22 Οκτ 2012

Ξενάγηση στο Μπούχενβαλντ


Ξενάγηση στο Μπούχενβαλντ

Το μνημείο στο στρατόπεδο
Το Στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ θεμελιώθηκε τον Ιούλη του 1937. Βασικός του σκοπός ήταν να τροφοδοτεί μονοπώλια με εργατικά χέρια, κυρίως στους τομείς της παραγωγής πολεμικού υλικού και ενέργειας. Ηταν τμήμα του σχεδιασμού των μονοπωλίων, τα οποία είχαν αναθέσει στα Ες Ες τη διοίκηση όλων των στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας. Στα χρόνια που ακολούθησαν χτίστηκαν με εντολή επιχειρηματικών ομίλων 136 «παραρτήματα» του στρατοπέδου του Μπούχενβαλντ στην Κεντρική Γερμανία και στην περιοχή του Ρουρ.
Μονοπώλια, όπως «Krupp», «Rheinmetall-Borsig», «Bochumer Verein», «IGFarben», «Junkers» και «BMW», μπαινόβγαιναν στην καγκελαρία του Χίτλερ και έκαναν χρυσές δουλειές, τόσο με την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών των κατεχόμενων από τη φασιστική Γερμανία χωρών, όσο και με την καταναγκαστική εργασία χιλιάδων δεσμωτών σε αμέτρητα μικρά και μεγάλα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Και τυπική απόδειξη της επιλογής της αστικής τάξης να ασκεί την εξουσία της, πότε με το μανδύα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και πότε με το φασιστικό προσωπείο, είναι το ότι τα περισσότερα από αυτά τα μονοπώλια εξακολουθούν να λειτουργούν και να θησαυρίζουν με την ίδια ή με άλλη επωνυμία, συμμετέχοντας ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς στρατηγικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
Στο κεντρικό στρατόπεδο του Μπούχενβαλντ κρατήθηκαν από το 1937 έως το 1945, 240.000 δεσμώτες από 32 χώρες. Στο στρατόπεδο αυτό δολοφονήθηκε στις 18 Αυγούστου 1944 ο κομμουνιστής ηγέτης Ερνστ Τέλμαν. 60.000 απ' αυτούς έχασαν τη ζωή τους από τις κακουχίες, την πείνα, τις εκτελέσεις. Το καλοκαίρι του 1943 με πρωτοβουλία και καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας ιδρύθηκε διεθνής επιτροπή, η οποία έφτασε τις 178 ομάδες. 56 απ' αυτές είχαν συσταθεί από σοβιετικούς στρατιώτες. Αποκορύφωμα της αντίστασης ήταν η συστηματική προετοιμασία της απελευθέρωσης του στρατοπέδου, ξεσηκώνοντας τους κρατούμενους και καταλαμβάνοντάς το στις 11 Απρίλη 1945.
Η Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία (DDR) για να τιμήσει την πάλη των λαών ενάντια στο φασισμό ανέγειρε έως το 1958 ένα σύμπλεγμα μνημείων στις πλαγιές του βουνού Εττερσμπεργκ, δίπλα στο Μπούχενβαλντ. «Μέσα από την πάλη και το θάνατο στη νίκη» είναι το σύνθημα του κεντρικού μνημείου που φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Φριτς Κρέμερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ