6 Φεβ 2013

ΗΠΑ: Φυλακές της CIA για «τρομοκράτες» σε 54 χώρες


ΗΠΑ: Φυλακές της CIA για «τρομοκράτες» σε 54 χώρες

Αποκαλύψεις κατά το πρόσφατο παρελθόν έκαναν λόγο για κρυφές φυλακές των ΗΠΑ στην Πολωνία (φωτό)
Οι αρχές 54 χωρών είχαν πλήρη γνώση των επιχειρήσεων που πραγματοποιούσαν στο έδαφός τους πράκτορες της CIA με σκοπό την κράτηση, βασανισμό και ανάκριση υπόπτων για τρομοκρατία σε μυστικές φυλακές μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη υποστηρίζει έκθεση της οργάνωσης «Οpen Society Justice Initiative», επικαλούμενη στοιχεία από «αξιόπιστες δημόσιες πηγές» και οργανισμούς προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στην έκθεση με τίτλο «Διεθνοποιώντας τα βασανιστήρια» υπογραμμίζεται ότι η μυστική κράτηση και ανάκριση υπόπτων για τρομοκρατία σε δεκάδες χώρες δεν θα μπορούσε να είχε γίνει δίχως τη γνώση και άδεια των εμπλεκόμενων ξένων κυβερνήσεων, σημειώνοντας ότι και αυτές θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τις παράνομες συλλήψεις κρατουμένων. Αναφέρονται στοιχεία για τις παράνομες κρατήσεις και ανακρίσεις 136 ατόμων σε 54 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι «παραδοσιακοί» σύμμαχοι της Ουάσιγκτον όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Βρετανία και η Ιρλανδία, βαλκανικές χώρες όπως η Αλβανία, η Κροατία και η Ελλάδα, αλλά και η Κύπρος, καθώς και «μη φιλικές» όπως η Συρία και το Ιράν, για το οποίο υποστηρίζεται πως παρέδωσε και μετέφερε κάποιους υπόπτους για τρομοκρατία στο Αφγανιστάν που στη συνέχεια παραδόθηκαν στις αμερικανικές αρχές.
Στην ίδια έκθεση υποστηρίζεται πως η κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα μολονότι υπέγραψε διάταγμα το 2009 μεταξύ άλλων για το κλείσιμο των μυστικών φυλακών της CIA, εντούτοις συνέχισε επιλεκτικά την πρακτική της ανάκρισης υπόπτων παραδίδοντάς τους για δίκη σε άλλες χώρες.
Η οργάνωση «Οpen Society Justice Initiative» είναι παράρτημα της γνωστής οργάνωσης «Ανοικτή Κοινωνία» του καπιταλιστή χρηματιστή Τζορτζ Σόρος και διευθύνεται από τον Κρίστοφερ Στόουν, εμπειρογνώμονα πάνω σε ζητήματα ποινικού δικαίου και μεταρρύθμισης δικαστικών συστημάτων. Υποτίθεται πως είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιούνται δεδομένα για τις παράνομες συλλήψεις, ανακρίσεις και βασανισμούς 136 προσώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ