28 Σεπ 2012

ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΡΟΔΟΥ Προς... «αξιοποίηση» από ιδιώτες;


ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΡΟΔΟΥ
Προς... «αξιοποίηση» από ιδιώτες;
Eurokinissi
Σοβαρά ερωτήματα για την «τύχη» της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου - αρχαιολογικός χώρος στο σύνολό της και ενταγμένη στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ - προκύπτουν από την επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών και τις δημόσιες δηλώσεις του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γ. Μαχαιρίδη, σύμφωνα με τις οποίες, τα ακίνητα της μεσαιωνικής πόλης που διαχειρίζεται το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) του υπουργείου Πολιτισμού... «μεταφέρθηκαν» ως «περιουσιακό στοιχείο»... στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ)!
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη (δηλώσεις στο τοπικό ραδιόφωνο «PALMOS FM»), από μια απόπειρα της Περιφέρειας να χρησιμοποιήσει μερικά από τα κτίρια της μεσαιωνικής πόλης - που ανήκουν στην Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου αλλά τα διαχειρίζεται το ΤΑΠ αφού είναι κηρυγμένα - για τη φιλοξενία αστέγων, προέκυψε η μεταφορά τους στο ΤΑΙΠΕΔ. Μάλιστα, ο περιφερειάρχης επικαλείται ονομαστικά τόσο την γγ του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, όσο και τον εκτελεστικό διευθυντή του ΤΑΙΠΕΔ, Ανδρέα Ταπραντζή!
Ωστόσο, το υπουργείο Πολιτισμού, προφορικά, δηλώνει ότι «κανένα μνημείο και κανένα κτίριο της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου δεν έχει πάει στο ΤΑΙΠΕΔ», αρνούμενο, ταυτόχρονα, να σχολιάσει τις ονομαστικές αναφορές του περιφερειάρχη. Ανεξάρτητα πάντως από το τι θα κάνει η Περιφέρεια - η οποία θα όφειλε ουσιαστικά να ξεσηκώσει τον κόσμο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, αντί να στέλνει επιστολές στους υπουργούς με εκφράσεις, ουσιαστικά, αποδοχής της «σφαγής» όπως «η διάσωση της οικονομίας μας είναι πράγματι ένας μεγάλος εθνικός στόχος, όμως υπάρχουν και οι άνθρωποι»(!) - το υπουργείο Πολιτισμού-Παιδείας οφείλει να ξεκαθαρίσει σαφώς ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο, τόσο στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, όσο και στην πολιτιστική κληρονομιά εν γένει.
Παρά τις επανειλημμένες κηρύξεις προστασίας και την αυτοθυσία των εργαζομένων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, με συνολική έκταση 57,25 εκτάρια, παραμένει «πονοκέφαλος» για τους αρχαιολόγους, αφού οι παρεμβάσεις σκοντάφτουν στο ασαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς που διέπει τις 2.500 «μερίδες». Καθεστώς που, διαχρονικά, το κράτος προφανώς απέφυγε να ξεκαθαρίσει.
Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα, ότι «η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου είναι κηρυγμένη ολόκληρη ως μνημείο και διέπεται από ειδικούς όρους όσον αφορά στις χρήσεις των κτιρίων, είτε είναι κηρυγμένα ως μεμονωμένα μνημεία είτε όχι, οι οποίες θα πρέπει πρωτίστως να συνάδουν με τη φυσιογνωμία του συνόλου αλλά και την αναγκαιότητα να διατηρείται όσο είναι δυνατόν η μορφολογία τους αλλά και η διαχρονική χρήση τους. Συνεπώς, ακόμη κι αν πρόκειται για κτίρια που δεν είναι κηρυγμένα ως μεμονωμένα μνημεία, αλλά περιλαμβάνονται στο σύνολο της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου, είναι αναγκαίο η διαχείρισή τους να ασκείται αποκλειστικά από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της ΓΓ Πολιτισμού και το ΤΑΠΑ, ώστε να υπάρχει ενιαία διαχείριση του συνόλου της παλιάς πόλης με σύννομο και επιστημονικό τρόπο».
Ρωτά επίσης πώς συνάδει η υποχρέωση της Ελλάδας να προστατεύσει ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς... με την ιδιωτικοποίηση και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ