28 Νοε 2012

Χρειάζεται οργανωμένη απειθαρχία και ανυπακοή


Χρειάζεται οργανωμένη απειθαρχία και ανυπακοή
-- Γενικά τι σημαίνει για έναν εργαζόμενο η προτροπή σας για ανυπακοή; Και ένα δεύτερο, στην εκδήλωση του ΚΚΕ για τα 94 χρόνια καλέσατε τον κόσμο να μετέχει όταν ξεκινήσει ο προσυνεδριακός διάλογος. Εχετε αποφασίσει πότε θα γίνει το συνέδριο και πότε θα ξεκινήσει ο προσυνεδριακός διάλογος;
-- Στο πρώτο ζήτημα: Απειθαρχία και ανυπακοή σημαίνει κατ' αρχήν να μη νιώσει κανένα σεβασμό και κανένα δέος για τις αποφάσεις που παίρνονται στις Βρυξέλλες ή και στη Βουλή και στα πλαίσια της ελληνικής κυβέρνησης. Να αντισταθεί. Θα σας πω ένα παράδειγμα: Γιατί πρέπει να πληρώνει για τα θέματα Υγείας; Για να πάει στο νοσοκομείο να εξεταστεί θέλει 5 ευρώ σήμερα και αύριο η εισαγωγή θα γίνει 25 ευρώ. Να μη δέχεται να πληρώνει.
Αλλά αυτό δεν είναι θέμα ατομικής επιλογής, είναι θέμα συλλογικής δράσης και γενικότερης αλληλεγγύης. Οταν δεν έχει να αγοράσει φάρμακα και που βεβαίως το θέμα δεν είναι να πάει να τα βάλει με τον φαρμακοποιό, πρέπει να τα διεκδικήσει από τα νοσοκομεία, από το κρατικό σύστημα Υγείας αυτό που υπάρχει και να παίρνει τα φάρμακά του δωρεάν. Αυτή η ανυπακοή και απειθαρχία πατάει στο γεγονός ότι 2 με 3 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες σχετικής και απόλυτης εξαθλίωσης.
Δεν είναι ένα σύνθημα της μόδας για χαβαλέ. Πατάει σε πραγματική ανάγκη. Οταν ο άλλος δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα, του λες να μην το πληρώσει, αφού δεν έχει. Ο άλλος δεν έχει να πληρώσει την εφορία, του λες μην την πληρώσεις. Αλλά αυτό πρέπει να συνδυαστεί με αλληλεγγύη, με κίνημα διεκδίκησης, με κίνημα ανατροπής δεν μπορεί να λυθεί βεβαίως μόνο με την ατομική επιλογή του καθενός.
Δεν πειθαρχώ, δεν δέχομαι να πληρώσω το χρέος και αυτό πρέπει να μεταφραστεί με διάφορους τρόπους κι ας αφήσουν ότι θα μειωθούν τα κρατικά έσοδα, πρέπει να ενταχθεί σ' έναν αγώνα ρήξης και ανατροπής και όχι βεβαίως σε έναν αυτοσκοπό, γιατί ως αυτοσκοπός και χωρίς να ανατρέπεις συσχετισμούς δύναμης μπορεί να γυρίσει και βάρος σου αυτή η απειθαρχία.
Θέλουμε να ακούσουμε γνώμες
Οσον αφορά στο Συνέδριο. Σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα και με απόφαση της ΚΕ θα αποφασισθεί η ημερομηνία του Συνεδρίου και, όπως ξέρετε, με βάση και το Καταστατικό δημοσιεύονται κατ' αρχήν οι Θέσεις και ξεκινά και επίσημα ο προσυνεδριακός διάλογος. Αυτά όλα καθορίζονται από το Καταστατικό και έτσι θα γίνουν.
Εμείς, μάλιστα, θέλουμε να οργανώσουμε συζητήσεις, να ακούσουμε γνώμες από ανθρώπους που ενδιαφέρονται να πουν και τη διαφωνία τους στο Κόμμα, γιατί πιστεύουν ότι μ' αυτόν τον τρόπο μπορούν να βοηθήσουν ένα κόμμα που παλεύει στην πρώτη γραμμή, αγωνίζεται, δεν κοροϊδεύει το λαό κ.λπ. και αυτό το εννοούμε.
Είμαστε βέβαιοι - όπως είπαμε και στην ομιλία - ακόμα και όταν μια παρατήρηση κρίνεται από μας ότι είναι υπερβολική και άδικη δείχνει ενδεχομένως ένα κενό που έχουμε αφήσει σε μια σειρά ανθρώπους καλοπροαίρετους που τους οδηγούν να κάνουν και μια άδικη παρατήρηση. Και οι άδικες παρατηρήσεις μπορεί να βοηθήσουν πολύ περισσότερο, από τις παρατηρήσεις που ανταποκρίνονται και στην πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ