3 Νοε 2012

ΟΛΛΑΝΔΙΑ Νέες περικοπές 16 δισ. ευρώ



ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Νέες περικοπές 16 δισ. ευρώ
ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-
Σε νέες περικοπές ύψους 16 δισεκατομμυρίων ευρώ προχωρά η κυβέρνηση συνεργασίας της Ολλανδίας, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά, πως ανεξάρτητα από το ύψος του χρέους και των ελλειμμάτων, οι αστικές τάξεις παντού προωθούν μέτρα λιτότητας ώστε τα λαϊκά στρώματα να σηκώσουν το βάρος της κρίσης, και το κεφάλαιο να βγει με λιγότερες απώλειες.
Μόλις τη Δευτέρα υπήρξε συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας από το «Κόμμα του Λαού για Ελευθερία και Δημμοκρατία» (VVD) του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και το Εργατικό Κόμμα (PvdA), η ορκωμοσία της οποίας αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα.
Ανάμεσα στα νέα μέτρα που προβλέπει το σχέδιο περικοπών είναι και σημαντικές μειώσεις σε Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση και Δημόσια Διοίκηση, ενώ επί τάπητος τίθεται και το ζήτημα της αύξησης του ορίου ηλικίας από 65 σε 67 χρόνια μέχρι το 2021.
Ο προαλειφόμενος ως νέος υπουργός Οικονομικών της χώρας Γέρουν Ντέισελμπλουμπροειδοποίησε πως πρόκειται «για ένα σκληρό πακέτο που θα απαιτήσει θυσίες από τον κάθε Ολλανδό» και πως είναι «απαραίτητο για να εξασφαλιστεί ένας βιώσιμος προϋπολογισμός και να τηρηθούν οι κανόνες της ΕΕ για το έλλειμμα» ενώ προσδιόρισε ότι κάθε κάτοικος της χώρας θα χαρατσωθεί με 1.000 ευρώ.
Σημειώνεται πως τον περασμένο Απρίλη η τότε κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε αναγκάστηκε σε παραίτηση μετά την απόσυρση της στήριξης του ακροδεξιού «Κόμματος της Ελευθερίας», ανοίγοντας έτσι το δρόμο για πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν στις 12 Σεπτέμβρη. Σε αυτές, το κόμμα του Ρούτε έλαβε 41 έδρες και το Εργατικό Κόμμα 38 στο σύνολο των 150.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ