8 Ιαν 2013

Ο καπιταλισμός και ο αυτοφωράκιας


Ο καπιταλισμός και ο αυτοφωράκιας



  Posted  by 2310net 





Κάθε μαγαζί το οποίο σέβεται τον εαυτό του και τους άγραφους νόμους της νύχτας συνηθίζει να έχει κάποιον υπάλληλο που δεν κάνει τίποτα ιδιαίτερο στο μαγαζί, αλλά κατέχει ένα καίριο πόστο. Τον λεγόμενο αυτοφωράκια. Πρόκειται συνήθως για περιθωριακούς τύπους, άνεργους, εξαθλιωμένους, ό,τι πιο λούμπεν διαθέτει η γειτονιά. Ο ρόλος του είναι απλός: Όποτε ενοχλείται η γειτονιά ή κάποιος ανταγωνιστής και καλεί την αστυνομία, είναι αυτός που εμφανίζεται ως υπεύθυνος του μαγαζιού για να πάει στο αυτόφωρο. Να αναλάβει δηλαδή την ευθύνη για ένα παράπτωμα στη θέση του πραγματικά υπεύθυνου.


Η ανταμοιβή του για αυτό είναι ένα μέτριο χαρτζιλίκι. Μικρό αν αναλογιστεί κανείς τις μαυρισμένες σελίδες στο ποινικό του μητρώο. Ο ρόλος του όμως είναι κρίσιμος. Φανταστείτε τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού να είναι υποχρεωμένος να περνά κάθε του βράδυ στο κρατητήριο;


Συνήθως ο αυτοφωράκιας εργάζεται ως freelance. Συνεργάζεται με δυο ή τρία μαγαζιά της περιοχής και πηγαίνει όπου τον καλούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει αφεντικά. Αντίθετα, έχει πολλά αφεντικά. Και πρέπει να είναι πιστός σε όλα. Είναι διατεθειμένος να θυσιάσει την αξιοπρέπεια και την τιμή του…στη σωστή τιμή.


Η καταλυτική του παρέμβαση εξασφαλίζει την ομαλή ροή των πραγμάτων. Το αφεντικό είναι στη θέση του, η αστυνομία έχει κάνει τη δουλειά της, οι γείτονες έχουν ηρεμήσει αφού οι αρχές παρενέβησαν και ο ένοχος πήγε στη φυλακή. Κι έτσι, η ίδια ιστορία μπορεί να συνεχιστεί και το επόμενο και το μεθεπόμενο βράδυ.


Κάπως έτσι λειτουργεί και ο καπιταλισμός. Όποτε χρειάζεται εμφανίζεται κάποιος που αναλαμβάνει (ή του επιρρίπτουν) όλες τις ευθύνες. Τα αφεντικά παραμένουν στις θέσεις τους, οι αρχές παρεμβαίνουν και ο λαός πιστεύει ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη όταν ο ένοχος πάει στη φυλακή.


(Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα ή με πρώην υπουργούς είναι συμπτωματική και καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ