30 Ιαν 2013

ΣΥΡΙΖΑ Μαγειρεύει κυβερνητικό πόλο με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ


ΣΥΡΙΖΑ
Μαγειρεύει κυβερνητικό πόλο με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ
Στόχος να μπει από το παράθυρο η αντιλαϊκή διαχείριση που βάζει τώρα από την πόρτα η συγκυβέρνηση
Παπαγεωργίου Βασίλης
Διαπιστευτήρια στα ντόπια και ξένα μονοπώλια συνεχίζει να δίνει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας,διαβεβαιώνοντάς τα ότι μπορούν να τον εμπιστευτούν για τη διακυβέρνηση. Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή NETWEEK στη ΝΕΤ, διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, με«κοινωνική όμως ανταποδοτικότητα»! Δηλαδή, η παράδοση στρατηγικών τομέων της οικονομίας στο κεφάλαιο θα συνεχιστεί ακάθεκτη, με ιδιωτικοποιήσεις και συμπράξεις, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ λανσάρει από τώρα σαν «κοινωνικά ωφέλιμες».
Σε άλλο σημείο, αναπαρήγαγε αυτούσια την προπαγάνδα με την οποία η κυβέρνηση προωθεί αντιδραστικές αλλαγές στο κράτος, λέγοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν «τα προβλήματα γραφειοκρατίας, διαφθοράς και περιβάλλοντος», όπως και «να υπάρξει το κατάλληλο κλίμα σταθερότητας για να προσελκύσει η χώρα επενδύσεις».
Η «σταθερότητα» στην ελληνική καπιταλιστική οικονομία, πέρα από την επίτευξη των αντιλαϊκών δημοσιονομικών στόχων, προϋποθέτει επίσης σιγήν ιχθύος από το λαό και σ' αυτό εγγυάται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα από τα αστικά κόμματα. Αυτό άλλωστε είναι το κυρίαρχο ζήτημα για το οποίο οι «οικοδεσπότες» του πρόσφατα στις ΗΠΑ, οι επικεφαλής του Brookings, με άρθρο τους, όπου αποτιμούν την παρουσία του στη χώρα τους, προειδοποιούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα κριθεί.
Ο ίδιος φροντίζει μάλιστα να σηκώσει παραβάν για να κρύψει το κεφάλαιο που ως τάξη ευθύνεται για τα δεινά του λαού, στρέφοντας άσφαιρα πυρά ενάντια στην «εγχώρια ολιγαρχία», όπως λέει, που για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται από λίγες οικογένειες που ελέγχουν την πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας.
Για να καθησυχάσει μερίδες της πλουτοκρατίας που θέλουν την Ευρωζώνη, επανέλαβε ότι δεν είναι μέσα στις προθέσεις του η έξοδος της χώρας από το ευρώ, αλλά μια «σκληρή διαπραγμάτευση» ώστε να αποδεσμευτεί η χώρα από τις επαχθείς διατάξεις του μνημονίου και να υπάρξει κοινωνική πρόοδος. Η φρασεολογία που υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου προσομοιάζει με τα όσα έλεγαν προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ για το συγκεκριμένο θέμα.
Παίρνοντας απροκάλυπτα θέση στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τη διαχείριση της κρίσης, τάχθηκε υπέρ του ΔΝΤ, καλώντας το μάλιστα «να συγκρουστεί πιο ανοιχτά με τη Γερμανία και όχι με μισόλογα», καταθέτοντας τη διαθεσιμότητά του να αξιοποιηθεί και ο ίδιος προς μια τέτοια κατεύθυνση. Δήλωσε μάλιστα έτοιμος να«συμμαχήσει και με τον διάβολο» προκειμένου να σώσει - όπως είπε - τη χώρα.
Μισθοί με βάση την ανταποδοτικότητα!
Σε ό,τι αφορά στους μισθούς, εγκατέλειψε ακόμα και την προεκλογική δημαγωγία περί αναπλήρωσής τους στο ύψος του 2009. Οπως λέει τώρα, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η ισοπέδωση των μισθών, αλλά ο «εξορθολογισμός τους μέσω της αποδοτικότητας, προκειμένου να υπάρχουν αξιοπρεπείς μισθοί, οι οποίοι θα δώσουν μια ώθηση στην οικονομία μέσω της κατανάλωσης».
Με άλλα λόγια, αν κυβερνήσει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε η ΝΔ, αφού ανταποδοτικότητα των μισθών σημαίνει σύνδεση με την παραγωγικότητα, όπως κάνει και η σημερινή κυβέρνηση. Κάτι που παραδέχτηκε και ο Γ. Μηλιός μιλώντας στο ΜΕΓΚΑ, όπου ξεκαθάρισε ότι είναι αδύνατη η αποκατάσταση μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Επιπλέον, αναγνωρίζοντας ότι είναι ελάχιστα τα περιθώρια να διαφοροποιηθεί ένα κόμμα της διαχείρισης από τις βασικές αρχές όσων σήμερα εφαρμόζονται σε βάρος του λαού, ο Αλ. Τσίπρας πρόβαλε το επιχείρημα ότι το κόμμα του μπορεί να κάνει καλύτερα και πιο γρήγορα όσα από τώρα σχεδιάζουν τα αστικά επιτελεία σε Ελλάδα και Ευρωζώνη.
Στην παρατήρηση ότι το «κούρεμα» του χρέους που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη αποφασιστεί για μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτέμβρη, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εκλογές πριν από τις γερμανικές κάλπες, για να διεκδικήσει μέσω της «σκληρής διαπραγμάτευσης»μια βιώσιμη λύση για τη χώρα. Να διεκδικήσει, δηλαδή, το «κούρεμα» που προπαγανδίζει, πριν το ανακοινώσουν οι σημερινοί διαχειριστές.
Επιβεβαιώνοντας ότι είναι σημαντικότερα όσα ενώνουν τα κόμματα της αστικής διαχείρισης απ' όσα τα χωρίζουν, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, ακόμα και τους Ανεξάρτητους Ελληνες ή με νέα σχήματα που θα προκύψουν μέσα απ' τις διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού. Οπως είπε, «πιστεύουμε ότι είναι παρά φύσιν να έχουμε δύο πόλους χωρίς κέντρο και είναι παρά φύσιν να στοιχίζονται τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας πίσω από μία ακραία δεξιά πρόταση, δεν πιστεύω ότι αυτό θα συνεχιστεί για πολύ».
Σε κάθε περίπτωση, δήλωσε ότι θα επιδιώξουν συνεργασίες ακόμα κι αν έχουν αυτοδυναμία καθώς δεν μπορούν να «σηκώσουν μόνοι τους το βάρος». Ευχήθηκε να καταστεί δυνατή η συνεργασία με «δυνάμεις της ευρύτερης σοσιαλδημοκρατίας, του κέντρου, πατριωτικές δυνάμεις, ακόμη και με τη λαϊκή δεξιά», προκειμένου να συγκροτηθεί μια «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας», όπως είπε, τσουβαλιάζοντας ξανά τα συμφέροντα του λαού και των εκμεταλλευτών του που είναι διαμετρικά αντίθετα.
Ψήνονται κολεγιές για διαχείριση
Αμεση ήταν η ανταπόκριση της ΔΗΜΑΡ, με τον γραμματέα της, Σπ. Λυκούδη, να δηλώνει στο ρ/σ «Βήμα»: «Ανοιχτοί δρόμοι δεν υπάρχουν, αλλά θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε. Δεν υπάρχει καμία επιφύλαξη στο δικό μας το κόμμα για να κάνει συμμαχίες πολιτικές. Πολύ περισσότερο, εδώ κάνει συμμαχίες και με αντίπαλα κόμματα, πολιτικά και θεωρητικά και ιδεολογικά, όπως είναι η ΝΔ».
Πρόσθεσε ότι η ΔΗΜΑΡ «θα μπορούσε να συμπράξει με ένα κόμμα της ευρύτερης Αριστεράς, παρά τις τεράστιες διαφορές που έχουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια βάση απολύτως ρεαλιστική και πολιτική», και μίλησε για την «ανάγκη να υπάρξει μια επικοινωνία των δυνάμεων της Αριστεράς και να διαμορφώσουμε ενδεχομένως νέες πολιτικές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ