24 Μαΐ 2013

«Θερμό» καλοκαίρι – Σε απεργίες οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία

«Θερμό» καλοκαίρι – Σε απεργίες οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία
Μεγάλα τα προβλήματα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία. Διεκδικούν δεδουλευμένα, συλλογικές συμβάσεις και αποφάσισαν απεργίες διαρκείας από τον Ιούλιο.


Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Μάιου η έκτακτη συνέλευση του Συνδέσμου  Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου:
«Μέσα από την διαδικασία της συνέλευσης εκτιμήθηκαν τα ακόλουθα :
1.    Η τουριστική σαιζόν του 2013 ξεκινά με εντυπωσιακή άνοδο των διανυκτερεύσεων κυρίως  στις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Η αύξηση σε σχέση με  το 2012των διανυκτερεύσεων θα συνεχιστεί σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες  καθ’ όλη την διάρκεια της σαιζόν μέχρι και το τέλος Οκτώβρη. 
Ομοίως εντυπωσιακή άνοδο έχει και η κερδοφορία των ξενοδόχων.
2.    Η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στους μισθούς , τα δικαιώματα και τις συνθήκες εργασίας έχει ξεπεράσει κάθε όριο. 
-    Οι ξενοδόχοι δεν αρκούνται στην αύξηση τουρισμού και κερδών .
-    Δεν αρκούνται στην μείωση 15% που επέβαλλαν στους μισθούς τον Αύγουστο του 2012.
-     Δεν αρκούνται στις επιδοτήσεις κάθε είδους που λαμβάνουν από το κράτος , τις εισφοροελαφρύνσεις , τις φοροελαφρύνσεις και την καθολική ασυλία  που απολαμβάνουν από το καθεστώς.
 Έχουν ξεσαλώσει  απαιτώντας με πολύμορφους εκβιασμούς την περαιτέρω μείωση μισθών με ατομικές συμφωνίες , την ακύρωση δικαιωμάτων των εργαζομένων , την αύξηση του όγκου εργασίας και απλήρωτη υπερεργασία.
      3.Η αδιαλλαξία των ξενοδόχων έχει και αυτή ξεπεράσει κάθε όριο.
Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων κάλεσε σε συνάντηση τους εργοδότες των 50 μεγαλύτερων ξενοδοχείων της Κέρκυρας ώστε να συζητηθούν τα ανοικτά ζητήματα αντιπαράθεσης εργαζομένων – εργοδοτών με στόχο την εξεύρεση λύσεων  . 
Αποδέχτηκαν την πρόσκληση  μόνο δύο  ενώ  ένας  μας παρέπεμψε στην Ένωση Ξενοδόχων , οι υπόλοιποι με περισσό θράσος και  αλαζονεία ούτε καν απάντησαν στην πρόσκληση. 
    4.Η αύξηση του τουρισμού και η κερδοφορία των ξενοδόχων , δεν δημιουργεί κανένα όφελος για τους εργαζόμενους.
Ο μονοπωλιακός δρόμος ανάπτυξης δεν ωφελεί ακόμη και σε τέτοιες συνθήκες τουριστικής άνθησης ούτε  τις μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους της Κέρκυρας, που στενάζουν κάτω απ’  την λειτουργία του συστήματος all inclusive και του κατευθυνόμενου απ’ τις πολυεθνικές τουρισμού .
Τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων   έτσι κι αλλιώς φεύγουν εκτός Ελλάδος 
Εργαζόμενοι , αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, αγρότες , άνεργοι και υπάλληλοι δεν έχουν κανένα κοινό  συμφέρον με τα μονοπώλια.
Η αύξηση του τουρισμού από μόνη της δεν αποτελεί κοινό καλό για όλους τους κερκυραίους , γιατί τα οφέλη τα καρπώνονται λίγοι .
    5. Η μείωση των μισθών των εργαζομένων και η κατάργηση του επιδόματος ανεργίας , θα επιφέρει άλλο ένα τρομακτικό πλήγμα στην πραγματική κερκυραϊκή οικονομία τους εργαζόμενους  και ολόκληρο το λαό .  6. Η αναστροφή της κατάστασης αυτής απαιτεί ανώτερη μορφή οργάνωσης  των εργαζομένων ,  μέτωπο όλων των εργαζομένων σε συντονισμό  με τα λαϊκά στρώματα και όξυνση της ταξικής  πάλης. 

Με βάση τις παραπάνω εκτιμήσεις και με κεντρικά αιτήματα: 
1.    ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ Δ.Α. - ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ 1.000 ΕΥΡΩ ΜΙΣΘΟ ΓΙΑ ΤΟ 2013  .
2.    ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ.
3.    ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.
4.    ΑΚΥΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ.

 Η έκτακτη συνέλευση αποφάσισε  το ακόλουθο απεργιακό πρόγραμμα
•    10 Ιουλίου 24ωρη προειδοποιητική απεργία.
•    12 Αυγούστου απεργία αόριστης διάρκειας( η διάρκεια θα καθοριστεί τον Αύγουστο με την εκτίμηση όλων των τότε δεδομένων )
•    Εξουσιοδοτείται το Δ/Σ του Συνδέσμου να προκηρύξει απεργία οποιαδήποτε ημέρα κριθεί σκόπιμο και για οποιοδήποτε ζήτημα κρίνει το Δ/Σ ότι  πρέπει να προκηρυχτεί απεργία ,είτε πανκερκυραική , είτε σε ομίλους ξενοδοχείων , είτε και σε μεμονωμένες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ