19 Απρ 2013

Παραμένουν στο νοσοκομείο με πολλά τραύματα 7 εργάτες


Παραμένουν στο νοσοκομείο με πολλά τραύματα 7 εργάτες
Οι μεγαλοεξαγωγείς και οι μπράβοι τους, η ...σύσκεψη στην Περιφέρεια και οι επιθέσεις σε στελέχη του ΚΚΕ το 2008
Eurokinissi
Στα νοσοκομεία Πύργου και Ρίου νοσηλεύονται 7 από τους 35 εργάτες που δέχτηκαν προχτές ένοπλη επίθεση από μπράβους των αφεντικών, με πολλαπλά διάσπαρτα τραύματα σε κεφάλι, στήθος, κοιλιά και πόδια. Αντιπροσωπείες της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλείας και της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΚΚΕ, βρέθηκαν στο πλευρό των τραυματιών. Από μαρτυρίες των ίδιων των μεταναστών περίπου 5 - 6 μετανάστες που τραυματίστηκαν ελαφρά φοβήθηκαν να μεταβούν στο Κέντρο Υγείας Βάρδας προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη, αφού δεν έχουν νόμιμα έγγραφα.
Για τον επιχειρηματία - κτηματία φράουλας, ένας 57χρονος, που συνελήφθη προχτές στη Λάππα Αχαΐας, οι κατηγορίες είναι ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών. Ο συγκεκριμένος είναι μεγαλέμπορος και μεγαλοεξαγωγέας φρούτων. Διαθέτει σειρά καταστημάτων στην Κεντρική Λαχαναγορά των Αθηνών και είναι μέλος του ΔΣ της Ενωσης Εμπόρων της Κεντρικής Λαχαναγοράς. Οι τρεις επιστάτες, 39, 27 και 21 χρόνων, δεν έχουν συλληφθεί ακόμη, ενώ σε βάρος του ενός εκκρεμεί δίκη για επικίνδυνες σωματικές βλάβες. Ενας εκ των επιστατών του αφεντικού που πυροβόλησε σε βάρος των μεταναστών εργατών είναι ο ίδιος που τον περασμένο Αύγουστο του 2012, είχε δέσει στο αγροτικό και έσερνε στους δρόμους της Μανωλάδας έναν Αιγύπτιο μετανάστη επειδή έκανε το «λάθος» να ζητήσει τα δεδουλευμένα του.
Χτες συνελήφθη στην περιοχή της Πηνείας Αμαλιάδας, ένας 38χρονος, με την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία καθώς, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, προχτές παρείχε κατάλυμα σε 2 από τους 3 καταζητούμενους. Στο χώρο της δολοφονικής επίθεσης οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν πέντε κενά και ένα πλήρες φυσίγγιο, πέντε συγκεντρωτήρες φυσιγγίων, 15 σιδερένιους σωλήνες, 12 αυτοσχέδια ρόπαλα.
Η Περιφέρεια στο πλευρό των φραουλάδων...
Λίγες ώρες πριν τη δολοφονική επίθεση στη Μανωλάδα, το ίδιο μεσημέρι (Τετάρτη 17 Απρίλη), η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνάντηση - σύσκεψη του αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Κ. Αγγελόπουλου με εκπροσώπους των φραουλάδων (και άλλους κρατικούς παράγοντες) δήλωνε ότι είναι στο πλευρό των παραγωγών εμπόρων φράουλας, κι έθεσε θέμα το πώς οι φραουλάδες θα «κατακτήσουν» κι άλλες αγορές! Δεν είναι η πρώτη φορά που οι τοπικές αρχές συνομιλούν όχι τόσο με τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς αλλά με τους μεγαλοφραουλάδες για το πώς αυτή η δυναμική καλλιέργεια θα έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Οι μεγαλοκαλλιεργητές - μεγαλοεξαγωγείς που παρουσιάζονται σαν πρότυπο από τις κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές, έχουν θησαυρίσει πάνω στα κορμιά των εργατών που δουλεύουν ακόμα και με την απειλή όπλων, κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, με εξευτελιστικά μεροκάματα που δε ξεπερνούν τα 22 ευρώ. Ξεκινούν τη δουλειά από τις 6.30 π.μ. έως τις 1.30 μ.μ. και με 3 - 3,5 ευρώ την ώρα από τις 5 το απόγευμα μέχρι το βράδυ.
Χρήματα που τις περισσότερες φορές δεν τα παίρνουν, είτε γιατί τα αφεντικά με το τέλος της καλλιεργητικής χρονιάς και αφού τούς έχουν απλήρωτους τούς καταγγέλλουν στην αστυνομία επειδή δεν έχουν τα απαραίτητα χαρτιά, είτε γιατί όσα λεφτά παίρνουν τα δίνουν στα κυκλώματα των δουλεμπόρων.
Οι συνθήκες εργασίας στα θερμοκήπια της φράουλας μοιάζουν με θάλαμο αερίων. Ιδιαίτερα όταν η εξωτερική θερμοκρασία σκαρφαλώνει και ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό του θερμοκηπίου εκτινάσσεται πάνω από 45 βαθμούς. Οι χώροι στους οποίους διαμένουν δεν κάνουν ούτε για να σταβλίζονται ζώα. Στις κατασκευές - θερμοκήπια που καλλιεργούν τις φράουλες στις ίδιες ακριβώς κατασκευές - παράγκες - θερμοκήπια οι μεγαλοπαραγωγοί στοιβάζουν τους μετανάστες -έξω από το χωριό στα βάθη των αγρών- οι οποίες και αποτελούν τα σπίτια τους. Κάθονται και κοιμούνται σε ξύλινες παλέτες με χαρτόνι για σεντόνι και μοναδικό σκέπαστρο μια κουρελού.
Πόσιμο νερό, τουαλέτα, ρεύμα δεν υπάρχουν. Η ατομική τους υγιεινή και το μπάνιο γίνεται από μια σωλήνα γεώτρησης, καταμεσής στο ύπαιθρο, με τα νερά να λιμνάζουν ακριβώς δίπλα όπου μένουν και να λειτουργούν ως φως πάνω στο οποίο συνωστίζονται όλων των ειδών τα έντομα. Από το ίδιο νερό, πίνουν και μαγειρεύουν. Οι περισσότερο τυχεροί, ελάχιστοι στον αριθμό, διαβιούν κατά 20άδες σε εγκαταλειμμένα παλαιά σπίτια και αποθήκες και πληρώνουν μέρος του μεροκάματου.
Επιθέσεις σε βάρος μεταναστών και στελεχών του ΚΚΕ
Πολλοί από τους μεγαλοκαλλιεργητές διαθέτουν ολόκληρο «στρατό» από «μπράβους» και «επιστάτες».
Στη διάρκεια απεργίας των μεταναστών εργατών γης τον Απρίλη του 2008, αυτοί οι «μπράβοι» συγκρότησαν αποσπάσματα, εξαπέλυσαν πογκρόμ στις παράγκες, τις κατεδάφισαν, ξυλοφόρτωσαν οικογένειες μεταναστών και δε δίστασαν να χρησιμοποιήσουν μέχρι και όπλα για να γονατίσουν τους εργάτες γης.
Λίγες ώρες νωρίτερα, είχαν εξαπολύσει τραμπούκικη επίθεση σε βάρος τριών στελεχών του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ τους οποίους και τραυμάτισαν, επειδή βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία της Μανωλάδας για να συμπαρασταθούν στους μετανάστες εργάτες γης. Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο 19 Απρίλη, δεύτερη μέρα της απεργίας, κλιμάκιο της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ πήγε στην πλατεία όπου γίνονταν η συγκέντρωση. Το βράδυ, μετά από νέα συγκέντρωση στην πλατεία, τραμπούκοι παρακρατικοί επιτίθενται και τραυματίζουν τρία στελέχη του ΚΚΕ, τον Χρήστο Γιάνναρο, γραμματέα της ΝΕ Ηλείας του Κόμματος και τους Κοσμά Αλεξίου καιΣωτήρη Αναστασόπουλο, μέλη της ΝΕ. Το ίδιο βράδυ, οι μπράβοι των αφεντικών εξαπολύουν πογκρόμ μπαίνουν μέσα στις παράγκες, κάνουν χρήση των όπλων τους.
Τον Ιούνη του 2009 δύο αγροτοκτηνοτρόφοι, με την υποψία και μόνο ότι δύο Μπαγκλαντέζοι εργάτες γης είναι πιθανό να εμπλέκονται στην κλοπή αρνιών από τα κοπάδια τους, τους πήραν από το χώρο όπου βρίσκονταν, τους απείλησαν, τους εξύβρισαν, τους ξυλοφόρτωσαν και στη συνέχεια τους έδεσαν πίσω από το μηχανάκι τους και τους διαπόμπευαν στους δρόμους της Μανωλάδας.
ΠΑΜΕ
Για τον κάθε εκμεταλλευτή, θεός είναι το κέρδος
Σε ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:
«Οι μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα εκτός από την κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία που δέχονται καθημερινά, τη δουλειά χωρίς κανένα μέτρο προστασίας και χωρίς ασφάλιση, τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης και έλλειψης κάθε μέτρου υγιεινής χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χτες (σ.σ. προχτές) δέχτηκαν δολοφονική επίθεση με πυροβολισμούς από μεγαλοϊδιοκτήτες γης και ανθρώπους - μπράβους της εργοδοσίας με αποτέλεσμα τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο.
Xρόνια τώρα οι σύγχρονοι τσιφλικάδες - μεγαλοπαραγωγοί με την κάλυψη κυβέρνησης και Δικαιοσύνης δρουν ανεξέλεγκτοι. Εχουν δημιουργήσει ένα σύγχρονο κολαστήριο με εργασιακές σχέσεις δουλείας, πρότυπο σκλαβοπάζαρο προηγούμενων αιώνων. Οι σύγχρονοι είλωτες στη Μανωλάδα εργάζονται σε αποπνικτική ατμόσφαιρα, πληρώνουν νοίκι στους εκμεταλλευτές τους μένοντας σε παραπήγματα και πρόχειρους καταυλισμούς χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα, στοιβαγμένοι στο σωρό.
Στην τυφλή βία των τσιφλικάδων και των μπράβων τους, στα σύγχρονα εργατικά κάτεργα που έχουν στηθεί στη Μανωλάδα τόσο η κυβέρνηση όσο και οι τοπικές αρχές έχουν καθοριστικό ρόλο. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν ήξερε. Η χτεσινή δολοφονική ενέργεια ακουμπά πάνω στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, δίνοντας αέρα στα πανιά της εργοδοσίας, να πράττει και να "εκτελεί κατά ριπάς".
Οι εργάτες γης χτες (σ.σ. προχτές) πήγαν και ζήτησαν το αυτονόητο! Να πάρουν τα καθυστερημένα δεδουλευμένα τους. Οταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με τρεις μπράβους ενός μεγαλοτσιφλικά συνάντησαν καταιγισμό πυρών από καραμπίνες και περίστροφα. 33 εργάτες γης χτυπήθηκαν από τις σφαίρες σε ζωτικά όργανα, ενώ οι υπόλοιποι άρχισαν να τρέχουν προς τα χωράφια για να γλιτώσουν από τα φονικά πυρά.
Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι η κυβέρνηση και η Δικαιοσύνη, όπως πάντα, έτσι και τώρα, θα κινηθούν γοργά για να τιμωρήσουν τους ενόχους.
Επειδή για τον κάθε εκμεταλλευτή, θεός είναι το κέρδος. Επειδή είναι αδίστακτοι και γιατί οι μετανάστες εργάτες αποτελούν κομμάτι της εργατικής τάξης της χώρας μας, το πιο εκμεταλλευόμενο. Η δουλειά για ένα κομμάτι ψωμί με μαύρη ανασφάλιστη εργασία δεν αφορά πλέον μόνο τους μετανάστες αλλά γενικεύεται.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την εγκληματική δράση των μεγαλοτσιφλικάδων της Μανωλάδας. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη από τα σωματεία και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Να πυκνώσουν οι αγώνες και η αφοβία μπροστά στην εργοδοτική - εγκληματική αυθαιρεσία. Κανένας μόνος του!
Αν δε σηκώσουμε κεφάλι δε θα αργήσει να έρθει και η σειρά όλων όσοι δίνουν ανοχή στην εργοδοτικ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ