23 Ιαν 2013

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Ο σάπιος καπιταλισμός εξαθλιώνει τους λαούς



ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ο σάπιος καπιταλισμός εξαθλιώνει τους λαούς
Αποκαλυπτικά τα στοιχεία για το επίπεδο διαβίωσης σε Ιταλία και Βουλγαρία
Βούλγαροι αγρότες διαμαρτύρονται για τα μέτρα που τους οδηγούν σε αφανισμό και εξαθλίωση
Associated Press
Με την πολιτική απόφαση για αποδέσμευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, ύψους 9,2 δισ. ευρώ, ολοκλήρωσε το βράδυ της Δευτέρας τις εργασίες του τοΓιούρογκρουπ, δίνοντας συνέχεια στην ελεγχόμενη χρεοκοπία της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, με μέτρα που χρεοκοπούν ανεξέλεγκτα το λαό. Από το ποσό των 9,2 δισ. ευρώ, τα 7,2 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών και τα 2 δισ. ευρώ θα καλύψουν ανάγκες του προϋπολογισμού.
Καθόλου τυχαία, η ελληνική αντιπροσωπεία και οι εταίροι της εξέφρασαν ομόθυμα την ικανοποίηση για τις ανατροπές που έχουν κάνει κόλαση τη ζωή των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, σαν «προαπαιτούμενο» για την εκταμίευση των δανείων που πηγαίνουν κατευθείαν στα ταμεία των τραπεζών και των άλλων τμημάτων της πλουτοκρατίας.
Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, νέος επικεφαλής του Γιούρογκρουπ εκλέχτηκε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντέισελμπλουμ. Ωστόσο, οι παρασκηνιακές κόντρες για την εκλογή του είναι δηλωτικές των ανταγωνισμών που μαίνονται στο εσωτερικό της Ευρωζώνης. Υστερα από παζάρια, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ψηφίστηκε απ' όλους τους ομολόγους του, πλην του Ισπανού, ο οποίος απείχε από την ψηφοφορία, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του στη συγκεκριμένη επιλογή.
Στην ίδια συνεδρίαση, το Γιούρογκρουπ παρέπεμψε για το Μάρτη τις αποφάσεις για την ένταξη της Κύπρου στο «μηχανισμό διάσωσης» της ΕΕ, όπως άλλωστε αναμενόταν. Η επίσημη δικαιολογία ήταν ότι η τελική έκθεση για τις κυπριακές τράπεζες δεν έχει ολοκληρωθεί. Σχετικά με το ξέπλυμα χρήματος, που παρουσιάζεται σαν προαπαιτούμενο για να υπογραφεί το μνημόνιο, ο Γιούνκερ είπε ότι το Γιούρογκρουπ παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για την καταπολέμησή του και κάλεσε τις κυπριακές αρχές να εφαρμόσουν τη σχετική νομοθεσία.
Τα χρηματοδοτικά προβλήματα της Κύπρου δεν πρέπει να υποεκτιμώνται, καθώς μπορούν να εκτροχιάσουν την εύθραυστη ακόμη εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, δήλωσε την Τρίτη στο «Ρόιτερς» το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,Γ. Ασμουσεν.
«Η Κύπρος θα μπορούσε να έχει συστημική σημασία για την υπόλοιπη Ευρωζώνη, παρά το μέγεθός της», είπε ο ίδιος, προσδιορίζοντας για το Μάρτη τη συμφωνία με την τρόικα. «Το πρόγραμμα πρέπει να προβλέπει πλαίσια για μία στενή εποπτεία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και τη διαφάνεια της φορολογίας, καθώς και την εφαρμογή τους», πρόσθεσε ο Ασμουσεν.
Φτώχεια για τα λαϊκά στρώματα
Και ενώ αυτά συμβαίνουν στα κονκλάβια των αστών που προσπαθούν να διαχειριστούν προς όφελός τους την κρίση, ο λαός σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ δεινοπαθεί, επιβεβαιώνοντας τα ξεπερασμένα όρια του καπιταλισμού σε ανάπτυξη και κρίση. Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας ενός δικτύου επιχειρήσεων (Rete Imprese), το εισόδημα τωνΙταλών επέστρεψε στα επίπεδα του 1986. Το 2007, πριν αρχίσει η οικονομική κρίση, το κατά κεφαλήν εισόδημα των Ιταλών πολιτών αντιστοιχούσε σε 19.515 ευρώ. Το 2012 συρρικνώθηκε στα 17.337 ευρώ και φέτος αναμένεται περαιτέρω μείωσή του, στα 16.995 ευρώ, όσο ήταν και το 1986.
Την ίδια ώρα, κατά τη διάρκεια του 2012, κατέβασαν ρολά σε όλη τη χώρα 100.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ως συνέπεια της κρίσης που καταστρέφει παραγωγικές δυνάμεις και επιταχύνει τη συγκεντροποίηση προς όφελος των μονοπωλίων. Η ίδια έρευνα κατέγραψε ότι το 2013 η λεγόμενη πραγματική φορολογική πίεση θα αγγίξει το 56,1% του παραγόμενου εισοδήματος.
Στην επίσης γειτονική Βουλγαρία, που είναι μέλος της ΕΕ, το 80% του πληθυσμού ζει σε καθεστώς στατιστικής φτώχειας, βάσει έρευνας που διενήργησαν το Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών και η Συνομοσπονδία Ανεξάρτητων Εργατικών Συνδικάτων της Βουλγαρίας (CITUB). Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την έρευνα, ο μέσος όρος των χρημάτων που απαιτείται για κάθε μέλος μιας τετραμελούς οικογένειας προκειμένου να καλύψει τα έξοδά του είναι 288 ευρώ σε μηνιαία βάση.
Περίπου το 45% των νοικοκυριών έχει στη διάθεσή του ποσό μέχρι 150 ευρώ για την κάλυψη βασικών αναγκών. Στην πρωτεύουσα, Σόφια, το κόστος διαβίωσης είναι υψηλότερο σε σχέση με άλλες πόλεις. Επίσης, το φαγητό και τα έξοδα για την ενοικίαση και τη συντήρηση κατοικίας στη Σόφια είναι πιο ακριβά σε σχέση με άλλες περιοχές. Από την ίδια έρευνα προκύπτει ακόμα ότι ποσοστό άνω του 48% των εξόδων διαβίωσης κατευθύνεται στην αγορά τροφίμων, κυρίως κρέατος και ψωμιού, ενώ τα έξοδα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την εκπαίδευση συνεχίζουν να συρρικνώνονται.
Φόρος - κοροϊδία
Στο μεταξύ, αμελητέο και σε απολύτως εξευτελιστικά επίπεδα «φόρο» επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών και άλλων παραγώγων του τζόγου (λεγόμενος «φόρος Τόμπιν») εξετάζουν να βάλουν σε εφαρμογή 11 από τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων που μετείχαν στη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ. Στο βαθμό που εφαρμοστεί προβλέπεται να διαμορφωθεί από 0,01% μέχρι 0,1%, σύμφωνα με παλαιότερες εισηγήσεις των παραγόντων της ΕΕ. Το κόστος είναι βέβαιο ότι θα μετακυληθεί από τις τράπεζες στα λαϊκά στρώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ