15 Ιαν 2013

MAΛΙ Γαλλική ιμπεριαλιστική επιχείρηση


MAΛΙ
Γαλλική ιμπεριαλιστική επιχείρηση

Βομβαρδίζονται πολλές πόλεις και υπάρχουν πληροφορίες για δεκάδες άμαχους νεκρούς


Από τις προετοιμασίες των γαλλικών μαχητικών στο Τσαντ
MΠΑΜΑΚΟ.--


Σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει μείζονα οικονομικά και στρατηγικά του συμφέροντα στο δυτικοαφρικανικό Μάλι, όπου υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου, πετρελαίου και ουρανίου, ο γαλλικός ιμπεριαλισμός, του «σοσιαλιστή» Ολάντ (που θα έφερνε «άνεμο αλλαγής στην ΕΕ) συνέχισε χτες για τέταρτη μέρα το σφοδρό σφυροκόπημα πολλών πόλεων με το πρόσχημα της «καταπολέμησης της ισλαμικής τρομοκρατίας». Γαλλικά βομβαρδιστικά τύπου «Μιράζ» και «Ραφάλ» σφυροκόπησαν μεταξύ άλλων τις πόλεις Γκάο, Αφχάμπο, Κιντάλ, Λιρ με σχετικές πληροφορίες να κάνουν λόγο για το θάνατο αρκετών δεκάδων αμάχων - ανάμεσά τους και παιδιά.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς ισχυρίστηκε ότι η γαλλική στρατιωτική επέμβαση θα διαρκέσει «μερικές βδομάδες». Ο υπουργός Αμυνας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, παραδέχθηκε την κατάληψη της κωμόπολης Ντιαμπάλι από τους ισλαμιστές φορτώνοντάς την «στις αδυναμίες του μαλινέζικου στρατού», ενώ επιβεβαιώθηκε και η κατάληψη οδικής αρτηρίας που συνδέει το Ντιαμπάλι με την πόλη Σέγκου (διοικητική πρωτεύουσα του κεντρικού Μάλι) από την οποία απομακρύνθηκαν χτες βράδυ όσοι Γάλλοι πολίτες υπήρχαν... Σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν διεθνή ΜΜΕ οι δυνάμεις των ισλαμιστών που έχουν καταλάβει πολλές πόλεις στο βορρά βρίσκονται σε απόσταση 400 χλμ από την πρωτεύουσα Μπαμάκο στο νότο.

Παράλληλα, η γαλλική κυβέρνηση αύξησε χτες (πριν ο πρόεδρος Ολάντ ξεκινήσει σήμερα την επίσημη επίσκεψή του στα Αραβικά Εμιράτα) τις επαφές με Αφρικανούς ηγέτες όπως τον πρόεδρο της Νιγηρίας Γκουντλάκ Τζόναθαν που υποτίθεται πως θα συνδράμει με περίπου 600 στρατιώτες και θα αναλάβει την ηγεσία της αφρικανικής δύναμης της ECOWAS, άμα και όποτε το αποφασίσει το Παρίσι, και τον πρόεδρο της Μπουρκίνα Φάσο Mπλεζ Κομπαορέ που έχει αποφασίσει να συνεισφέρει 500 στρατιώτες. Ορισμένοι σχολιαστές υποστήριξαν ότι το Παρίσι θα επιχειρήσει «αφρικανοποίηση» της επέμβασης σε περίπτωση που οι γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις τα βρουν «σκούρα»...

Πάντως, οι ισλαμιστές της οργάνωσης «MUJAO» διεμήνυσαν στους Γάλλους στρατιώτες ότι τους αναμένουν με ανοιχτές αγκάλες αφού «έπεσαν σε μία παγίδα πολύ πιο επικίνδυνη από εκείνες σε Ιράκ, Αφγανιστάν ή Σομαλία».
Ποικίλλουν οι διεθνείς αντιδράσεις

Εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης δήλωσε με νόημα πως «κανείς εκτός από τους Αφρικανούς δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιλύει τα προβλήματα της ηπείρου».

Η Κίνα φάνηκε να υποστηρίζει απρόθυμα τη γαλλική επέμβαση τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη για «ταχεία» ανάπτυξη «διεθνούς δύναμης».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε προγραμματίσει για αργότερα χτες νέα έκτακτη συνεδρίαση για εκτίμηση των εξελίξεων στο Μάλι.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι δεν έχει πάρει αίτημα από τη Γαλλία για «βοήθεια» στην επέμβαση. Οι ΗΠΑ έδωσαν βοήθεια σε τηλεπικοινωνίες, αντικατασκοπεία, μεταφορές και υποσχέθηκαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η Βρετανία ξεκαθάρισε ότι στέλνει μόνο μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου «C17» και όχι στρατιωτικές δυνάμεις. Η Γερμανία αποσαφήνισε ότι δε θα στείλει στρατεύματα, μην αποκλείοντας ωστόσο στρατιωτικούς εκπαιδευτές σε μία επικείμενη αποστολή της ΕΕ ή στρατιωτικούς γιατρούς. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι υποστήριξε θερμά την επέμβαση λέγοντας ότι «επείγει» να σταματήσει η «τρομοκρατία ισλαμιστών» και εκπρόσωπος της ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για αποστολή ευρω-ενωσιακών εκπαιδευτών του μαλινέζικου στρατού με τους πρώτους να φθάνουν στη χώρα το δεύτερο 15ήμερο Φλεβάρη.

Η Αλγερία έδωσε στο Παρίσι άδεια για χρήση του εναέριου χώρου της από γαλλικά στρατιωτικά μαχητικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ