18 Νοε 2012

Γερμανία: Άστεγοι, άνεργοι και φτωχοί στις πόλεις


Γερμανία: Άστεγοι, άνεργοι και φτωχοί στις πόλεις




Γερμανία: Άστεγοι, άνεργοι και φτωχοί στις πόλεις



Η Γερμανία έχει επιβιώσει της οικονομικής κρίσης στην Ε.Ε. πολύ καλύτερα από τις χώρες του Νότου. Παρόλα αυτά, η ανάπτυξη αφήνει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού πίσω της, καθώς οι πρόσφατες μελέτες, που παρουσιάζει το Spiegel, δείχνουν ότι στις αστικές περιοχές η φτώχεια αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς. Μιλώντας στο tvxs.gr, ο Γιάννης Παπαδημητρίου, δημοσιογράφος στην Deutsche Welle και στην Tageszeitung, σχολίασε ότι το πρόβλημα διαφοροποιείται από πόλη σε πόλη, όπως επίσης και η οπτική γωνία των πολιτικών κομμάτων πάνω σε αυτό. 

Μια γυναίκα βγαίνει από το σπίτι της στο Duisburg, το οποίο είναι η τρίτη κατά σειρά πόλη με την περισσότερη φτώχεια στην Γερμανία για το 2011, με ποσοστό 23,5%. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της έρευνας του Οικονομικού και Κοινωνικού Ερευνητικού Ινστιτούτου, τμήμα του Ιδρύματος Hans Böckler, που ανέλυσε τα δεδομένα των 15 πολυπληθέστερων πόλεων της Γερμανίας.




Ο δείκτης φτώχειας στην Γερμανία είναι στατιστικός και θεωρεί φτωχό όποιον έχει εισόδημα κάτω του 60% του οριακού εισοδήματος. Αυτό το ελάχιστο εισόδημα ορίζεται αυτή τη στιγμή στα 848 ευρώ «καθαρά», για κάποιον που ζει μόνος του και δεν έχει οικογενειακές υποχρεώσεις.

«Αυτό το ποσό στην Ελλάδα είναι μεγάλο. Για την Γερμανία, όμως, είναι πολύ μικρό. Έτσι η φτώχεια στην Γερμανία αποτελεί θέμα οπτικής γωνίας, που εξελίσσεται σε πολιτική αντιπαράθεση. Κάποιες πολιτικές δυνάμεις, κυρίως οι Φιλελεύθεροι που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, εξαιτίας των διαφοροποιήσεων αυτών αμφισβητούν τα αποτελέσματα των ερευνών. Δεν θεωρούν ότι πρέπει να κρίνονται οι Γερμανοί φτωχοί με καθαρά 848 ευρώ συγκριτικά με τα εισοδήματα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες», δηλώνει ο κ. Παπαδημητρίου.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος στα αστικά κέντρα είναι πιο εμφανή τα φαινόμενα αυτά. Υπάρχουν άνθρωποι που κοιμούνται στους δρόμους και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, άλλοι που ζητιανεύουν, άλλοι που ψάχνουν στα σκουπίδια.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας σε αστικό περιβάλλον βρίσκεται στην ανατολική πόλη της Λειψίας, με 25% το 2011. Το 2009 το ποσοστό αυτό ήταν 27,2%. Ιδιαίτερα ανησυχητικό ήταν ότι η φτώχεια αυξήθηκε παρόλο που η ανεργία μειώθηκε – ίσως εξαιτίας των ιδιαίτερα χαμηλών μισθών σε μια χώρα που δεν έχει θεσπίσει κατώτατο μισθό.



Ένας άντρας, που δουλεύει για την οργάνωση αλληλεγγύης προς τους άστεγους Suppenengel (Οι Άγγελοι με την Σούπα), μιλά με άστεγους της Βρέμης. Η βόρεια πόλη – λιμάνι σημειώνει ποσοστό φτώχειας το 2011 21,3% - αρκετά υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο του 15,1%.



Οι φτωχοί στο Ανόβερο αποτελούν το 22,6% του πληθυσμού της βόρειας πόλης. Εδώ άνθρωποι περιμένουν στην ουρά για να επιστρέψουν άδεια μπουκάλια. Πολλοί φτωχοί μαζεύουν μπουκάλια για να μπορέσουν να ισορροπήσουν τα πράγματα.

«Η κοινωνία το αντιλαμβάνεται αυτό που συμβαίνει και απασχολεί τα ΜΜΕ. Εργαλεία κοινωνικής πρόνοιας υπάρχουν. Αλλά δεν είναι σίγουρο ότι χρησιμοποιούνται στο μέγιστο βαθμό. Κάποιος που είναι άνεργος θα πάρει κρατική βοήθεια χωρίς χρονικούς περιορισμούς», εξηγεί ο Γιάννης Παπαδημητρίου. «Υπάρχουν όμως αυστηρές προϋποθέσεις. Εάν για παράδειγμα αρνηθεί δυο ή τρεις προτάσεις για εργασία τότε σταματά να λαμβάνει το επίδομα. Όταν, όμως, κάποιος παίρνει επίδομα και γύρω του κυκλοφορεί πλούτος το αντιλαμβάνεται σαν πρόβλημα», συμπληρώνει.

Στην Γερμανία όσοι εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης λαμβάνουν ως μισθό περίπου 400 ευρώ, τα οποία είναι αφορολόγητα. Αυτό το ποσό ενδέχεται υπό το φως αυτών των στοιχείων να αυξηθεί.

Η οργάνωση Ντόρτμουντερ Τάφελ, στην βιομηχανική πόλη του Ντόρτμουντ, προσφέρουν λαχανικά σε όσους έχουν ανάγκη. Η πόλη βρίσκεται στην δυτική πλευρά του Ρουρ, η οποία καταστράφηκε από την ύφεση στην γερμανική βιομηχανία εξόρυξης άνθρακα. Το ποσοστό φτώχειας είναι 24,2%, τοποθετώντας την πόλη στην δεύτερη θέση ανάμεσα στις γερμανικές πόλεις για το 2011.

Ένας άντρας στο Βερολίνο ψάχνει ανάμεσα στα σκουπίδια. Η γερμανική πρωτεύουσα σημειώνει ποσοστό φτώχειας 21,1%.

«Υπάρχει διαφορά ανάμεσα και στις πόλεις. Κάποιες περιοχές είναι χρεοκοπημένες. Όπως η Λειψία ή το Ντόρτμουντ. Από την άλλη πλευρά το Αμβούργο ή το Μόναχο και η Φρανκφούρτη δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στον ίδιο βαθμό», σχολιάζει ο δημοσιογράφος επισημαίνοντας ότι στην Γερμανία ο κοινωνικός και ο οικογενειακός ιστός δεν είναι το ίδιο ισχυρός όπως στην Ελλάδα.



Η φωτογραφία προέρχεται από το Αμβούργο. Η πόλη ήταν η μια από τις δυο στην Γερμανία, που είχαν ποσοστό φτώχειας μικρότερο του εθνικού μέσου όρου, με τους φτωχούς να μην ξεπερνούν το 14,7% του πληθυσμού. Την τελευταία θέση κρατά το Μόναχο, πρωτεύουσα της Βαυαρίας, με 11,8% φτώχειας.

«Η αντιμετώπιση του ζητήματος, εκτός από κοινωνικό αποτελεί και πολιτικό θέμα. Τα κόμματα της Αριστεράς πιθανότατα να έδιναν μεγαλύτερη έμφαση στην κοινωνική πολιτική και στην αναδιανομή του πλούτου. Το Φιλελεύθερο κόμμα θα ζητούσε μεγαλύτερη ευελιξία από όσους έχουν πρόβλημα, όπως το να δεχτούν μια εργασία από το αρμόδιο γραφείο ανεύρεσης εργασίας ακόμη και αν δε καλύπτει τις απαιτήσεις του ανέργου», σημειώνει ο δημοσιογράφος.

Περιγράφοντας την διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας της Γερμανίας, ο κ. Παπαδημητρίου τονίζει ότι «η επιδίωξη των κομμάτων της Αριστεράς είναι το θέμα της φτώχειας να μπει δυναμικά στην πολιτική ατζέντα των ερχόμενων εκλογών. Αλλά ακόμη είναι νωρίς για να διασαφηνίσουν τα θέματα που θα απασχολήσουν την πολιτική ατζέντα. Αυτό που απασχολεί μέχρι στιγμής είναι η επίλυση της κρίσης του ευρώ». 





 Πηγή: Tvxs



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ