9 Μαΐ 2013

Οι αστικές εφημερίδες και η «μάχη των βιογραφικών»


Οι αστικές εφημερίδες και η «μάχη των βιογραφικών»
Γρηγοριάδης Κώστας
Πόσο οι πολυεθνικές τρίβουν τα χέρια τους για την εκτόξευση της ανεργίας, αφού τους δίνει νέα δύναμη να κλιμακώσουν την επίθεση σε μισθούς και εργασιακά δικαιώματα καταγράφει έρευνα που παρουσιάζει απογευματινή εφημερίδα για την κατάσταση στην αγορά εργασίας, όπου έμμεσα ή άμεσα αραδιάζονται τα κριτήρια με τα οποία οι μεγαλοεπιχειρηματίες αξιολογούν πόσο πειθήνιοι είναι οι υποψήφιοι στις ανάγκες των κερδών τους.
Τονίζοντας ότι «το θέμα της συμβουλευτικής των ανέργων είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο, παρεξηγημένο από τους περισσότερους κοινωνικούς φορείς και αγνοημένο από την πολιτεία», η εφημερίδα φιλοξενεί στη συνέχεια δηλώσεις στελεχών μεγάλων επιχειρήσεων (ανάμεσά τους και διάφορες κορυφαίες στο είδος της μείωσης του λεγόμενου «κόστους εργασίας» όπως η εταιρεία ενοικίασης εργαζομένων «Adecco») που εξηγούν τι απαιτεί η εξασφάλιση μιας θέσης εργασίας και πόσο απαιτητική είναι η «μάχη των βιογραφικών».
«Η αναζήτηση εργασίας θέλει ευελιξία» σημειώνει ένα από αυτά τα στελέχη, κάνοντας λιανά πως «ευελιξία» σημαίνει να ξεχάσει τον αξιοπρεπή μισθό, να ξεχάσει το σταθερό χρόνο εργασίας, να ξεχάσει - εν ολίγοις - κάθε έννοια δικαιώματος: «Στις σημερινές συνθήκες, επιλογή όσων αναζητούν εργασία πρέπει να είναι η ευελιξία, στοχεύοντας και σε εναλλακτικές μορφές απασχόλησης πέρα από τη μισθωτή εργασία» τονίζει, παραθέτοντας τέτοια παραδείγματα «ευελιξίας»: «εργασία με σύμβαση έργου», «part time εργασία», «εργασία με ποσοστά και προμήθειες», «η μέθοδος του outsourcing (εξωτερικός συνεργάτης που διαχειρίζεται πολλά θέματα της εταιρείας σχεδόν σε καθημερινή βάση όπως λογιστικά, φοροτεχνικά, νομικά κλπ.».
Ορθά - κοφτά, οι εφημερίδες και τα στελέχη των μεγαλοεπιχειρηματιών συμβουλεύουν τους ανέργους, τους νέους, γενικά τα λαϊκά στρώματα πως αυτός που προοδεύει σήμερα είναι αυτός που γίνεται... «χαλί να τον πατήσει» η κερδοφορία των μονοπωλίων. Γι' αυτό άλλωστε και από την έρευνα δε λείπει μια επισήμανση που όλο νόημα παραθέτουν εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών: «υποψήφιοι με υψηλά προσόντα να ζητούν μία απλή εργασία ή κατά τις συνεντεύξεις τους να μην έχουν αξιώσεις αποδοχών και να το αφήνουν στην κρίση της εταιρείας». Επισήμανση που, προφανώς, δε γίνεται από... λύπη για τη χαμηλή απαιτητικότητα των ανέργων, αλλά περισσότερο μοιάζει με ωμό εκβιασμό του τύπου: σας προειδοποιούμε ότι όποιος κάνει λόγο για «Συμβάσεις» κι άλλα παρόμοια δε θα' χει καλή τύχη. Αυτή είναι η ανάπτυξη που διαρκώς παινεύουν η συγκυβέρνηση, η ΕΕ και όλα τα κόμματα που μοχθούν για την «ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ