5 Απρ 2013

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για το χαράτσι στα ακίνητα;



Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για το χαράτσι στα ακίνητα;
-- Από ποια σκοπιά κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ κριτική στην κυβέρνηση για το χαράτσι στα ακίνητα;
Λάβρος εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στην απόφαση της συγκυβέρνησης να διατηρήσει το φόρο στα ακίνητα με άλλο όνομα και να συνεχίσει την είσπραξή του το 2013 μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Πού κεντράρει την κριτική του; Ο Δ. Παπαδημούλης ήταν αποκαλυπτικός χτες στη Βουλή. Κατηγόρησε τα κόμματα της συγκυβέρνησης ότι «βάφτισαν το κρέας ψάρι, κουρέλιασαν το νόμο που είχαν ψηφίσει οι μνημονιακές κυβερνήσεις, έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια την απόφαση του ΣτΕ που λέει ότι είναι προσωρινό αυτό το μέτρο και οφείλει να λήξει στις 31/12/2012 - και η λεζάντα σε αυτή την κυβερνητική φαρσοκωμωδία είναι "το ειδικό τέλος πέθανε, ζήτω ο ενιαίος φόρος"». Επικεντρώνει, δηλαδή, στο αν η κυβέρνηση τηρεί τη «νομιμότητα» ή όχι, αν κοροϊδεύει το λαό και αν ο τρόπος είσπραξης είναι νόμιμος ή παράνομος. Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να εξηγήσει πώς θα συγκεντρώσει από τη φορολογία των ακινήτων τα 3,2 δισ. ευρώ που προβλέπει η συμφωνία με την τρόικα, ανησυχώντας προφανώς για την τήρησή της. Με άλλη δήλωση, ο Π. Σκουρλέτης κάνει λόγο για «επιχείρηση εξαπάτησης των πολιτών». Με τέτοια άσφαιρη κριτική, ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει στο απυρόβλητο το γεγονός ότι η αφαίμαξη του λαού συνεχίζεται στο όνομα της «σταθεροποίησης των δημοσιονομικών», την οποία και ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα επιδιώξει ως κυβέρνηση. Πατώντας στην επιχειρηματολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μ. Βορίδης, της ΝΔ, άρπαξε χτες την ευκαιρία και είπε στη Βουλή: «Η είσπραξη του τέλους θα είχε αναχθεί δικαίως σε μείζον ζήτημα, αν συνδεόταν με τη διακοπή του ρεύματος. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει. Μένει ένας ικανός μηχανισμός εισπράξεως, χωρίς διακοπή ηλεκτροδότησης. Γιατί αυτό είναι κακό;».
Το ίδιο πάνω - κάτω είπε και ο Μ. Χρυσοχοΐδης από το ΠΑΣΟΚ: «Πού είναι το πρόβλημα με την είσπραξη του τέλους, αφού δεν κόβεται το ρεύμα;». Λένε δηλαδή στο λαό: «Αφού δε σου κόβουμε το ρεύμα, τότε γιατί διαμαρτύρεσαι που σου αδειάζουμε την τσέπη;». Δε λένε, βέβαια, ότι το ρεύμα μπορεί να μην κόβεται, αλλά το χαράτσι περνάει σαν βεβαιωμένη οφειλή στην εφορία, η οποία, για να το εισπράξει, μπορεί ακόμα και κατασχέσεις μισθών να κάνει. Δηλαδή, «όχι Γιάννης, Γιαννάκης» για τη λαϊκή οικογένεια που δεν έχει να πληρώσει, ή δε θέλει να πληρώσει το χαράτσι, προκειμένου να μη στερηθεί άλλα στοιχειώδη για την επιβίωσή της. Ο Μ. Βορίδης είπε ακόμα στη Βουλή ότι «μείωση εσόδων και αύξηση των ελλειμμάτων, κανένας από μας δεν θέλει». Πράγματι, αυτό ισχύει και για τον ΣΥΡΙΖΑ που κόπτεται για τα δημοσιονομικά, έστω κι αν λέει ότι ως κυβέρνηση θα τα διαχειριστεί με άλλο μείγμα. Τα στελέχη του, όμως, έχουν μιλήσει ανοιχτά για το χαράτσι και έχουν πει ότι δεν είναι στις προτεραιότητές τους να το καταργήσουν. Αποκαλυπτικότερος όλων ήταν ο Γ. Δραγασάκης, ο οποίος είπε σε συνέντευξή του το Φλεβάρη, όταν ρωτήθηκε αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το χαράτσι της ΔΕΗ σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση: «To χαράτσι και η εισφορά αλληλεγγύης είναι υπό αίρεση. Υπό κατάργηση είναι το χαράτσι μόνο για κάποιες κατηγορίες, όπως οι άνεργοι. Αν δε βρούμε το λογαριασμό, τι να κάνουμε; Ο,τι αφορά δημοσιονομικό μέγεθος, θα ήταν ανεύθυνο να πω καταργούμε αυτό χωρίς να πω τι θα βάλουμε στη θέση του». Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως έχει να εισπράττει από το χαράτσι όταν γίνει κυβέρνηση, γι' αυτό επικεντρώνει την όποια κριτική του στον τρόπο είσπραξης και όχι βέβαια στην ουσία, που είναι ότι ο λαός πληρώνει από την τσέπη του την κρίση, για να ορθοποδήσει οικονομικά το κράτος των καπιταλιστών και να χρηματοδοτήσει τις μπίζνες τους.
«
Το ερώτημα που βάζετε στο λαό - το πώς θα πληρώσει τα μέτρα - είναι ψεύτικο: Για μας, το ερώτημα είναι πώς θα απαλλαγεί από τα μέτρα αυτά», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, παρεμβαίνοντας χτες στη Βουλή. Και το ΚΚΕ έλεγε σε σχόλιο που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου προχτές, Τετάρτη: «Η εργατική - λαϊκή οικογένεια βουλιάζει στην απόγνωση, στην ανεργία και στην εξαθλίωση. Το πρόβλημα γι' αυτήν δεν είναι πώς θα πληρώνει το χαράτσι της ΔΕΗ, τους φόρους και τα χρέη, αλλά να απαλλαγεί απ' αυτό το βραχνά. Πολύ περισσότερο που η συγκυβέρνηση στέλνει τώρα στους μισθοσυντήρητους και αυτοαπασχολούμενους που χρωστούν έως 3.000 ευρώ, πάνω από 2,5 εκατομμύρια εκβιαστικές επιστολές. Το εργατικό - λαϊκό κίνημα τώρα πρέπει να δυναμώσει τη δράση του για να αποκρουστούν οι εκβιασμοί κυβέρνησης - τραπεζών, για να μην υποστεί συνέπειες καμιά εργατική - λαϊκή οικογένεια που δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς, τους φόρους και τα χρέη στις τράπεζες, για να μη μείνει καμία εργατική - λαϊκή οικογένεια απροστάτευτη και μόνη». Εκεί βρίσκεται η διέξοδος, εκεί πρέπει να στρέψει το βλέμμα του ο λαός, μακριά από τα αστικά κόμματα, που του λένε «σκάσε και πλήρωνε» για να σωθεί το κεφάλαιο, και τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεσμεύεται ότι θα τον μαδήσει με άλλο τρόπο, επειδή κι αυτός έχει δεσμευτεί ότι θα τηρήσει τις συμφωνίες με τους δανειστές και θα σταθεροποιήσει τα δημοσιονομικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ