21 Νοε 2012

Ατέλειωτο ποτάμι αίματος


ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Ατέλειωτο ποτάμι αίματος
  • Τουλάχιστον 126 νεκροί Παλαιστίνιοι ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά
  • Περί κατάπαυσης πυρός Ισραήλ - Παλαιστινίων μιλούσαν χθες Αιγύπτιοι διαμεσολαβητές
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΚΑΪΡΟ.--
Με αυξανόμενη ένταση συνεχίστηκε, χθες, το σφυροκόπημα της ισραηλινής αεροπορίας σε περισσότερους από 100 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται σε κατοικημένες περιοχές, με αποτέλεσμα πλέον οι νεκροί Παλαιστίνιοι να έχουν φτάσει τους 126, εκ των οποίων η πλειοψηφία είναι άμαχοι και μεταξύ αυτών 27 μικρά παιδιά και οι τραυματίες τους 1.000 με πολλά παιδιά ανάμεσά τους. Αργά το βράδυ, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι σκοτώθηκαν δύο Ισραηλινοί στρατιώτες στη μεθόριο.
Παράλληλα, πλήθαιναν οι διαρροές ότι επίκειται ανακοίνωση κατάπαυσης πυρός, η οποία επιτεύχθηκε μετά από εντονότατη διπλωματική διαμεσολάβηση της Αιγύπτου.
Αργά χθες το απόγευμα, στέλεχος της «Χαμάς», ο Αϊμάν Τάχα, δήλωνε στο πρακτορείο «Ρόιτερς» από το Κάιρο ότι «η συμφωνία εκεχειρίας έχει κλείσει» και ότι σε λίγες ώρες θα τεθεί σε εφαρμογή. Ανάλογες πληροφορίες μετέδιδαν και τα αιγυπτιακά ΜΜΕ, επικαλούμενα τον ίδιο τον Πρόεδρο Μούρσι και προσδιορίζοντας την έναρξη εφαρμογής της εκεχειρίας στα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη.
Η ισραηλινή πλευρά, από την άλλη, δεν επιβεβαίωνε την επίτευξη συμφωνίας. Οεκπρόσωπος του Νετανιάχου, Μαρκ Ρεγκέβ, δήλωνε: «δεν έχουμε ακόμη φτάσει σε συμφωνία» και άφηνε να εννοηθεί ότι «όσο συνεχίζεται η διπλωματία, μπορούν να συνεχίζονται και οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις».
Πάντως, οι ΗΠΑ μπλόκαραν με βέτο διακήρυξη καταδίκης της κλιμάκωσης στη Γάζα που συζητούσε, την Τρίτη τα ξημερώματα, το Συμβούλιο Ασφαλείας επειδή, όπως υποστήριξε η αμερικανική πλευρά, «δεν αναφέρονταν τα αίτια της έντασης τα οποία είναι οι ρουκέτες της "Χαμάς"» (και φυσικά όχι η ισραηλινή κατοχή). Η Ρωσία είχε προαναγγείλει ότι θα προωθήσει νέα απόφαση αν οι ΗΠΑ εμποδίσουν τη διακήρυξη, αλλά διαρροές ανέφεραν ότι η Μόσχα αναμένει τα αποτελέσματα της διπλωματικής διαμεσολάβησης πριν προχωρήσει. Την ίδια στάση κρατάει και η Κίνα.
Συσσώρευση στρατού και πολεμικών πλοίων
Παρόλα αυτά, ισχυρότατες δυνάμεις του ισραηλινού στρατού παραμένουν στα σύνορα με τη Γάζα ενώ ισραηλινά αεροσκάφη έριξαν, το μεσημέρι χθες, φυλλάδια στην πόλη της Γάζας να εγκαταλείψουν άμεσα τα σπίτια τους, υποδεικνύοντάς τους μάλιστα και τους δρόμους που θα πρέπει ν' ακολουθήσουν για να είναι ασφαλείς. Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε έντονη ανησυχία ότι επίκειται χερσαία επίθεση. Πολεμικό κλίμα καλλιεργεί και η παρουσία τωντριών αμερικανικών πολεμικών πλοίων, των USS Iwo Jima, USS New York και USS Gunston Hall, στα ανοιχτά του Ισραήλ, τα οποία, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, «βρίσκονται εκεί για να απομακρύνουν Αμερικανούς υπηκόους εφόσον η κατάσταση κλιμακωθεί». Συνολικά στην περιοχή των διεθνών υδάτων ανοιχτά της Κύπρου εκτιμάται ότι βρίσκονται 20 πολεμικά πλοία.
Εξαιρετικά τεταμένα ήταν τα πνεύματα και στη Δυτική Οχθη όπου σε διαδήλωση εξελίχθηκε η κηδεία ενός Παλαιστίνιου εφήβου στη Χεβρώνα που δολοφονήθηκε από τον ισραηλινό στρατό, τη Δευτέρα το βράδυ, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ανάλογες συγκρούσεις σημειώθηκαν και στη Νάμπλους όταν διαδήλωση κατευθύνθηκε προς στρατιωτικό φυλάκιο στη Χαουάρα.
Αλλεπάλληλες επισκέψεις
Αργά χθες το βράδυ αναμενόταν στο Ισραήλ η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, η οποία επρόκειτο να συναντήσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, στη συνέχεια την παλαιστινιακή ηγεσία στη Ραμάλα και ακολούθως να μεταβεί στο Κάιρο για να συναντήσει τον Αιγύπτιο Πρόεδρο.
Στο Ισραήλ βρέθηκε, χθες, και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν, που συναντήθηκε με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επανέλαβε την ανάγκη αποκλιμάκωσης και επρόκειτο να συναντηθεί και με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο. Ο Νετανιάχου, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον ΓΓ του ΟΗΕ, δήλωνε «έτοιμος για διπλωματική λύση αλλά και για στρατιωτική κλιμάκωση εφόσον αυτό είναι αναγκαίο».
Την ίδια ώρα, αργά το απόγευμα, έφτανε στην πόλη της Γάζας η αποστολή του Αραβικού Συνδέσμου αποτελούμενη από τους υπουργούς Εξωτερικών των Αιγύπτου, Ιράκ, Μαρόκου, Σ. Αραβίας, Σουδάν, Τυνησίας και Τουρκίας. Η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε νοσοκομεία και εξέφρασε την απόλυτη υποστήριξή της στους Παλαιστίνιους, φυσικά ο καθένας εξυπηρετώντας τις δικές του σκοπιμότητες. Το ίδιο έπραξε από την Τουρκία ο πρωθυπουργός της χώρας Τ. Ερντογάν που είπε ότι το Ισραήλ «προχωρά σε εθνοκάθαρση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ