18 Δεκ 2012

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική;


Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική;
-- Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική του πολιτική, με αφορμή την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα σε Αργεντινή και Βραζιλία;
Αναγγέλλοντας την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα σε Αργεντινή και Βραζιλία, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει σε «non paper» που διένειμε: «(Η επίσκεψη) εντάσσεται στη συνολική στρατηγική που έχει επεξεργαστεί και θέτει σε εφαρμογή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για εξωστρέφεια, διεθνοποίηση του ελληνικού προβλήματος και αξιοποίηση κάθε δυνατής βοήθειας. Γιατί εμείς, από την αρχή της κρίσης επιμέναμε στον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της υποστηρίζαμε ότι η έκβασή της θα προσδιοριστεί τελικά σε τρία επίπεδα: το εθνικό, το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο. Εγγράφεται στην ευρύτερη αντίληψή μας, ότι η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωζώνης, οφείλει να αναπτύξει ενεργή και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Να συνομιλεί με όλους και να διευρύνει το πεδίο συνεργασιών της, ιδίως με χώρες με τις οποίες αυτές οι δυνατότητες είναι μεγάλες και έχουν υποτιμηθεί σημαντικά. Αυτή είναι η περίπτωση της Βραζιλίας και της Αργεντινής. Υλοποιεί την αταλάντευτη θέση μας ότι μόνον ως συνομιλητής της διεθνούς κοινότητας η Ελλάδα ενδυναμώνει πολιτικά τόσο τη συμμετοχή της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και τη γεωπολιτική αξία της. Η Ελλάδα μπορεί κα πρέπει να είναι συμμέτοχος και συνδιαμορφωτής των εξελίξεων. Οχι παθητικός αποδέκτης και πρόθυμος εντολοδόχος, όπως την έχει υποβαθμίσει διεθνώς η συγκυβέρνηση Σαμαρά, ως "yes-man" της κυρίας Μέρκελ και άφωνο παρατηρητή στο διεθνές γίγνεσθαι. Η δική μας ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική (...) είναι η εναλλακτική απάντηση στη μονομέρεια και την υποταγή της συγκυβέρνησης Σαμαρά στη στρατηγική Μέρκελ για την Ευρώπη».
Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι η δική του εξωτερική πολιτική είναι διαφορετική και καλύτερη από αυτή τη συγκυβέρνησης, επειδή είναι «εξωστρεφής» και «πολυδιάστατη». Πού στοχεύει όμως η εξωτερική τους πολιτική; Οπως προκύπτει από τα λεγόμενά τους, στην ενδυνάμωση της ντόπιας αστικής τάξης και στην αναζήτηση ερεισμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, που θα τη βοηθήσουν να ξεπεράσει την κρίση και να αναβαθμιστεί στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Από αυτή τη σκοπιά, καμιά διαφορά στρατηγικής δεν έχει από την εξωτερική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, ή των προηγούμενων, μιας και τον όρο «πολυδιάστατη» τον εισήγαγε αρχικά ο Α. Παπανδρέου και μετά η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου. Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; Να διεθνοποιηθεί το ζήτημα της ελληνικής κρίσης. Μα η καπιταλιστική κρίση είναι ήδη το «νούμερο ένα» ζήτημα σε όλον τον πλανήτη, εξαιτίας του ότι είναι συγχρονισμένη, οι καπιταλιστικές οικονομίες έχουν μεγάλο βαθμό αλληλεξάρτησης μεταξύ τους και γι' αυτό οξύνονται οι αντιθέσεις ανάμεσα στα ανταγωνιζόμενα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που προσπαθούν (ελεγχόμενα ακόμα) να μοιράσουν τη ζημιά. Τι βοήθεια επιδιώκει να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης, στο πλαίσιο της «πολυδιάστατης» εξωτερικής του πολιτικής; Σύμφωνα με το σχέδιο εξόδου που παρουσιάζει, ζητάει στηρίγματα για να προωθήσει το άλλο μείγμα διαχείρισης, που σημαίνει «κούρεμα» του χρέους και χρήμα στο κεφάλαιο για να κάνει επενδύσεις. Εξ ου και οι συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες της Βραζιλίας, η οποία έχει ισχυρά ερείσματα στο ΔΝΤ και έχει εκφράσει την άποψη ότι το Ταμείο πρέπει να αποσυρθεί από τη δανειοδότηση της Ελλάδας, επειδή το χρέος της δεν είναι βιώσιμο και η Ευρωζώνη αρνείται να το «κουρέψει». Οταν λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για «πολυδιάστατη» εξωτερική πολιτική, εννοεί κολεγιές με ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ανάλογα με τις μεταξύ τους αντιθέσεις και το τι συμφέρει κάθε φορά την ντόπια αστική τάξη ή ορισμένες ισχυρές μερίδες της.
Λέει ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ ότι στόχος της δικής του εξωτερικής πολιτικής είναι να «ενδυναμώνει πολιτικά τόσο τη συμμετοχή της (Ελλάδας) στους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και τη γεωπολιτική αξία της». Ακόμα κι αν παρακάμψουμε την ανισομετρία στην καπιταλιστική ανάπτυξη, που κάνει αδύνατη την ισότιμη συμμετοχή καπιταλιστικών κρατών σε διακρατικές Ενώσεις, ποιον ωφελεί η ενδυνάμωση τη Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς; Και για λογαριασμό ποιανού θα διαπραγματεύεται μια «ισχυρότερη» τάχα Ελλάδα στα όργανα της ιμπεριαλιστικής Ευρωένωσης; Προφανώς, όχι για λογαριασμό του λαού, αφού γι' αυτόν είναι δεδομένες οι στρατηγικές αποφάσεις ισχυρών και λιγότερο ισχυρών κυβερνήσεων της ΕΕ, που λένε μέτρα, φτώχεια και λιτότητα για να ανακάμψει το κεφάλαιο. Αρα, για τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης «καίγεται» ο ΣΥΡΙΖΑ και για λογαριασμό της υπόσχεται μια πιο ισχυρή Ελλάδα, όπως έκαναν και προηγούμενες κυβερνήσεις, είτε «φιλελεύθερες», είτε σοσιαλδημοκρατικές. Οσο για τη «γεωπολιτική αξία» της χώρας, εδώ ταυτίζεται κραυγαλέα με τη συγκυβέρνηση, που λέει ότι η καλύτερη αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας μπορεί να βοηθήσει στο ξεπέρασμα της κρίσης. Πώς όμως θα γίνει αυτό; Με τη μετατροπή της Ελλάδας σε πύλη εισόδου ξένων κεφαλαίων προς την ΕΕ και την αναβάθμισή της σαν πολεμικό ορμητήριο των ιμπεριαλιστών στα σχέδιά τους για τη Νέα Μέση Ανατολή. Αλλος δρόμος, με την Ελλάδα ενσωματωμένη στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα και τους οργανισμούς του δεν υπάρχει. Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε, έχει δώσει δείγματα γραφής: Δεν ζητάει αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, δε λέει τι θα κάνει με τη Σούδα αν ξεσπάσει πόλεμος στην περιοχή μας, συνάντησε τον πρόεδρο του κράτους - φονιά του Ισραήλ, Σ. Πέρες, απέφυγε να διαδηλώσει έξω από την ισραηλινή πρεσβεία τη μέρα του Πολυτεχνείου και όταν οι Ισραηλινοί μακέλευαν ξανά τη Λωρίδα της Γάζας ζήτησε «αναστολή» και όχι βέβαια ακύρωση της στρατιωτικής συμφωνίας Ισραήλ - Ελλάδας. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα απτά δείγματα της «πολυδιάστατης» και «εξωστρεφούς» εξωτερικής πολιτικής που λέει ότι θα εφαρμόσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ