13 Μαρ 2012

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - FIFA Λίφτινγκ... στο προϊόν για καλύτερη εκμετάλλευση



ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - FIFA
Λίφτινγκ... στο προϊόν για καλύτερη εκμετάλλευση
Η αποφυγή της απαξίωσης του προϊόντος που λέγεται ποδόσφαιρο είναι αυτή που καίει τον πρόεδρο της FIFA Ζεπ Μπλάτερ
Sportidea
Η βελτίωση της εικόνας του προϊόντος που λέγεται ποδόσφαιρο με σκοπό να αποφεύγονται τα κακώς κείμενα που έχουν να κάνουν με επίμαχα σημεία (όπως π.χ. οι αμφισβητούμενες φάσεις σε έναν αγώνα) προκειμένου να μην υπάρχουν...μελανά σημεία που θα απαξιώσουν το ίδιο το προϊόν είναι απ' ό,τι φαίνεται για τα επόμενα χρόνια ο στόχος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Την ώρα που το παγκόσμιο ποδόσφαιρο μαστίζεται από μια σειρά προβλήματα - αποτέλεσμα σαφώς της πλήρους εμπορευματοποιήσής του - όπως οι στημένοι αγώνες, το μαύρο χρήμα, τα προβλήματα των παικτών (κούραση, οικονομικά κ.τ.λ.), οι άνθρωποι της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας φαίνεται να καίγονται για άλλα ζητήματα.
Με πρόσχημα το τίμιο, καθαρό και... σύγχρονο ποδόσφαιρο και τον περιορισμό των λαθών από τους ρέφερι, η FIFA προσπαθεί να βρει μια ....βολική λύση, όχι βέβαια για την αναβάθμιση του αθλήματος, αλλά για την ελκυστική (άρα και εμπορική του) εικόνα και φυσικά μέσω αυτού τα κέρδη κάποιων. Οπως δείχνουν τα πράγματα, μεγάλες πολυεθνικές θα παίξουν μπάλα όπως αποφασίστηκε την περασμένη βδομάδα στο Λονδίνο. Εκεί με τις... ευλογίες της ΦΙΦΑ πάρθηκε η απόφαση από το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό συμβούλιο (IFAB) να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία στο άθλημα, μετά από συνεδρίαση που είχε το προπερασμένο Σάββατο στην αγγλική πρωτεύουσα.
Στο μέλλον, ίσως οι αγώνες ενός Μουντιάλ να μοιάζουν με ...ηλεκτρονικό παιχνίδι
Associated Press
«Η τεχνολογία πρέπει να μπει και στο ποδόσφαιρο, ώστε κανένας να μην αισθάνεται αδικημένος», τονίζει κυνικά ο ισχυρός άνδρας της ΦΙΦΑ Γ. Μπλάτερ. Σε παλαιότερες δηλώσεις του, στο ίδιο μήκος κύματος, ήταν και ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ Μισέλ Πλατινί: «Πρέπει να επενδύσουμε στο προϊόν. Για να υπάρχει αξιοπιστία από τους θεατές και γι' αυτό χρειάζεται εξέλιξη. Τόσο στη διαιτησία όσο και στην τεχνολογία όπως, μπάλες ακριβείας, χρονομέτρηση, κάμερες». Πάντως, με την πρώτη γεύση για τα νέα μέτρα υπήρξαν και αντιδράσεις καθώς πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η είσοδος της τεχνολογίας θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ' όσα θα λύσει με κύριο επιχείρημα ότι θα αλλοιώσει την εικόνα ενός αθλήματος που κύριο στοιχείο έπαιζε ο ανθρώπινος παράγοντας.
Ηigh tec...παρακολούθηση
Ενα από τα πρώτα προβλήματα που συζητήθηκαν και αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές είναι το θέμα με το εάν σε κάποιες φάσεις η μπάλα περνάει ή όχι τη γραμμή του τέρματος και ο διαιτητής με τον επόπτη δεν είναι σε θέση να κρίνουν. Σκηνικό που στην ιστορία του ποδοσφαίρου έχει συμβεί αρκετές φορές και όταν γίνεται σε κρίσιμα παιχνίδια προκαλεί αντιδράσεις, όπως έγινε στο Μουντιάλ του 2010 στον αγώνα της Γερμανίας με την Αγγλία, όταν δεν μέτρησε κανονικό γκολ του Λάμπαρντ.
Το συμβούλιο δέχθηκε προτάσεις από οκτώ εταιρείες αναφορικά με τη goal line technology. Δεκτές έγιναν μόνο οι δύο προτάσεις, αυτές της Hawk-Eye και της GoalRef (σ.σ. και οι δυο μαζί... αγοράζουν τις έξι υπόλοιπες), με την πρώτη να χρησιμοποιεί μια σειρά από φωτογραφικές μηχανές, προκειμένου να διαπιστώσει εάν η μπάλα έχει περάσει τη γραμμή του τέρματος, ενώ η δεύτερη χρησιμοποιεί ένα μαγνητικό πεδίο με ιδιαίτερη μπάλα. Με συνοπτικές διαδικασίες, οι δύο κολοσσοί πήραν τη δουλειά... Ετσι, αυτό που αποφασίστηκε είναι να εφαρμοστεί το σύστημα αυτό για πρώτη φορά στο παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων, που θα διεξαχθεί τον προσεχή Δεκέμβρη στην Ιαπωνία. Από κει και πέρα, οι δύο εταιρείες πρότειναν τη χρησιμοποίηση του συστήματος και στο πρωτάθλημα της Premier League της επόμενης περιόδου (2012-13), αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, καθώς δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα χρονικά περιθώρια. Ωστόσο, εκτός από το παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων, πιθανότατα να χρησιμοποιηθεί και στο κύπελλο συνομοσπονδιών, που θα γίνει το καλοκαίρι του 2013 στη Βραζιλία, αλλά και στην Premier League της σεζόν 2013-14. Η εταιρεία Hawk-Eye είναι ήδη γνωστή στους φίλους του τένις και του κρίκετ, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν... διαλευκανθεί αμφισβητούμενες φάσεις σε αυτά τα δύο αθλήματα χάρη στο σύστημά της.
Πέντε διαιτητές και σπρέι
Οσον αφορά στην πρόταση για τους πέντε διαιτητές, δηλαδή την προσθήκη δύο βοηθών περιοχής όπως συμβαίνει ήδη στο Champions League και στο Europa League, αποφασίστηκε να εφαρμοστεί στο Euro 2012 και μετά την ολοκλήρωσή του θα ανακοινωθεί η οριστική απόφαση εφαρμογής του μέτρου σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και στα εγχώρια πρωταθλήματα. Παράλληλα, μελετήθηκε και το θέμα του σπρέι, που εφαρμόζεται ήδη στη Νότιο Αμερική, τόσο στα εγχώρια πρωταθλήματα όσο και στις μεγάλες διοργανώσεις (Κόπα Αμέρικα και Κόπα Λιμπερταδόρες), αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί και στην Ευρώπη. Ποια είναι η χρήση του; Ο διαιτητής ψεκάζει με το σπρέι στο σημείο όπου έχει καταλογίσει το φάουλ. Αυτό σημαίνει πως κανένας παίκτης δεν θα μπορεί να «κλέψει» μερικά μέτρα. Μάλιστα, σε περίπτωση που συμβαίνει αυτό, θα γίνεται άμεσα χρήση της κίτρινης κάρτας.
Στο τραπέζι και η ...μαντίλα
Επίσης, έγινε μια παρουσίαση σχετικά με τη χρήση της μαντίλας από αθλήτριες. «Η IFAB συμφώνησε με την πρόταση ότι η μαντίλα μπορεί να επιτρέπεται, αλλά είμαστε στην αναμονή της επανεξέτασης όσον αφορά τους τομείς της υγείας και ασφάλειας», ανέφερε η σχετική δήλωση. Είναι προφανές ότι το όλο θέμα εξετάστηκε και λόγω του οικονομικού ανοίγματος που πραγματοποιείται αυτή την στιγμή από πολυεθνικές και χορηγούς στη ...χρυσοφόρα αγορά του ασιατικού ποδοσφαίρου (π.χ. Τσαμπιονς Λιγκ Ασίας, Ασιατικό Κύπελλο κ.τ.λ). Εξάλλου, η FIFA συμφώνησε να αποσύρει την προτεινόμενη τροποποίηση του νόμου 3 που είχε να κάνει με το να υπάρχει μια τέταρτη αλλαγή που να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της παράτασης, ενώ και η πρόταση σχετικά με το Νόμο 12, που έχει να κάνει με την λεγόμενη «τριπλή τιμωρία», θα αναθεωρηθεί περαιτέρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ