10 Μαΐ 2012

ΗΠΑ Αναζητώντας τον «καλύτερο» τρόπο εξαθλίωσης του λαού



ΗΠΑ
Αναζητώντας τον «καλύτερο» τρόπο εξαθλίωσης του λαού
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Ο πόλεμος χαρακωμάτων εντείνεται στις ΗΠΑ και θα ενταθεί όσο πλησιάζει η ημερομηνία των προεδρικών εκλογών. Ενα ακόμη από τα επεισόδιά του έλαβε χώρα στη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι απέτρεψαν την ψήφιση του νομοσχεδίου που τερματίζει τις φοροαπαλλαγές ορισμένων ιδιωτικών εταιρειών, που θα συνεχίσουν για ένα οικονομικό έτος να παρέχουν χαμηλότοκα (3,4%) δάνεια σε 7 εκατομμύρια σπουδαστές. Ενα νομοσχέδιο που είχε παρουσιάσει με τυμπανοκρουσίες ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και το οποίο προσδοκούσε να χρησιμοποιήσει ως «ατού» για την επανεκλογή του το Νοέμβρη.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 52 ψήφοι υπέρ και 45 κατά. Ομως κάθε νομοσχέδιο που αφορά τα έσοδα του Δημοσίου είναι απαραίτητο να συγκεντρώνει τουλάχιστον 60 θετικές ψήφους ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι επέμειναν ότι τα περίπου έξι δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία κοστίζει το πρόγραμμα στο αμερικανικό Δημόσιο «θα πρέπει να αντληθούν από τα κονδύλια του ισχύοντος προγράμματος κρατικής υγειονομικής περίθαλψης». Πάντως οι αναλυτές που επικαλείται το «Ρόιτερς» κάνουν λόγο για «επικείμενο συμβιβασμό», ενώ η λύση θα πρέπει να βρεθεί ως την 1η Ιούλη, ειδάλλως το επιτόκιο θα αυξηθεί στο 6,8%.
Την ίδια στιγμή στη Βουλή των Αντιπροσώπων από την αρχή της εβδομάδας διεξάγεται μία ακόμη μάχη. Προετοιμάζεται το έδαφος της «σύγκρουσης» για το περιεχόμενο των αυτόματων περικοπών των δημοσίων δαπανών ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων από τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Ρεπουμπλικανοί προώθησαν νομοσχέδιο που προβλέπει την περικοπή σχεδόν 380 δισ. δολαρίων από κοινωνικά προγράμματα, ενώ ταυτόχρονα προασπίζει τις στρατιωτικές δαπάνες. Το νομοσχέδιο συνέταξαν ο πρόεδρος της επιτροπής προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, και αναμένεται να εγκριθεί από αυτήν σήμερα, θα υπογραμμίσει τις διαφωνίες ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς ενόψει των εκλογών του Νοέμβρη.
Εντούτοις, οι περικοπές στην επισιτιστική βοήθεια, στις φοροαπαλλαγές για δαπάνες για τα παιδιά των οικογενειών και του προγράμματος υγείας «Medicaid» για τους φτωχότερους Αμερικανούς -μεταξύ άλλων- αναμένεται να απορριφθούν στη Γερουσία, το Σώμα που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ