8 Ιαν 2013

ΕΥΡΩΖΩΝΗ Σφυροκοπούν τους λαούς με φόρους και μέτρα


ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Σφυροκοπούν τους λαούς με φόρους και μέτρα
Περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες στη Γερμανία, φοροαφαίμαξη επιπλέον 15 δισ. ευρώ στην Ιταλία το 2013
Μέρκελ και Μόντι φορτώνουν τους λαούς τους με νέες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και φόρους. Το πρόσωπο του σάπιου καπιταλισμού είναι απάνθρωπο, είτε σε χώρες με ανάπτυξη, είτε σε κρίση
Το συγχρονισμένο χαρακτήρα της καπιταλιστικής κρίσης, που γεννά ακόμα περισσότερα ζόρια στους αστούς να τη διαχειριστούν ελεγχόμενα, επιβεβαίωσε η Κ. Λαγκάρντ από το Μαλάουι όπου βρίσκεται.
Σε δηλώσεις της η επικεφαλής του ΔΝΤ εξέφρασε την ανησυχία της για το ενδεχόμενο να προκληθεί μία «μεγάλη παγκόσμια οικονομική κρίση, σε περίπτωση που δεν ξεπεραστούν τα προβλήματα που ταλανίζουν την Ευρώπη και αποτύχουν και οι προσπάθειες εύρεσης συμβιβασμού για το όριο χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών».
Η ίδια είπε ότι τα προβλήματα από την αναιμική οικονομία στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, θα ασκήσουν αρνητική επιρροή και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, περιλαμβανομένων των αφρικανικών χωρών, οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν κινδύνους λόγω των αυξανόμενων τιμών των τροφίμων.
Σε αυτό το πλαίσιο, τους συνέστησε «να έχουν ισχυρές μακροοικονομικές δομές, να βελτιώσουν τις θεσμικές τους δυνατότητες και να διασφαλίσουν βιώσιμη (...) ανάπτυξη προκειμένου να διατηρήσουν τις εντυπωσιακές οικονομικές επιδόσεις των τελευταίων 10 ετών».
Στο ίδιο πνεύμα, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γκ. Βεστερβέλε, είπε σε συνέντευξή του για την Ευρωζώνη ότι το πρόβλημα της κρίσης δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί και ότι για να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση «θα πρέπει να ακολουθηθεί με συνέπεια και πειθαρχία το τρίπτυχο: δημοσιονομική σταθεροποίηση, πολιτική ανάπτυξης και αλληλεγγύη».
Δηλαδή, λιτότητα μέχρι τελικής πτώσεις για τους λαούς, φιλομονοπωλιακά μέτρα για να γίνουν επενδύσεις και «αλληλεγγύη» μεταξύ των αστών για να προχωρούν οι αντιλαϊκές ανατροπές σε κάθε κράτος μέλος.
Προς επίρρωση των παραπάνω, άρχισαν ξανά τα «όργανα» των περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες για το γερμανικό λαό, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε προετοιμάζει νέο περιορισμό τους, ύψους 5-6 δισ. ευρώ, προκειμένου να μηδενισθεί το ομοσπονδιακό έλλειμμα το 2014.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Rheinische Post», οι διαβουλεύσεις για τη μείωση στις δαπάνες εμπλέκουν όλα ανεξαιρέτως τα υπουργεία και με βεβαιότητα θα οδηγήσουν σε παραπέρα συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών.
Η κυβέρνηση προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 8,8 δισ. ευρώ για το 2013, που ισοδυναμεί στο 0,34% του γερμανικού ΑΕΠ. Το γερμανικό δημόσιο έλλειμμα περιλαμβάνει το έλλειμμα της κεντρικής διοίκησης, αλλά και τα επιμέρους ελλείμματα των ομόσπονδων κρατιδίων, των δήμων και των ασφαλιστικών ταμείων.
Τσουνάμι σε Γερμανία - Ιταλία
Μόλις την περασμένη βδομάδα, το περιοδικό «Spiegel» είχε αποκαλύψει ότι η γερμανική κυβέρνηση προωθεί σχέδιο σκληρής λιτότητας, με περικοπές στα δημόσια έξοδα και μειώσεις σε επιδόματα και κοινωνικές παροχές, προκειμένου να θωρακίσει τη μεγαλύτερη καπιταλιστική οικονομία της Ευρωζώνης.
Ανάμεσα στα μέτρα που σχεδιάζει η καγκελαρία, είναι σύμφωνα με το «Spiegel», η αύξηση του κατώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 7% στο 19%, η μείωση κατά 10 δισ. ευρώ στις φαρμακευτικές δαπάνες καθώς και η ενδεχόμενη αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης ακόμα και πέρα από τα 67 έτη. Ακόμα, προβλέπεται μείωση των κοινωνικών παροχών σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως χήρες και ανύπαντρες μητέρες, καθώς και στις δημόσιες δαπάνες για έργα υποδομών.
Το δημοσίευμα και οι περικοπές που τώρα προωθούνται στον προϋπολογισμό, επιβεβαιώνουν ότι η ισχυροποίηση μιας οικονομίας στον καπιταλισμό, είτε είναι σε φάση ανάκαμψης είτε σε κρίση, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, παρά μόνο με μέτρα που πλήττουν το λαό και ωφελούν το κεφάλαιο.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το γεγονός ότι τα αντεργατικά μέτρα που σήμερα παίρνονται στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, εφαρμόστηκαν στη Γερμανία από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας, επί κυβέρνησης του σοσιαλδημοκράτη Σρέντερ.
Φοροκαταιγίδα πλήττει και το λαό της Ιταλίας, επαληθεύοντας ότι τα αντιλαϊκά μέτρα και τα χαράτσια είναι ενιαία στρατηγική στην ΕΕ και εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη - μέλη, ανεξάρτητα από το βάθος της κρίσης και από το αν έχουν μνημόνιο ή όχι. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, οι Ιταλοί θα πληρώσουν το 2013 επιπλέον φόρους της τάξης των 14,7 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό επιμερίζεται σε 585 επιπλέον ευρώ για κάθε οικογένεια.
Οι συγκεκριμένες αυξήσεις προκύπτουν από την επιβολή φόρου για τη συλλογή απορριμμάτων, την αύξηση του ΦΠΑ στο 22%, που θα ισχύσει από την 1η Ιούλη, την άνοδο του φόρου ακινήτων για χώρους που χρησιμοποιούνται ως αποθήκες, όπως και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, μέσα στο Γενάρη προβλέπονται δεκαπέντε πληρωμές φόρων για τα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ το Φλεβάρη θα ακολουθήσουν άλλες δεκαέξι.
Διεργασίες για το κυπριακό μνημόνιο
Στην Κύπρο, ο υπουργός Οικονομικών, Β. Σιαρλή, απέρριψε με δηλώσεις του την πιθανότητα να γίνει κούρεμα του δημοσίου χρέους, όπως φαίνεται ότι ζητάει το ΔΝΤ προκειμένου να πάρει μέρος στο πρόγραμμα δανειοδότησης της κυπριακής οικονομίας. Ο ίδιος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπογραφεί το μνημόνιο από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του Φλεβάρη.
Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών διευκρινίζει ότι δανειστές του κράτους είναι κατά κύριο λόγο τα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επομένως από ένα ενδεχόμενο κούρεμα δεν προκύπτει κανένα όφελος για την Κύπρο. Για το χρόνο υπογραφής του μνημονίου, λέει ότι όλα εξαρτώνται από το Γιούρογκρουπ της 21ης Γενάρη, το οποίο θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για μια ολοκληρωμένη δανειακή σύμβαση, που θα περιλαμβάνει και το ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.
Το μνημόνιο που ετοιμάζεται να υπογράψει η Κύπρος με την τρόικα, δε θα περιλαμβάνει την αναχρηματοδότηση του δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ που έλαβε η χώρα από τη Ρωσία το 2011, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκ. Βεστερβέλε, σημειώνει σε συνέντευξή του ότι η Λευκωσία ότι δεν πρόκειται να λάβει «λευκή επιταγή» με το μνημόνιο και ότι απαιτείται η υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.
«Ενας "Lex-Κύπρος" (σ.σ. ειδική μεταχείριση) δεν πρόκειται να υπάρξει» λέει ο Γκ. Βεστερβέλε στη «Die Welt», αναφερόμενος στο πακέτο των 17 δισ. ευρώ που έχει ζητήσει η Λευκωσία, διευκρινίζοντας ότι η ΕΕ «είναι διατεθειμένη να επιδείξει αλληλεγγύη μόνον με αντάλλαγμα την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Είναι φανερό ότι η τρόικα ενδιαφέρεται πρωτίστως για τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που συνοδεύουν τα δάνεια και το μεγαλύτερο έλεγχο του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο. «Η Ελλάδα δεν έλαβε λευκή επιταγή, ούτε η Κύπρος θα τη λάβει» ισχυρίζεται ο Γερμανός ΥΠΕΞ, καλώντας την κυπριακή κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό κλάδο.
Κόβει χρήμα η Ιαπωνία
Μέσα στο γενικότερο κλίμα, ένας Αμερικανός διαχειριστής hedge fund, ο Κ. Μπας, είπε σε ομιλία του σε συνέδριο ότι η κρίση «θα τελειώσει με πόλεμο». «Δεν ξέρω ποιος θα πολεμήσει ποιον αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος πως τα επόμενα χρόνια θα δούμε να ξεσπούν πόλεμοι και μάλιστα όχι μικροί», σημείωσε, εξηγώντας ότι το χρέος της πιστωτικής αγοράς έχει ανέλθει στο 340% του παγκόσμιου ΑΕΠ και ότι ο κόσμος δεν είχε ζήσει ποτέ στο παρελθόν ειρηνικά με τέτοιο φορτίο.
Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ορισμένες κοινωνίες δε θα αντέξουν τις πιέσεις τη στιγμή που χρέος τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί, επιφέροντας βαριές απώλειες σε εκατομμύρια επενδυτών.
Από την πλευρά της, η Ιαπωνία κόβει χρήμα για να τονώσει την οικονομία της, επαληθεύοντας ότι ιδιωτικές επενδύσεις χωρίς κρατική στήριξη και υποδομές για το κεφάλαιο δεν γίνονται.
Με δεδομένα τα παραπάνω, η ιαπωνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέο πρόγραμμα για τη στήριξη της ντόπιας πλουτοκρατίας, ύψους 12 τρισ. γεν (104 δισ. Ευρώ), για τη χρηματοδότηση του οποίου η ιαπωνική κυβέρνηση θα εκδώσει νέα ομόλογα ύψους περίπου 8-9 τρισ. γιεν.
Το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας θα προσφέρει δάνεια ύψους 100 δισ. γιεν για να «βοηθήσει» τις εταιρείες να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες, με τις επιχειρήσεις να συμβάλλουν στο πρόγραμμα με 50 δισ. γιεν όπως αναφέρει το πρακτορείο «Bloomberg».
Επιπλέον, 70 δισ. γιεν θα καταβληθούν σε ένα ταμείο που θα «βοηθήσει» τη χρηματοδότηση συγχωνεύσεων και εξαγορών εταιρειών στο εξωτερικό. Περισσότερα από τέσσερα τρισ. γιεν θα διατεθούν για δημόσια έργα και ο 2,6 τρισ. γιεν για τη χρηματοδότηση των συντάξεων.
Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή, το δημόσιο χρέος της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της χώρας είναι περισσότερο από δύο φορές το ΑΕΠ της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ