7 Μαΐ 2012

Υμνοι στη διαχείριση και στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ


Υμνοι στη διαχείριση και στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ
Γρηγοριάδης Κώστας
Τυπικά, χτες, τα ΜΜΕ είχαν «απαγορευτικό» ως προς το να μεταδώσουν οτιδήποτε θα μπορούσε να επηρεάσει την ψήφο του λαού και να την κατευθύνει προς το ένα ή το άλλο κόμμα. Αυτό, όμως, δεν αποτέλεσε εμπόδιο για το έργο τους. Απ' τις τοποθετήσεις δημοσιογράφων, αλλά και καλεσμένων στα πάνελ των ενημερωτικών εκπομπών, μπορεί να μην ειπώθηκε η φράση «ψηφίστε τα κόμματα του ευρωμονόδρομου», ειπώθηκαν όμως όλα όσα χρειάζονταν, ώστε να περάσουν το μήνυμα που ήθελαν στους τηλεθεατές τους. Από τις οθόνες παρέλασαν όλα τα εκβιαστικά, τρομοκρατικά διλήμματα, με τα οποία τα αστικά κυρίως κόμματα βομβάρδιζαν το λαό το προηγούμενο διάστημα. Για τη δήθεν ανάγκη παραμονής της χώρας στην ΕΕ, για τη δήθεν ανάγκη να έχει η χώρα πολιτική σταθερότητα από την επόμενη μέρα, για τον δήθεν κίνδυνο να τιναχτούν όλα στον αέρα και να σταματήσει η δανειοδότηση της χώρας και άρα πώς θα πληρώνονται μισθοί και συντάξεις, για την ανάγκη να υπάρξει εποικοδομητική αντιπολίτευση, που δε θα τινάζει το έργο της κυβέρνησης στον αέρα, για, για, για... Εδωσαν με τον τρόπο τους ένα πρώτο δείγμα γραφής για τους εκβιασμούς που θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα, στην προσπάθεια που κάνει το σύστημα να αναμορφώσει το πολιτικό σκηνικό και να μαντρώσει σε νέα στεγανά τις λαϊκές συνειδήσεις που αποστασιοποιούνται από το δικομματισμό, για να μη ριζοσπαστικοποιηθούν.
***
Στο κυριακάτικο φύλλο του «Ριζοσπάστη», στην πρώτη σελίδα, γράφαμε για τον ύπουλο καιροσκοπισμό της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του οποίου, τις προηγούμενες μέρες, διέδιδαν σε δημοσιογράφους ότι η ηγεσία του ΚΚΕ, ΚΕ και Πολιτικό Γραφείο, είναι τάχα μοιρασμένη στα δύο, ανάμεσα σε αυτούς που αντιμάχονται τη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτούς που την υποστηρίζουν! Οι κατασκευασμένες αυτές αθλιότητες βρήκαν πρόθυμους αναμεταδότες τα αστικά ΜΜΕ. Ετσι, το «Θέμα» της Κυριακής έγραψε: «Σύμφωνα με πληροφορίες στο εσωτερικό του ΚΚΕ υπάρχουν και προσεγγίσεις διαφορετικές από την κυρίαρχη γραμμή. Οι απόψεις αυτές δεν ήταν αρνητικές στο ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλες δυνάμεις της αριστεράς (...) δεν αποκλείεται να προκληθούν ανακατατάξεις στον Περισσό». «Καρμπόν» η αναφορά στον «Τύπο της Κυριακής»: «Σύμφωνα με πληροφορίες (...) η κομματική βάση βράζει. Ηδη εδώ και μέρες έχουν οργιάσει οι φήμες για συνδικαλιστές που αποχώρησαν από το ΠΑΜΕ διαφωνώντας με την πολιτική (μη) συμμαχιών του κόμματος (...) Το ερώτημα, πάντως, είναι αν η κομματική βάση του ΚΚΕ θελήσει και μετά τις εκλογές "κάτι διαφορετικό". Δηλαδή κάποιον άλλον στο τιμόνι». «Ανακατατάξεις» και «αναταράξεις» στο ΚΚΕ ανακαλύπτει και το «Εθνος» της Κυριακής. Στα παραπάνω, μάλιστα, οι δαιμόνιοι ρεπόρτερ του κοτσάρουν και μια δήθεν «ομάδα Γόντικα» (!) που δεν «αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών ούτε και στην γραμματέα Αλέκα Παπαρήγα και φαίνεται ότι η επόμενη μέρα των εκλογών (...) θα κρύβει πολλές εκπλήξεις». Αστοί και οπορτουνιστές δε χάνουν λεπτό απ' τα μάτια τους το στόχο: Το ΚΚΕ και τη στρατηγική του, που τους πολεμά και τους αποκαλύπτει. Τους το ξαναλέμε: Οσες βρωμιές και ψέματα κι αν επιστρατεύσουν, το ΚΚΕ δεν πρόκειται να το βάλουν στο χέρι. Θα το έχουν απέναντί τους, μαζί με το λαό και το κίνημα. Θα μείνουν με την όρεξη και την απάντηση θα την πάρουν πολύ πιο ηχηρή απ' όσο μπορούν να φανταστούν.
***
Σε ένα από τα χτεσινά τηλεοπτικά πάνελ, η ερώτηση προς τον Τατσόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφής: «Πώς μιλάτε για αριστερή κυβέρνηση, αφού τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Κουβέλη δεν έχουν πλειοψηφία;». Εξίσου σαφής ήταν όμως και η απάντηση: Ναι, αλλά το ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν είναι αυτό που ήταν μέχρι χτες. Εχουμε φύγει από το δικομματισμό και γι' αυτό μπορούμε να στηριχθούμε στην ανοχή που θα προσφέρει το ΠΑΣΟΚ σε μια κυβέρνηση της αριστεράς. Πιο αποκαλυπτικός ήταν ο Στρατούλης, ο οποίος, στις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων για το πώς θα σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού τα κουκιά δε βγαίνουν, είπε ότι από σήμερα θα υπάρξει κινητικότητα στις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και ότι «με βάση τις αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό θα δούμε τη δυνατότητα να έχουμε 151 βουλευτές». Αρα, προσδοκούν κυβέρνηση και με τις ψήφους βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ενδεχόμενα και της ΝΔ. Μ' άλλα λόγια, από την πρώτη κιόλας βραδιά, άρχισε να αποκαλύπτεται τι ακριβώς εννοούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όταν μιλάνε για ...αριστερές κυβερνήσεις.
***
Οσο περνούσε η ώρα και στις τηλεοπτικές εκπομπές μεγάλωνε η πίεση προς τους εκπροσώπους των κομμάτων για το «τι θα κάνετε αύριο», ένα ένα τα μπουμπούκια της διαχείρισης άρχισαν να «σκάνε». Πρώτος και καλύτερος ο Ψαριανός της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος, στο ερώτημα αν το κόμμα του θα συμμετάσχει μετεκλογικά σε μια συγκυβέρνηση και με ποιους όρους, απάντησε πάνω - κάτω τα εξής: Οτι η κυβέρνηση Παπαδήμου θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά πράγματα από αυτά που έκανε, αλλά όλα ήταν προσυμφωνημένα ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, γι' αυτό δεν «περπάτησε», ότι το κόμμα του ευχαρίστως θα συμμετείχε σε μια συζήτηση για συγκυβέρνηση, αρκεί να μην είναι όλα προσυμφωνημένα, ότι η χώρα θα μπορούσε να σωθεί «με μέτρα σε άλλη κατεύθυνση», αλλά το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ μίλησαν για ιδιωτικοποιήσεις τις οποίες τελικά δεν έκαναν (!) και άλλα παρόμοια. Στο αποκορύφωμα και για να δικαιολογήσει το ρόλο του κόμματός του σαν δεκανίκι στην αστική διαχείριση, επιτέθηκε στο ΚΚΕ ότι δε θέλει να αλλάξει τίποτα για το λαό και ότι θέλει ανατροπή του καπιταλισμού. «Εμείς θέλουμε την ΕΕ. Το ΚΚΕ, αν δε τη θέλει, να φύγει, να πάει στη Β. Κορέα» ήταν η φράση του. Ετοιμη και ψημένη η ΔΗΜΑΡ να δώσει στήριξη σε μια συγκυβέρνηση «ευρωπαϊκού προσανατολισμού». Και επειδή το ΚΚΕ τους αποκαλύπτει στα μάτια του λαού, τεντώνουν τις αντικομμουνιστικές χορδές τους, για να σκεπάσουν το θόρυβο που κάνει η κραυγαλέα δίψ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ