22 Αυγ 2012

Τα μετρα δεν εχουν τελος.ΑΥΤΟΩΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΝΑΤΡΟΠΗ


Περισσότερα επώδυνα μέτρα από το 2013 εκτός των... 11,5 δισ. 






 Αυξήσεις σε φως και νερό, στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά 35%, περικοπές των φοροαπαλλαγών και νέο «κούρεμα» σε μισθούς, εκτός των περικοπών των 11,5 δισ. ευρώ φέρνουν οι επόμενες «μνημονιακές» υποχρεώσεις της Κυβέρνησης.

 Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο αναζητά ακόμη το μίγμα των μέτρων που θα φέρουν καθαρή εξοικονόμηση δαπανών 11,5 δισ. ευρώ, (ο λογαριασμός για τους πολίτες φτάνει τα 13,5 δισ. ευρώ χωρίς να αφαιρεθούν απώλειες σε φόρους και εισφορές) τους επόμενους μήνες, αναμένεται να ξετυλιχτεί και ένα άλλο το ίδιο επώδυνο πλέγμα μέτρων.

 Πρόκειται για υποχρεώσεις που «ξεχάστηκαν» κατά την διάρκεια των δύο διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων, αλλά τους επόμενους μήνες, θα κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

 Το πρώτο από αυτά τα μέτρα, θα ανακοινωθεί επίσημα μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου. Αφορά την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Παρά τις υποσχέσεις ότι η εξίσωση του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης με το πετρέλαιο θέρμανσης θα γίνει μετά την μείωση του ΕΦΚ του κίνησης στο 80% της ισχύουσας, η αύξηση στο λίτρο για το θέρμανσης θα φτάσει το 35%. Η τιμή αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 1,35 ευρώ από 0,96-0,98 ευρώ το λίτρο που «έκλεισε» τον περασμένο Απρίλιο.

 Το δεύτερο, έρχεται από τον Ιανουάριο του 2013 και αφορά αυτούς που χρησιμοποιούν όλο και λιγότερο το ΙΧ τους και όλο και περισσότερα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Με βάση το μνημόνιο του Μαρτίου η επιτάχυνση της εξυγίανσης των ΔΕΚΟ έχει δύο σκέλη. Την εξοικονόμηση περίπου 400 εκατ. ευρώ από μισθολογικό κόστος (το οποίο δρομολογείται με το ενιαίο μισθολόγιο) και πρόσθετα έσοδα 265 εκατ. ευρώ από αυξήσεις έως 25% στις τιμές των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι και τον Ιούνιο του επόμενου έτους. Ο ΟΑΣΑ από τον Ιανουάριο του 2013 θα πρέπει προχωρήσει σε αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του 1,40 ευρώ (για όλα τα μέσα) σε 1,75 ευρώ, το μειωμένο εισιτήριο του 1,20 ευρώ θα αυξηθεί σε 1,50 ευρώ, ενώ ανάλογες αυξήσεις θα ισχύσουν για εισιτήρια πολυτέκνων και άλλων κατηγοριών.

 Το τρίτο και ίσως βαρύτερο από τα δύο προηγούμενα, είναι οι αυξήσεις που επιβάλλει το μνημόνιο στα τιμολόγια της ΔΕΗ και των εταιρειών ύδρευσης ενόψει της περαιτέρω αποκρατικοποίησης τους. Στα τιμολόγια του ηλεκτρικού το μνημόνιο προβλέπει την προσέγγιση μέχρι και το τέλος του επόμενου χρόνου των τιμολογίων της λιανικής με αυτά της χονδρικής που είναι αυξημένα κατά περίπου 65%. Οι εταιρείες ύδρευσης κατ΄ αναλογία θα πρέπει να αυξήσουν τα τιμολόγια τους ώστε να βελτιώσουν το οικονομικό τους αποτέλεσμα.

 Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να ολοκληρωθεί και να ψηφιστεί πριν από το τέλος του έτους αναμένεται να εξαφανίσει τις φοροαπαλλαγές που έχουν απομείνει από τα μέτρα του Σεπτεμβρίου του 2011.

 Το κερασάκι στην τούρτα θα είναι οι νέες περικοπές σε μισθούς που έρχονται στον ιδιωτικό τομέα με την μορφή του «διαλόγου για την αλλαγή καθορισμού της κατώτερης αμοιβής» κάτι που έχει ήδη ξεκινήσει αφού ο υπουργός εργασίας κ. Γ. Βρούτσης έχει καλέσει σε διάλογο τους κοινωνικούς εταίρους.

 Πηγή : Capital.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ