15 Ιουν 2012

Η ιστορική ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ


Η ιστορική ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ 






Παραπλανά επικίνδυνα
Ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει ως «ιστορική ευκαιρία» τη λεγόμενη κυβέρνηση της αριστεράς και μιλά για «ιστορική ευθύνη του ΚΚΕ» επειδή δεν συμμετέχει σε μια τέτοια κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε λίγο ούτε πολύ θέλει το ΚΚΕ να γίνει σαν τον ίδιο, που συνεργαζόμενος με ένα κομμάτι του σάπιου ΠΑΣΟΚ, είναι έτοιμος να αναλάβει τη διαχείριση της κρίσης σε όφελος των επιχειρηματιών, αφού υπόσχεται λύσεις εντός της καπιταλιστικής ΕΕ και της Ευρωζώνης και ανάπτυξη, δηλαδή ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή είναι η «ιστορική του ευκαιρία». Βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ δε θέλει να συνεργαστεί με το ΚΚΕ, διαφορετικά δεν θα έκανε πόλεμο στη στρατηγική του. Ολα τα περί «δευτέρας παρουσίας», οι φήμες που σπέρνουν στελέχη του για διαφωνίες στα καθοδηγητικά του όργανα κλπ δε δείχνουν διάθεση για συνεργασία αλλά το αντίθετο. Ξέρει επίσης ότι είναι ανέφικτη μια τέτοια συνεργασία, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γραμμή ενσωμάτωσης στην ΕΕ, ανάπτυξη των επιχειρηματιών, πληρωμής του χρέους, ενώ το ΚΚΕ έχει γραμμή αποδέσμευσης από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων με λαϊκή εξουσία. Είναι επομένως ύπουλη και
 παραπλανητική η προπαγάνδα του αυτή με τα περί «ιστορικής ευθύνης του ΚΚΕ». Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση αστικής διαχείρισης, δεν μπορεί να πάρει μέτρα ανακούφισης του λαού, με δεδομένη την κρίση που βαθαίνει. Αλλωστε το ομολόγησε ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας στη διακαναλική. Επομένως θέλουν το ΚΚΕ στην κυβέρνηση για να βάλουν το λαό στο περιθώριο.
***
Σε αυτή τη συγκυρία, η ιστορική ευθύνη του ΚΚΕ ορθώνεται απέναντι στην ιστορική ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στην προσπάθεια να γίνει συνένοχος σε μια κυβέρνηση διαχείρισης υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων. Ο λαός δε χρειάζεται το ΚΚΕ στο ρόλο ενός ακόμα υπηρέτη των μονοπωλίων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι χαρακτηριστικά τα ιστορικά παραδείγματα της συμμετοχής των κομμουνιστών στις κεντροαριστερές κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας. Και αυτές οι κυβερνήσεις πήραν αντιλαϊκά μέτρα, χτύπησαν το εργατικό λαϊκό κίνημα, το οδήγησαν σε υποχώρηση, καλλιέργησαν την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία. Ακριβώς για αυτούς τους λόγους, το ΚΚΕ έχει την ιστορική ευθύνη να μη γίνει το άλλοθι σε μια κυβέρνηση, που από τώρα είναι ολοφάνερο ότι δεν πρόκειται να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο του λαού, να αντιμετωπίσει τη λιτότητα και την ανεργία. Είναι ιστορική ευθύνη του ΚΚΕ να μην συμμετέχει σε μια επιχείρηση απονεύρωσης και τσακίσματος της δυνατότητας που έχει το εργατικό λαϊκό κίνημα να οργανωθεί, να ανασυνταχθεί και να αντεπιτεθεί. Είναι ιστορική ευθύνη του ΚΚΕ να πει την πλήρη αλήθεια στο λαό και να τον καλέσει να μην επαναπαυθεί και να μην τρομοκρατείται. Να παλέψει άμεσα - όποια κυβέρνηση κι αν «στηθεί» - για μισθό, δουλειά, σύνταξη, υγεία, φάρμακα, πρόνοια, για όλες τις ανάγκες του.
***
Γιατί φιλολαϊκή λύση μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα δεν υπάρχει. Και δεν υπάρχει, γιατί μια πολιτική υπέρ των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων προσκρούει στα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και της ΕΕ. Επομένως, μια κυβέρνηση που έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, δίχως να έχει τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια της, είναι ανίσχυρη, είναι φτερό στον άνεμο, ακόμα και αν είχε τις καλύτερες προθέσεις. Φιλολαϊκή λύση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς να αφαιρεθεί η ιδιοκτησία από τους καπιταλιστές και να κοινωνικοποιηθεί. Δε γίνεται φιλολαϊκή ανάπτυξη (αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας) δίχως αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους και λαϊκή εξουσία. Που θα πει εξουσία άλλης τάξης (της εργατικής) που θα έχει και την ιδιοκτησία του πλούτου που παράγεται. Το ΚΚΕ γνωρίζει καλά λοιπόν την ιστορική του ευθύνη. Και αυτή είναι να παλέψει για να βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, να παλέψει για το ψωμί και τα φάρμακα σε περίπτωση ανεξέλεγκτης πτώχευσης, να παλέψει στην κατεύθυνση οργάνωσης της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Με στόχο να απαλλαγεί μια και καλή από τα παράσιτα τους καπιταλιστές και την εξουσία των μονοπωλίων.
Κ. Πασ.
 Αναρτήθηκε απο  tasos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ