων καταστολής σε άλλες ομάδες των διαδηλωτών που ήθελαν να βοηθήσουν αυτούς που είχαν περικυκλώσει οι δυνάμεις της τάξης. Πολύ γρήγορα οι συγκρούσεις γενικεύτηκαν, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις προχωρούσαν σε αθρόες συλλήψεις Αποτέλεσμα πάνω από 400 συλλήψεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός της ουσιαστικής απαγόρευσης των διαδηλώσεων, ο νόμος 78 προβλέπει επίσης ποινικές διώξεις φοιτητών και όσων «στηρίζουν» ή διευκολύνουν τους απεργούς φοιτητές, καθηγητές και προσωπικό, και απαγορεύει πικετοφορίες και εντός της περιμέτρου των Πανεπιστημίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ