31 Οκτ 2012

Κλιμακούμενες αντιδράσεις για την ωμή λογοκρισία στην ΕΡΤ



Κλιμακούμενες αντιδράσεις για την ωμή λογοκρισία στην ΕΡΤ
Στάσεις εργασίας σήμερα και 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από αύριο, μετά και το κόψιμο της «Πρωινής Ενημέρωσης» στη ΝΕΤ
Σε 2ωρη στάση εργασίας από τις 6 το πρωί και σε 4ωρη στάση εργασίας από τις 8 το βράδυ προχωρούν σήμερα οι δημοσιογράφοι, διοικητικοί υπάλληλοι και τεχνικοί στην ΕΡΤ (ΕΤ-1, ΝΕΤ, ΕΤ-3), με απόφαση των ΔΣ της ΠΟΕΣΥ, της ΠΟΣΠΕΡΤ και τηςΠΟΕΠΤΥΜ. Αύριο Πέμπτη, από τις 6 το πρωί προχωρούν σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες, ενώ την ίδια μέρα στις 12.30 μ.μ. προγραμματίζουν συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο της ΕΡΤ, στην Αγία Παρασκευή.
Μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους στα«συνεχόμενα κρούσματα λογοκρισίας και ιδιωτικοποίησης της ΕΡΤ», κορύφωση των οποίων υπήρξε το κόψιμο της εκπομπής «Πρωινή Ενημέρωση» της ΝΕΤ, εξαιτίας σχολίου που έκαναν οι παρουσιαστές Κώστας Αρβανίτης και Μαριλένα Κατσίμη για χειρισμούς του υπουργού Δικαιοσύνης στην υπόθεση με την κακοποίηση συλληφθέντων διαδηλωτών.
Χτες πραγματοποιήθηκε συνάντηση της διοίκησης της ΕΡΤ με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Το αίτημα για ανάκληση της απόφασης σχετικά με την «Πρωινή Ενημέρωση», δεν έγινε δεκτό από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Νίκο Σίμο, ο οποίος υποστήριξε πως οι απόψεις των δύο παρουσιαστών ήταν «χωρίς τεκμηρίωση». Με γραπτή του δήλωση, μάλιστα, προκλητικά κατηγορεί τους δύο δημοσιογράφους για «πλημμελή άσκηση της δημοσιογραφικής εργασίας». Το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΡΤ, αύριο Πέμπτη.
Μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο του «902», ο Κώστας Αρβανίτης είπε μεταξύ άλλων: «Θέλω να σας πω ότι τρεις ημέρες πριν βγει η εκπομπή της νέας σεζόν στον αέρα, μας ανακοίνωσαν ότι γίνεται δίωρη. Θυμίζουμε ότι αυτή η εκπομπή έχει περάσει διά πυρός και σιδήρου. Ηταν η εκπομπή που έβγαλε πρώτη το θέμα των μεταλλεργατών στη "Χαλυβουργία", και σε όλες τις κοινωνικές δράσεις οφείλει η εκπομπή και η δημόσια τηλεόραση να είναι εκεί. Αυτό ενοχλεί...
Εμείς είχαμε πει τότε, και δεν ήμαστε μόνοι μας, έχουμε τη γενική συνέλευση των εργαζομένων, ότι η ΕΡΤ και εμείς συμμαχούμε με τα γεγονότα και όχι με τις πολιτικές της οποιασδήποτε κυβέρνησης αν θέλουμε να μιλάμε για δημόσια τηλεόραση. Αυτό ενοχλεί. Το θέμα όμως, δεν είναι ότι ενοχλεί, γιατί ενοχλούσε και παλιότερα (...) Απλώς στη συγκεκριμένη περίπτωση τώρα πια δεν ενοχλεί... Δηλαδή κόβει! Δεν έχουν δηλαδή αυτό που λέμε και το άλλοθι της γενικότερης ευαισθησίας. Αυτό είναι το θέμα. Νομίζω ότι είναι πολιτική απόφαση αυτή».
Καταγγέλλουν οι φορείς απεξάρτησης
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την απαράδεκτη απόφαση της διοίκησης της κρατικής τηλεόρασης να κόψει την «Πρωινή Ενημέρωση». Ανακοίνωση εξέδωσε μεταξύ άλλων το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), με την οποία απαιτεί την άμεση ανάκληση της απόφασης και υπογραμμίζει: «Ο κ. Αρβανίτης με την προσωπική του στάση, αλλά και με την ιδιότητα του δημοσιογράφου μέσα από την εκπομπή "Πρωινή Ενημέρωση", έχει συμβάλει σημαντικά και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ουσιοεξάρτησης με την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για θέματα που σχετίζονται με την πρόληψη και τη θεραπεία».
Κοινή ανακοίνωση, με την οποία ζητούν την ανάκληση της απόφασης της ΕΡΤ, αλλά και να δοθεί περισσότερος χρόνος στην εκπομπή, εξέδωσαν οι φορείς απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, ΟΚΑΝΑ και ΠΕΘΕΑ ΑΡΓΩ. Τέλος, το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης στέκεται στην «κοινωνική ευαισθησία των δυο παρουσιαστών της "Πρωινής Ενημέρωσης" ιδιαίτερα στα ζητήματα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων», σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη εκπομπή «αποτελεί δημοκρατική παρένθεση στη ζούγκλα του τηλεκανιβαλισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ