25 Μαΐ 2012

Θέλουν αποδυναμωμένο το ΚΚΕ για κίνημα ηττημένο


Θέλουν αποδυναμωμένο το ΚΚΕ για κίνημα ηττημένο
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
-- Κα Παπαρήγα, μια και κάνατε αρκετές αναφορές στον ΣΕΒ, τον τελευταίο καιρό, από την πρώτη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως, έχετε αναδείξει το θέμα του σχεδίου αποδυνάμωσης του ΚΚΕ. Ηθελα να σας ρωτήσω σε αυτό το σχέδιο είναι μέσα ο ΣΕΒ, είναι άλλα κόμματα, η ΕΕ;
-- Εμείς δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να μιλήσουμε για μυστικές συναντήσεις, για τα τάδε πρόσωπα και για τάδε επιτελεία. Ομως, αυτό που είναι απολύτως, βέβαιο, είναι ότι η καπιταλιστική εργοδοσία θέλει να αποδυναμώσει το ΚΚΕ. Και για ποιο λόγο; Γιατί δε θέλουν να αναπτύσσονται αγώνες στους τόπους δουλειάς. Αυτό. Υπάρχει απεργία, στην οποία δεν καταναλώθηκε χρόνος για να χτυπηθεί το ΚΚΕ; Ακόμα και σε απεργίες που δεν είχαν οι κομμουνιστές την πλειοψηφία στα σωματεία. Ακόμα, αν θέλετε, σε απεργίες που εμείς μπορεί να μη συμφωνούσαμε σε όλα τα αιτήματα, αλλά τις στηρίζουμε, όταν υπάρχουν έστω και 3 - 4 θετικά αιτήματα για τους εργαζόμενους, έστω και αν δεν είναι ολοκληρωμένα.
Αν αφιέρωναν στις κινητοποιήσεις τώρα προεκλογικά στα δελτία ειδήσεων το μισό χρόνο που αφιέρωναν για να χτυπήσουν το ΚΚΕ, θα ήμασταν πάρα πολύ ευχαριστημένοι για την υψηλή προβολή που θα είχαμε στα μέσα ενημέρωσης. Τώρα υπάρχει σιγή. Οι επιχειρηματίες αυτό το λένε ανοιχτά. Ενα αυτό.
Δεύτερον: Να βάλουμε όμως και μία άλλη πλευρά. Το σύστημα έτσι θα είναι πάντα απέναντι στο ΚΚΕ και ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, γιατί θέλουν να ηττηθεί το κίνημα. Γιατί σου λέει αποδυναμωμένο το ΚΚΕ, θα δεχτεί χτύπημα και το κίνημα. Υπάρχει, όμως, και μία άλλη πλευρά, υπάρχει ένα αντικειμενικό γεγονός που αξιοποιούν και επιχειρηματίες: Ενα σημαντικό ρεύμα, αντικειμενικά, έχει διαμορφωθεί ένα λαϊκό ρεύμα, που θέλει να ζήσει καλύτερα, που δεν αντέχει άλλο, αλλά που ακόμα αυτό το λαϊκό ρεύμα δεν έχει υιοθετήσει γραμμή ρήξης και ανατροπής. Και αυτό το ρεύμα τραβιέται προς εκείνους τους πολιτικούς χώρους που επαγγέλλονται ανατροπή χωρίς ανατροπές. Αυτό.
Βεβαίως, πιστεύουμε ότι αυτή την περίοδο υπάρχει ένας σημαντικός προβληματισμός και αρχίζουν πολλοί και προβληματίζονται και σκέφτονται. Εμείς θα πούμε σε αυτό το λαϊκό ρεύμα: Μην παρασύρεσαι από αυτά που λέει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί αντιμετωπίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τις αντιφάσεις που έχει, γιατί κινούνται στα ίδια πλαίσια πολιτικής. Αυτός που κάνει ουσιαστική κριτική και πολεμική στον ΣΥΡΙΖΑ κι αυτός που μπορεί να το κάνει είναι το ΚΚΕ. Ούτε η ΝΔ μπορεί ούτε το ΠΑΣΟΚ, και κανείς δεν πρέπει να επηρεάζεται απ' αυτούς.
Πρέπει να καταλάβουν το ΚΚΕ τι λέει. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αντιμετωπίσει την επίθεση που δέχεται για λόγους ανταγωνισμού στις εκλογές από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Γιατί ο ένας λέει "ο Ολάντ τα λέει καλά", μετά όταν ο Ολάντ συναντάει τον άλλο, ξινίζεται και ο άλλος και τον λέει "Ολαντρέου". Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο μιας συντηρητικής στροφής των μαζών μετεκλογικά. Αυτός που μπορεί να αντιμετωπίσει ιδεολογικά και πολιτικά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και κάθε μορφή συντηρητισμού, είναι βεβαίως το κίνημα πριν απ' όλα, το ταξικό κίνημα, η ταξική πάλη και το ΚΚΕ.
Να καταλάβει ο κόσμος, γιατί η ΝΔ χτυπάει τον ΣΥΡΙΖΑ; Τον χτυπάει σαν το χταπόδι. Πρώτα πρώτα τον χτυπάει για ψήφους. Και δεύτερον, η αστική τάξη δε θέλει ιμιτασιόν κόμματα, θέλει γνήσια δικά της, τα ιμιτασιόν δεν τα θέλει. Το ΚΚΕ, όμως, μπορεί να αντιπαλέψει το συντηρητισμό που μπορεί να καλλιεργηθεί και να τον μετατρέψει σε ριζοσπαστισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ