18 Ιουλ 2012

Αγόρασαν φτηνά, εισπράττουν αστρονομικά ποσά


«ΚΟΥΡΕΜΑ» ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Αγόρασαν φτηνά, εισπράττουν αστρονομικά ποσά
Το Δημόσιο πληρώνει στο ακέραιο ΕΚΤ και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
Κρατικά ομόλογα ύψους 3,2 δισ. ευρώ θα πληρώσει το υπουργείο Οικονομικών στους κατόχους τους, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), που να σημειωθεί πως σε αντίθεση με τα ασφαλιστικά ταμεία και τους μικρο-ομολογιούχους έχουν εξαιρεθεί από κάθε διαδικασία «κουρέματος».
Οι κοιναγορίτικοι Οργανισμοί θα πληρωθούν στην ονομαστική αξία για ομόλογα που αγόρασαν «μπιρ παρά» από τη δευτερογενή αγορά, αποκομίζοντας και αστρονομικά κέρδη ύψους τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ! Οι λήξεις των συγκεκριμένων ομολόγων και ημερομηνία πληρωμής τους είναι για τις 20 Αυγούστου με τη νέα συγκυβέρνηση να ψάχνει για «λύσεις», προκειμένου να αντεπεξέλθει στις «υποχρεώσεις» της, όπως δηλαδή έπραξαν σε ανάλογη περίπτωση και οι προκάτοχοί της. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι κεντρικές τράπεζες μαζί και οι κυβερνήσεις της ΕΕ, που επίσης εξαιρέθηκαν από το «κούρεμα», εμφανίζονται να έχουν στην κατοχή τους ομόλογα του ελληνικού κράτους ονομαστικής αξίας ύψους 49 δισ. ευρώ, που επίσης σκοπεύουν να τους τα πληρώσουν στο ακέραιο. Στις «λύσεις» που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι να τα καταβάλει απευθείας από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, είτε να προσφύγει για βραχυπρόθεσμο δανεισμό στους ντόπιους τραπεζίτες, που επίσης ενισχύονται με πακτωλό κεφαλαίων από τα δάνεια της τρόικας.
Για λόγους διαχείρισης - «ανακύκλωσης» προηγούμενων βραχυπρόθεσμων εκδόσεων κρατικού χρέους που λήγουν, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε νέο τρίμηνο δάνειο εντόκων γραμματίων, ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο που «πρόσφεραν» οι τραπεζίτες έφτασε στο 4,28%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ