10 Φεβ 2013

Δανία: Οι κατάσκοποι των... sms, οι απολύσεις και οι εχθροί που έρχονται σα «φίλοι»


Δανία: Οι κατάσκοποι των... sms, οι απολύσεις και οι εχθροί που έρχονται σα «φίλοι» 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξελίξεις που αφορούν τους λιμενεργάτες στο λιμάνι του Άαρχους, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Δανίας. Στο λιμάνι της πόλης η εντατικοποίηση της δουλειάς των εργατών έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλειά τους. Και αυτό δεν αφορά βέβαια μόνο το συγκεκριμένο λιμάνι. Συνολικά στη Δανία, το 2012 έχασαν τη ζωή τους σε τόπους δουλειάς 44 εργάτες, ενώ ήδη μέσα στον Γενάρη του 2013 έχουν σκοτωθεί ακόμη 4.
Το ότι στο συγκεκριμένο λιμάνι η κατάσταση ήταν πολύ σοβαρή επιβεβαιώνεται και από την απόφαση των αρμόδιων αρχών τον περασμένο Αύγουστο να διακόψουν τις εργασίες μέχρι να εξασφαλιστούν κάποιες βασικές προϋποθέσεις για την ασφάλεια.
Όμως την ίδια στιγμή που οι εργάτες ζητούσαν να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, ιδιαίτερα για τους χειριστές των γερανών στο λιμάνι, η διοίκηση του λιμανιού, επικεφαλής της οποίας είναι ο ίδιος ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος της πόλης Γιάκομπ Μπόυνσγκααρντ, απαιτούσε μεγάλες μισθολογικές περικοπές.

Οι εργαζόμενοι προσπαθούσαν να αντιδράσουν ...την ίδια στιγμή που η εταιρεία βρισκόταν ήδη πολύ πιο μπροστά και έπαιρνε τα μέτρα της. Συγκεκριμένα, η διοίκηση μεταξύ άλλων παρείχε κινητά τηλέφωνα στους εργαζόμενους. Τον περασμένο Δεκέμβρη τους τα αντικατέστησε με καινούργια κινητά, παίρνοντας έτσι πίσω τα παλιά και στέλνοντάς τα σε εταιρεία που ανέλαβε την ανάγνωση όλων των μηνυμάτων. Μετά την ανάγνωση των μηνυμάτων, 3 εργάτες οι οποίοι είχαν πρωτοστατήσει στις διαμαρτυρίες, μεταξύ αυτών και ο υπεύθυνος του σωματείου για τις συνθήκες εργασίας των εργατών. Η αιτιολόγηση ήταν ότιβρέθηκαν μηνύματα που ήταν σε αντίθεση με την πολιτική της εταιρείας.
Μετά από διαπραγματεύσεις και παροτρύνσεις οι 28 χειριστές γερανών (οι 3 απολυμένοι και οι 25 που έμειναν στη δουλειά), αποφάσισαν να κάνουν μήνυση στη διοίκηση του λιμανιού .grκαι τον δήμαρχο της πόλης.
Το τελευταίο διάστημα έχει αναπτυχθεί ένα σημαντικό κύμα συμπαράστασης στους απολυμένους. Όμως, η συζήτηση περιορίζεται κυρίως στο κατά πόσο είναι εξασφαλισμένη η ελευθερία έκφρασης των εργαζομένων και στο εάν έχει το δικαίωμα η διοίκηση της εκάστοτε εταιρείας να παρακολουθεί τα τηλέφωνα ή την ηλεκτρονική αλληλογραφία των εργαζομένων, καθώς και το εάν τα στοιχεία που προκύπτουν από την παρακολούθηση μπορούν να αποτελούν λόγο απόλυσης.
Ο πραγματικός εχθρός μένει κατά κύριο λόγο στο απυρόβλητο ενώ ουσιαστικά τώρα τον λόγο έχουν πάρει οι δικηγόροι και οι νομικοί και όχι το ίδιο το εργατικό κίνημα. Οι εργατοπατέρες του εργοδοτικού και ρεφορμιστικού συνδικαλισμού με νύχια και με δόντια (και βεβαίως με το αζημίωτο) προσπαθούν να κρατήσουν τους εργαζόμενους στο περιθώριο, αναθέτοντας τις υποθέσεις τους σε νομικούς και στις λεγόμενες «δεξαμενές σκέψης». Προσπαθούν να μην ανοίγει η συζήτηση για τις αληθινές αιτίες πού επιβάλλουν τις περικοπές, την εντατικοποίηση της δουλειάς και την αγνόηση των στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας.
Υποκριτική και η θέση του κόμματος των Πρασινοκόκκινων (αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ) που από τη μία λένε ότι στηρίζουν την επαναπρόσληψη των απολυμένων, τη στιγμή που οι ίδιοι με την ψήφο τους στήριξαν τον συγκεκριμένο δήμαρχο στο Άαρχους και συνεχίζουν να τον στηρίζουν ακόμα.
Σημείωση 1: Μια αντίστοιχη υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας και αφορά την εφοπλιστική εταιρεία MÆRSK, πού σε παρόμοια περίπτωση στις ΗΠΑ η εταιρεία παρακολουθούσε τα τηλέφωνα των ναυτικών.
Σημείωση 2: Η περίπτωση της Δανίας είναι πολύ χαρακτηριστική για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εργάτες, όταν το εργατικό κίνημα βρίσκεται εγκλωβισμένο στα δίχτυα του κυβερνητικού συνδικαλισμού και της αστικής νομιμότητας, όταν το κίνημα ποδηγετείται από σοσιαλδημοκράτες και οπορτουνιστές. Η συγκεκριμένη μάλιστα είδηση μας ήρθε λίγες μέρες μετά τη μεγάλη ταξική μάχη που δώσανε οι απεργοί ναυτεργάτες στην Ελλάδα με τον πρωτοπόρο ρόλο του ΠΑΜΕ. Χρήσιμα συμπεράσματα μπορούν να βγουν εξετάζοντας αυτές τις δύο παράλληλες (χρονικά) υποθέσεις σε Δανία και Ελλάδα...
902.gr


 Αναρτήθηκε από ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ