23 Φεβ 2013

ΑΪΤΗ Ο ΟΗΕ αποποιείται των ευθυνών για τη χολέρα


ΑΪΤΗ
Ο ΟΗΕ αποποιείται των ευθυνών για τη χολέρα
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--
Για ακόμη μία φορά ο ΟΗΕ επιβεβαιώνει το ρόλο του, λόγω του αρνητικού συσχετισμού, ως ένας «οργανισμός επιβολής του δίκιου του ισχυρού» καθώς μετά από περισσότερο από δύο χρόνια, επισήμως απορρίπτει το αίτημα για καταβολή αποζημίωσης στα θύματα της επιδημίας χολέρας στην Αϊτή, που ξέσπασε τον Οκτώβρη του 2010. Σύμφωνα με πολλές μελέτες και έρευνες, μεταξύ αυτών και των εμπειρογνώμων του ΟΗΕ, μεταδόθηκε από τους Νεπαλέζους κυανόκρανους - μέλη του κατοχικού στρατού του ΟΗΕ «Minustah».
Από την επιδημία χολέρας, την πλέον σοβαρή μολυσματική ασθένεια και επιδημία που έπληξε την Αϊτή εδώ και δεκαετίες, μέχρι σήμερα περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες έχουν νοσήσει, περίπου ένας κάθε 18 κατοίκους.
Το Νοέμβρη του 2011, το Ινστιτούτο για Δικαιοσύνη και Δημοκρατία στην Αϊτή εκπροσωπώντας χιλιάδες θύματα της επιδημίας, κατέθεσε ένα υπόμνημα στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ζητώντας αποζημίωση ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Συγκεκριμένα, απαίτησε 100.000 δολάρια για κάθε νεκρό και 50.000 δολάρια για κάθε ασθενή, εκπροσωπώντας συνολικά 5.000 θύματα της χολέρας - ασθενείς ή οικογένειες των νεκρών.
Ωστόσο, την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μάρτιν Νεσίρκι δήλωσε ότι ο Οργανισμός γνωστοποίησε στους εκπροσώπους των εναγόντων ότι το αίτημα δεν γίνεται δεκτό με βάση το άρθρο 29 της Σύμβασης για τα προνόμια και την ασυλία των Ηνωμένων Εθνών, του 1946, και πρόσθεσε ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Αϊτής Μισέλ Μαρτελί για να τον ενημερώσει και να του επαναλάβει ότι ο Οργανισμός είναι αποφασισμένος να... εξαλείψει τη χολέρα στην Αϊτή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ