8 Νοε 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Φουντώνουν οι μάχες και οι στρατιωτικές προετοιμασίες

 ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Φουντώνουν οι μάχες και οι στρατιωτικές προετοιμασίες
Το ΝΑΤΟ ετοιμάζει μεγάλα γυμνάσια στην Ανατολική Ευρώπη



Η κηδεία του 14χρονου Ντάνιλ Κουζνέτσοφ που σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό σχολείου του Ντόνετσκ έγινε χτες
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Καθώς κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία, στην περιοχή του Ντονέτσκ, ανάμεσα σε δυνάμεις του ουκρανικού στρατού και πολιτοφύλακες, με πολλούς νεκρούς και από τις δύο πλευρές, «λάδι στη φωτιά» ρίχνει η σχεδιαζόμενη, όπως όλα δείχνουν, μεγάλη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.
Ο υπεύθυνος, μεταξύ άλλων, για την Ανατολική Ευρώπη Γερμανός στρατηγός Χανς-Λόταρ Ντομρόζε ανέφερε στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» πως το ΝΑΤΟ «έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε στρατιωτικές ασκήσεις με δυνάμεις από 25.000 μέχρι 40.000 στρατιώτες μόνο στις δυτικές χώρες της Συμμαχίας» και συμπληρώνει «θεωρώ πιθανό, πως μελλοντικά θα το κάνουμε και στην ανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική».
Επέμεινε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να προετοιμάζεται για πόλεμο στον 21ο αιώνα και να είναι ταχύτερο και πιο ευέλικτο στη δράση του και γι' αυτό σημείωσε «αποφάσισε στη φετινή Σύνοδο της Ουαλίας την προώθηση της δύναμης ταχείας ανάπτυξης του ΝΑΤΟ με 5.000 έως 7.000 καλά εκπαιδευμένων ανδρών από διαφορετικές χώρες και την αξιοποίηση της πιο εξελιγμένης τεχνολογίας». Ο εν λόγω στρατηγός σημείωσε ότι «εάν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου». Είναι, βέβαια, φανερό ότι τέτοιες κινήσεις θα φέρουν την αντίδραση της Ρωσίας που ήδη κατηγορείται από την κυβέρνηση του Κιέβου και τους δυτικούς ιμπεριαλιστές ότι ήδη συσσωρεύει στρατεύματα στα σύνορά της και βοηθάει ποικιλοτρόπως τους πολιτοφύλακες της Ανατολικής Ουκρανίας.
Χτες, η κυβέρνηση του Κιέβου κατήγγειλε ότι 32 άρματα, στοιχεία πυροβολικού και άλλος εξοπλισμός, καθώς και στρατιώτες από τη Ρωσία πέρασαν τα σύνορα και εισήλθαν στην ανατολική Ουκρανία, όπου «πέντε Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο», όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντρίι Λισένκο. Επίσης, χτες, η δημαρχία του Ντονέτσκ ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο, 15 πολίτες τραυματίστηκαν από θραύσματα οβίδων κατά τις μάχες που μαίνονταν στην περιοχή αυτή, ενώ οι συνοικίες της Κιέφσκι και Κουιμπιτσέφσκι αποτέλεσαν στόχο πυρών πυροβολικού. Οι συνοικίες αυτές βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, που ελέγχει ο ουκρανικός στρατός.
Παράλληλα, οι ουκρανικές αρχές παραδέχτηκαν ότι επτά αλεξιπτωτιστές τραυματίστηκαν από έκρηξη νάρκης κοντά σε χωριό στο βορειοδυτικό Λουγκάνσκ.
Και διπλωματική κινητικότητα
Πάντως, χτες ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ρώσου Προέδρου, Γιούρι Ουσάκοφ, δήλωσε ότι η Ρωσία υποστηρίζει τη συμφωνία εκεχειρίας. «Υποστηρίζουμε τη συνέχιση της διαδικασίας του Μινσκ και τασσόμαστε υπέρ της διεξαγωγής μιας ακόμη συνάντησης της ομάδας επαφής, όμως δεν εξαρτώνται όλα από εμάς. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες», ήταν τα λόγια του. Ταυτόχρονα, διευκρίνισε ότι «η επίσημη θέση της Ρωσίας σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών στις 2 Νοέμβρη σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ εκφράζεται συμπαγώς, αλλά γενναιόδωρα. Η λέξη "σεβασμός" χρησιμοποιήθηκε». Οταν ρωτήθηκε αν οι όροι «σεβασμός» και «αναγνώριση» θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ταυτόσημοι απάντησε με νόημα ότι «αυτές είναι διαφορετικές λέξεις, και επιλέχτηκε στην ανακοίνωση ο σεβασμός». Επίσης, ενημέρωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθεί με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Τόνι Αμποτ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC), που θα πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Νοέμβρη στο Πεκίνο.
Εξάλλου, αύριο έχει κανονιστεί στο περιθώριο των προετοιμασιών για τη Σύνοδο Κορυφής του APEC, συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΠΑ, Σ. Λαβρόφ και Τζ. Κέρι. Στη Σύνοδο παρόντες θα είναι και οι Πρόεδροι της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ωστόσο με τα ως τώρα δεδομένα δεν προβλέπεται μεταξύ τους συνάντηση. Επόμενο, πάντως, μεγάλο ραντεβού των ηγετών θα είναι η σύγκληση της Ομάδας των Είκοσι (G20) που θα διεξαχθεί στις 15 και 16 Νοέμβρη στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ