7 Σεπ 2012

KEΡΚΥΡΑ-Στις 10 το πρωί, κατάληψη του ΕΟΠΥΥ!


Στις 10 το πρωί, κατάληψη του ΕΟΠΥΥ!

 1


Σε συμβολική κατάληψη αλλά και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ) στην Κέρκυρα προχωρούν σήμερα στις 10 το πρωί τα μέλη του ΠΑΜΕ, τα οποία καλούν όλους τους Κερκυραίους να συμμετάσχουν.
Και δεν είναι η μοναδική κινητοποίηση για τα τεράστια προβλήματα στο χώρο της υγείας: Σε κινητοποιήσεις προχωρούν τα μέλη των συλλόγων Καρκινοπαθών, Νεφροπαθών, Μεσογειακής Αναιμίας και ΑΜΕΑ τα οποία καλούν και όλους τους άλλους ασθενείς του νησιού, οργανωμένους ή όχι, την Δευτέρα το πρωί σε σιωπηλή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Δημαρχείου.
Οι ασθενείς διαμαρτύρονται για την τεράστια έλλειψη φαρμάκων που αντιμετωπίζουν λόγω αδυναμίας πληρωμής τους τοις μετρητοίς και την οικονομική εξαθλίωση των οικογενειών τους.
Την ίδια ώρα, ο Ιατρικός Σύλλογος συμπαρίσταται στις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών ιατρών ενώ σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Συλλόγου με την ΕΓΕΣΥΚ για να καθορίσουν από κοινού το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Το ΚΚΕ

Ανακοίνωση με αντικείμενο τη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται στις  ιατροφαρμακευτικές και προνοιακές παροχές στο λαό, εξέδωσε η Ν.Ε. Κέρκυρας του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Η κατάσταση που διαμορφώνεται στη δημόσια παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των λαϊκών στρωμάτων είναι επικίνδυνη και εγκληματική. Είναι αποτέλεσμα της αντεργατικής-αντιλαϊκής πολιτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων καθώς και της σημερινής συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που προωθεί αταλάντευτα τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων στην Ελλάδα και τη ΕΕ.
Η σημερινή ή οποιαδήποτε παραλλαγή της διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο το επίπεδο παροχών υπηρεσιών υγείας στους εργαζόμενους και στις οικογένειές τους. Καμιά αυταπάτη δεν πρέπει να έχουν οι εργατοϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών και τα παιδιά τους, οι μετανάστες, ότι η κατάσταση στην παροχή δημόσιων υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας, φαρμάκου, μπορεί να διορθωθεί υπέρ τους. Μόνο μέσα από την οργάνωσή τους, την κοινωνική συμμαχία, την ανάπτυξη της ταξικής αλληλεγγύης και πάλης, μπορούν να βάλουν φρένο στο πογκρόμ που έχουν κηρύξει οι υποστηρικτές του ευρωμονόδρομου και στην ανάπτυξη που έχει ως κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Τα μέτρα εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας – πρόνοιας, οι άγριες περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης και των παροχών, η ενίσχυση των επιχειρηματιών στην υγεία – φάρμακο, δεν έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Είναι μόνιμα και ενταγμένα στη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων για τη δημιουργία ακόμα πιο φτηνών εργαζόμενων προκειμένου να επιτευχθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων. Καπιταλιστικό κέρδος και ικανοποίηση λαϊκών αναγκών στην υγεία – πρόνοια – φάρμακο, είναι ασύμβατα μεταξύ τους. Καθημερινά είναι τα παραδείγματα που αναδεικνύουν τις δραματικές συνέπειες που επιφέρει αυτή η πολιτική για την υγεία των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τη ζωή τους.
Με το νέο πακέτο άγριων περικοπών, η ήδη άθλια κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα λαϊκά στρώματα θα επιδεινωθεί.
Το ΚΚΕ τονίζει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να αντιστοιχήσουν τις διεκδικήσεις τους με τις σύγχρονες ανάγκες τους. Δεν έχουν να περιμένουν παρά μόνιμη εξαθλίωση, υπονόμευση της υγείας τους και της ζωής τους, με την όποια μορφή διαχείρισης της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης
Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αναμονής. Για το λαό διέξοδος από την κρίση σημαίνει να δυναμώνει η λαϊκή συσπείρωση και πάλη που θα  διαμορφώνει τους κοινωνικούς και πολιτικούς όρους για έναν άλλον δρόμο ανάπτυξης της παραγωγής και της οικονομίας, με εργατική –λαϊκή εξουσία, που στο επίκεντρο θα είναι η ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών, ανάμεσα σε αυτές και των λαϊκών αναγκών σε υγεία, πρόνοια και φάρμακο. Τα σύγχρονα μέσα και οι υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας να αξιοποιηθούν για καθολική και δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης, θεραπείας, αποκατάστασης σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις και χωρίς πληρωμές από τους ασθενείς είτε άμεσα είτε μέσω ασφαλιστικών εισφορών.
Για αυτό απαιτείται ενιαίο, σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν  σύστημα υγείας, πανελλαδικά αναπτυγμένο με κεντρικό σχεδιασμό, πλήρως και επαρκώς  χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό, και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της υγείας-πρόνοιας.
Απαιτείται ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων από τις δημόσιες μονάδες υγείας, τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, το δίκτυο κρατικών φαρμακείων και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο του φαρμάκου.
Σε αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες του ταξικού κινήματος, της συμμαχίας των εργατοϋπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων και φτωχών αγροτών και παλεύει για εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και προνοιακών παροχών σε όλους με προτεραιότητα τους άνεργους και ανασφάλιστους Έλληνες και μετανάστες, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, στους φτωχούς αγρότες και στους αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους και τις οικογένειές τους.
Προτείνουμε:
α)     Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, των δημόσιων νοσοκομείων και των Κ.Υ., των ιδρυμάτων πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Φορολόγηση του κεφαλαίου με 45%.
β)    Επιστροφή από το κράτος των αποθεματικών που χάθηκαν από το πρόσφατο κούρεμα.
γ)    Αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων από το κράτος για φάρμακα, ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, θεραπείες, υγειονομικά υλικά, τεχνικά βοηθήματα, στους ασφαλισμένους και στους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς  και  γιατρούς, για  τρόφιμα στα νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα.
•    Καλούμε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 10:00 το πρωί στον ΕΟΠΠΥ.
•    Καλούμε τους εργαζόμενους να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους για την επιτυχία της Γενικής Πανελλαδικής Απεργίας την ημέρα που θα κατατεθεί στη βουλή το νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων.





Η Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στη δημόσια παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των λαϊκών στρωμάτων είναι επικίνδυνη και εγκληματική, με ευθύνη τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων όσο και της τωρινής τρικομματικής ΝΔ–ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που ακολουθούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ.
Οδεύουμε κυριολεκτικά σε μία περίοδο όπου ανάλογα με το πόσα χρήματα έχει ο καθένας στην τσέπη του θα μπορεί να αγοράζει κάποιες ή και καθόλου υπηρεσίες Υγείας, εξετάσεις, φάρμακα.
Πούλησαν παραμύθι στον λαό, όταν πρόβαλαν τον ΕΟΠΥΥ ως καινοτομία για ενιαίες και σύγχρονες παροχές υγείας, ως «νοικοκύρεμα» και χτύπημα της «σπατάλης». Γρήγορα αποκαλύφθηκε ότι αποτελεί ένα όμορφο περιτύλιγμα, για να κρυφτεί ο πραγματικός τους στόχος. Θέλουν να περιορίσουν τις δημόσιες παροχές στην υγεία-πρόνοια και στο φάρμακο στο ελάχιστο επίπεδο του λεγόμενου «βασικού πακέτου». Για μία ακόμη φορά επιχειρούν να ενισχύσουν την κερδοφορία των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων στην υγεία και στο φάρμακο, ως χώρο στρατηγικής σημασίας για το κέρδος του μεγάλου κεφαλαίου.
Τα αποτελέσματα φανερά για όλους:
•    Αν χρειάζεσαι εξετάσεις ή φάρμακα πάντα πρέπει να είσαι με το χέρι στην τσέπη.
•    Ειδικά οι χρονίως και βαρέως πάσχοντες (πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, ψυχιατρικά ασθενείς) αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα.
•    Ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει σε φαρμακοποιούς και γιατρούς με αποτέλεσμα να πληρώνουν τα σπασμένα οι ασφαλισμένοι.
•    Έχουν βγει από τις λίστες των φαρμάκων περίπου 3000 σκευάσματα.
•    Σκοπεύουν να κλείσουν τα περισσότερα αγροτικά ιατρεία και τα ήδη υποστελεχωμένα ΚΥ.
•    Το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας δανείζεται υλικά (π.χ. σύριγγες) από εδώ και από εκεί και όταν δεν βρίσκει τα αγοράζουν οι συνοδοί των ασθενών!!!
Θα το αφήσουμε να πάει παρακάτω; Θα περιμένουμε να υπάρξει γενική καταστροφή των παροχών υγείας; Θα περιμένουμε να δούμε τους συνανθρώπους μας να πεθαίνουν μαζικά; Ο τομέας της Δημόσιας Υγείας αφορά τον κάθε εργαζόμενο, τον κάθε αυτοαπασχολούμενο, τον κάθε αγρότη, τον κάθε άνεργο, τους νέους, τους συνταξιούχους. ΟΛΟΥΣ!!!
Η Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ καλεί τον κερκυραϊκό λαό, τα Σωματεία, τους Συλλόγους πασχόντων, του φορείς να αποδείξουν ότι δεν πάει άλλο και να διεκδικήσουν ευρύτατη κρατική επιχορήγηση στον ΕΟΠΥΥ, απόδοση όλων των υπεσχημένων και γενναία αύξηση των δαπανών. Στόχος μας πρέπει να είναι οι αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν παροχές Υγείας-Πρόνοιας για όλους χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών.
ΟΛΟΙ την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07/09 στις 10 το πρωί έξω από τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στο ΙΚΑ.
   


Πρ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ