7 Νοε 2012

«Μείγματα» - δηλητήριο


«Μείγματα» - δηλητήριο
Οι διεργασίες στη συγκυβέρνηση και τα κόμματα που την απαρτίζουν, δείχνουν ότι επιταχύνεται στο προσκήνιο και κυρίως στο παρασκήνιο η αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Ο άξονας παραμένει αυτός που ανέδειξε και προεκλογικά το ΚΚΕ. Σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει απρόσκοπτα τη συνέχιση της διαχείρισης υπέρ της πλουτοκρατίας, έστω και με παραλλαγές στα επιμέρους, και προκειμένου να αφομοιώσει τις αγωνιστικές διαθέσεις του λαού, το αστικό σύστημα διαμορφώνει νέο δίπολο. Στη θέση των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, βάζει τώρα την κυβέρνηση με πόλο τη ΝΔ από τη μια και με πόλο το ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη. Στη βάση αυτή κορυφώνονται οι διεργασίες κύρια του ΠΑΣΟΚ, που βγήκε ηττημένο από τις τελευταίες εκλογές, τροφοδοτώντας με ψήφους και στελέχη το ΣΥΡΙΖΑ.
Το δίπολο έχει διαφορετική κατεύθυνση για το μείγμα της πολιτικής που πρέπει να εφαρμοστεί προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση. Η ΝΔ, όπως και ένα κομμάτι των ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, συμφωνούν στα μέτρα λιτότητας, σαν αναγκαία προϋπόθεση για να καλυφθούν τα ελλείμματα και τα χρέη, να σταθεροποιηθεί η οικονομία και στη συνέχεια να έρθει η ανάπτυξη. Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με ένα μέρος του ΠΑΣΟΚ, βλέπει διέξοδο από την κρίση με τη διοχέτευση κρατικού χρήματος στο κεφάλαιο για να κάνει επενδύσεις. Γι' αυτό ζητάει διαγραφή μέρους του χρέους και μορατόριουμ για την αποπληρωμή του υπόλοιπου, ευρωομόλογα και ευρωπαϊκή ρύθμιση για το χρέος, αναβάθμιση του ρόλου της ΕΚΤ και ζεστό χρήμα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Οι διαφορές στη διαχείριση που προτείνουν οι δυο πόλοι, αντανακλούνται και στις διεθνείς συμμαχίες που συνάπτουν ή επιδιώκουν. Τα κόμματα της συγκυβέρνησης, κύρια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είναι προσηλωμένα στη στρατηγική βαθιάς ενσωμάτωσης στην Ευρωζώνη και την ΕΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ υμνεί κι αυτός την ΕΕ, επιτίθεται όμως στη Γερμανία και λοξοκοιτάζει προς τις ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι τα στελέχη του εκθειάζουν κατά καιρούς τη διαχείριση της κρίσης που ασκεί η κυβέρνηση Ομπάμα, με χαμηλά τραπεζικά επιτόκια και κρατικό ρευστό στις επιχειρήσεις. Οπως μιλάει με θέρμη και για την πολιτική Ομπάμα στον τομέα της Υγείας, παρά το γεγονός ότι στόχος της είναι να ισχυροποιήσει τα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.
Πού ταυτίζονται τα δυο μείγματα, άρα και οι δυο πόλοι; Στο ότι η ανάπτυξη που επιδιώκουν θα γίνει με την Ελλάδα ενσωματωμένη στην ΕΕ και δεν μπορεί παρά να έχει για μοχλό τα μονοπώλια και την κερδοφορία τους. Η οποία, με τη σειρά της, προϋποθέτει διαρκή υποτίμηση της εργατικής δύναμης, μονοπώληση κλάδων της παραγωγής, μείωση της φορολογίας για το κεφάλαιο και τζάμπα χρήμα για να κάνει επενδύσεις. Από αυτή τη σκοπιά, ανεξάρτητα από τη συνταγή της διαχείρισης, το φαΐ είναι σκέτο δηλητήριο για το λαό. Λύση που απαντά στα συμφέροντά του είναι να δέσει τον αγώνα ενάντια στα μέτρα, με την πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους. Μόνο τότε, όταν κατακτήσει την εξουσία και αποσπάσει από τους αστούς τα κλειδιά της οικονομίας, θα έχει λυμένα τα χέρια να οργανώσει την παραγωγή με αποκλειστικό κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ