23 Απρ 2013

ΔΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ


ΔΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Επεσαν στο κενό κατασκευασμένες κατηγορίες
Στο κενό έπεσαν μια σειρά κατασκευασμένες από την τότε κυβέρνηση κατηγορίες σε βάρος λαϊκών αγωνιστών που πάλεψαν το 2008 ενάντια στην κατασκευή ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη Κέρκυρας. Η πλειοψηφία των διωκόμενων αθωώθηκε στο δικαστήριο την περασμένη Παρασκευή, όπου ταυτόχρονα αναδείχτηκε ο πρωταγωνιστικός ρόλος των κομμουνιστών στις κινητοποιήσεις αυτές, όπως και ο τρόπος που αγωνίζονται, μαζικά και οργανωμένα, μακριά από προβοκάτσιες που μόνο ωφελημένες έχουν τις δυνάμεις καταστολής και το σύστημα που υπηρετούν.
Σημειωτέον ότι ο επίμαχος αυτός ΧΥΤΑ δεν έχει ακόμα λάβει άδεια λειτουργίας από την τότε νομαρχία και τώρα την περιφέρεια, καθώς κρίθηκε ότι παραβιάζει όρους κατασκευής και λειτουργίας. Στις κινητοποιήσεις του 2008 ενάντια στην κατασκευή και λειτουργία του, εκτυλίχτηκε από πλευράς της τότε κυβέρνησης ένα όργιο αστυνομοκρατίας και αστυνομικής βίας, με ΜΑΤ να εφορμούν κατά των διαδηλωτών, να προβαίνουν σε συλλήψεις, να απαγγέλλονται σωρηδόν κατηγορίες (ανάλογες εικόνες βιώνουν σήμερα οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, που αντιδρούν στα ορυχεία χρυσού στην περιοχή τους).
Την Παρασκευή εκδικάστηκαν οι τρεις από τις πολυάριθμες δίκες στις οποίες έχουν συρθεί δεκάδες κάτοικοι και αθωώθηκε η μεγάλη πλειοψηφία των κατηγορουμένων. Γεγονός που έγινε δεκτό με χαρά και ανακούφιση από τις εκατοντάδες των Κερκυραίων που είχαν συγκεντρωθεί στα δικαστήρια προς συμπαράστασή τους.
Μεταξύ των αθωωθέντων είναι και οι Δημήτρης Πιτσιάβας τότε Γραμματέας της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ και ο Σταμάτης Πελάης πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, και μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, και τότε νομαρχιακός σύμβουλος με τη ΝΑΣ. Χαρακτηριστικά ο Δ. Πιτσιάβας συνελήφθη, ενώ έδινε το τηλέφωνό του στον Στ. Πελάη, για να παραχωρήσει τηλεφωνικά συνέντευξη στον «902», τον οποίο Στ. Πελάη οι αστυνομικοί είχαν ήδη βάλει σε αστυνομική κλούβα.
Οι απαγγελθείσες σε βάρος τους κατηγορίες ήταν βαριές (π.χ. υποκίνηση σε εμπρησμό, αντίσταση κατά της αρχής κ.λπ.) αλλά κατέπεσαν μπρος στην υπερασπιστική γραμμή, που αναδείκνυε ότι το ταξικό εργατικό κίνημα και το ΚΚΕ δεν καταφεύγουν σε εμπρησμούς για να πετύχουν τους σκοπούς τους, δουλεύουν συστηματικά και με πείσμα, πρωτοστατούν, ώστε ο κόσμος οργανωμένα και μαζικά να εναντιωθεί στις αντιλαϊκές πολιτικές, στην κρατική βία και καταστολή. Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο προσπαθειών, είχε γίνει και μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κέρκυρας κ. Νταϊρούση.
Δυσμενώς σχολιάστηκε το γεγονός ότι ο συνήγορος ορισμένων κατηγορουμένων, που τελικά κρίθηκαν ένοχοι, Ν. Κωνσταντόπουλος, αν και υπήρχαν μάρτυρες υπεράσπισης διαθέσιμοι να στηρίξουν τους πελάτες του δεν τούς κάλεσε στην έδρα, ενώ για άλλους κατηγορούμενους δεν εμφάνισε καν μάρτυρες υπεράσπισης στο δικαστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ