18 Ιουν 2013

Με μεγάλη ευθύνη και οργάνωση δυναμώνουμε τους αγώνες μας

Με μεγάλη ευθύνη και οργάνωση δυναμώνουμε τους αγώνες μας
Πλημμύρισε η πλατεία Αγ. Παρασκευής
Παραθέτουμε ολόκληρη την ομιλία του Χρήστου Κατσώτη στη χτεσινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ!
«Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες,
Το ΠΑΜΕ από την πρώτη στιγμή στήριξε τον αγώνα των εργαζομένων στην ΕΡΤ με συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια, με τη μάχη της 24ωρης απεργίας σε όλους τους χώρους δουλειάς, με την αλληλεγγύη που εκφράζεται καθημερινά από τις δυνάμεις μας και με την παρουσία τους στο χώρο της ΕΡΤ.
Και σήμερα είμαστε εδώ για άλλη μια φορά να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας.
Κάποιοι μας λένε γιατί να μην είμαστε όλοι μαζί στο Σύνταγμα. Τους απαντάμε ότι το ΠΑΜΕ δεν είναι συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μέτωπο Συνδικάτων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, εργαζομένων, που ακολουθεί γραμμή ταξική, που βάζει στον αγώνα τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, που διεκδικεί τη ζωή που δικαιούνται οι δουλευτάδες, οι παραγωγοί του πλούτου. Αυτοί που παράγουν τον αμύθητο πλούτο και στερούνται τα πάντα για να θησαυρίζουν τα μονοπώλια, οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε τη συγκέντρωση για να μοστράρει την αριστερή κυβέρνηση. Η οποία θα διαχειριστεί δήθεν καλύτερα την κρίση και θα είναι όλοι ωφελημένοι, μονοπώλια και ΕΕ καθώς και οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες.
Και ο σκύλος χορτάτος και η πίτα ολόκληρη.
Από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ μέχρι την Αγία Παρασκευή
Εμείς δεν παλεύουμε για άλλον χαλίφη αλλά για άλλη πολιτική, άλλη οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, για να ανήκει ο πλούτος στους παραγωγούς του.
Το επείγον είναι η αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων και αυτό κάνουμε με μεγάλη ευθύνη.
Το κίνημα έχει πείρα και πρέπει να προφυλαχτεί, να μη βάλει πλάτη και απογοητευτεί όπως το 1981.
Αγωνιζόμαστε για τους εργαζόμενους
Συναγωνιστές, συναγωνίστριες,
Γνωρίζετε όλοι σας τις επιφυλάξεις που έχουμε για το ρόλο της ΕΡΤ ως ιδεολογικού μηχανισμού του αστικού κράτους.
Πολλοί εργαζόμενοι στην ΕΡΤ αγωνίζονταν για να δίνουν ολοκληρωμένη ενημέρωση στο λαό. Αλλο, όμως, οι προσπάθειες των εργαζομένων και άλλο ο ίδιος ο μηχανισμός ιδεολογικής χειραγώγησης, είτε βρίσκεται στα χέρια του αστικού κράτους είτε στα χέρια του κεφαλαίου, όπως είναι τα ιδιωτικά κανάλια.
Στη βάση αυτή διαμόρφωσαν και εργαζόμενους πολλών εργασιακών και μισθολογικών ταχυτήτων, για να τους διασπούν, να τους ελέγχουν ακόμη και με το φόβο της απόλυσης ή και την εξαγορά ενός μικρού τμήματος με τη μέθοδο των υψηλών μισθών ή και προνομίων. Το μεγαλύτερο τμήμα των εργαζομένων εργαζόταν και εργάζεται σε δύσκολες συνθήκες, που σήμερα οξύνονται λόγω κρίσης και αντιλαϊκής πολιτικής.
Από το Ραδιομέγαρο προς το Σταυρό
Δεν αγωνιζόμαστε για το αντιδραστικό επιτελείο που στηρίζει αυτό το μηχανισμό του βάρβαρου συστήματος.
Αγωνιζόμαστε για την πλειοψηφία των εργαζομένων που απολύεται τώρα και γι' αυτούς που θα είναι στη νέα ΕΡΤ με άθλιες εργασιακές σχέσεις, με μισθούς πείνας.
Το ΠΑΜΕ γνωρίζει τι θα πει αποκλεισμός
Το ταξικό κίνημα διαχρονικά, και το ΠΑΜΕ από την ίδρυσή του, γνώρισε πολύ καλά τον αποκλεισμό του από τα ΜΜΕ που έχουν στα χέρια τους οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, οι κατασκευαστές, αλλά και από την ΕΡΤ, όχι, όπως είπαμε, με ευθύνη της πλειοψηφίας των εργαζομένων σ' αυτή. Είχε αυτή την αντιμετώπιση, την αποσιώπηση της δράσης του:
-- Γιατί ήταν κόντρα στις πολιτικές που ασκούσαν οι κυβερνήσεις με τα κόμματα του κεφαλαίου και στην περίοδο της ανάπτυξης αλλά και τώρα, στην περίοδο της κρίσης.
-- Γιατί έθετε μπροστά στον αγώνα τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
-- Γιατί στέκεται με αδιαλλαξία απέναντι στη βαρβαρότητα αυτού του σάπιου συστήματος και προβάλλει την αναγκαιότητα των αγώνων με γραμμή ρήξης και ανατροπής.
-- Γιατί πρωτοστατεί στην οικοδόμηση μιας γερής κοινωνικής συμμαχίας και στην ανάπτυξη κοινών αγώνων της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων που συνθλίβονται από τα μονοπώλια και την εξουσία τους.
Τα μονοπώλια είναι ο κοινός εχθρός. Η απαλλαγή από την εξουσία τους είναι μονόδρομος.
Αντιδραστικές αλλαγές
Οι αλλαγές στην ΕΡΤ είναι σε αυτή τη γραμμή. Η κυβέρνηση απαιτεί ΕΡΤ πιο αποτελεσματική στην υπηρεσία της εξουσίας των μονοπωλίων.
Η συρρίκνωση της ΕΡΤ δε γίνεται για λόγους εξοικονόμησης, αλλά για να αδειάσει ο χώρος ώστε να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια και ραδιόφωνα.
Να συγκεντρωθούν τα ΜΜΕ ακόμα ταχύτερα στους λίγους επιχειρηματικούς ομίλους. Αρα, οι εξελίξεις στην οικονομία, οι ανάγκες της οικονομίας του κεφαλαίου είναι αυτές που επιβάλλουν αυτές τις πολιτικές.
Το σχέδιο που υπάρχει για την ΕΡΤ και βρίσκει σύμφωνα τα κόμματα, παρά τις όποιες αντιθέσεις που προβάλλουν, στον πυρήνα του έχει τη δημιουργία ενός τέτοιου μέσου, που θα υπηρετεί, με τους ανθρώπους που θα επιλέξουν, την πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης, που θα κινείται εντός των τειχών της εξουσίας των μονοπωλίων και των αναγκών τους.
Ο πυρήνας της θα αποτελείται από ένα επιτελείο ανθρώπων επιλεγμένων να υπηρετήσουν το σύστημα και όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι θα είναι με άθλιες εργασιακές σχέσεις και αμοιβές.
Ολα αυτά που προβάλλουν για τη νέα ΕΡΤ, που θα είναι ανεξάρτητη, ακομμάτιστη, είναι παραμύθια.
Θέλουν μηχανισμό που θα συμβάλλει πιο αποτελεσματικά στην υποταγή της εργατικής τάξης και του λαού στο μονόδρομο της βαρβαρότητας.
Οπλο μας η αλληλεγγύη
Συναγωνιστές, συναγωνίστριες,
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ. Το τονίζουμε γιατί αφορά χιλιάδες εργαζόμενους από οργανισμούς που θα καταργηθούν και θα απολυθούν.
Η αλληλεγγύη αποτελεί σημαντικό όπλο στον αγώνα όλων των εργαζομένων, του λαού.
Ολοι αντιμετωπίζουν τα μέτρα της κυβέρνησης, την αντιλαϊκή πολιτική. Δεν εξαιρείται κανείς.
Η αλληλεγγύη χρειάζεται να εκφράζεται και όταν κάποιος δε θίγεται άμεσα.
Κανένας κλάδος, καμία κατηγορία εργαζομένων, δεν πρέπει να παλεύει μόνος του.
Ο πρωθυπουργός, χτες, σε ομιλία του στο Ναύπλιο, θύμισε ότι η απόφαση των κομμάτων που συναποτελούν την κυβέρνηση, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, είναι η απόλυση 2.000 εργαζομένων έως τέλος του Ιούνη. Και άλλες 20.000 το επόμενο διάστημα.
Εθεσε το ερώτημα αν είναι καλύτερα να απολύσει τους βολεμένους της ΕΡΤ ή να απολύσει από άλλους οργανισμούς.
Τι κάνει με αυτό τον άθλιο τρόπο;
Αφενός συκοφαντεί το σύνολο των εργαζομένων στην ΕΡΤ και αφετέρου έρχεται να διασπάσει τον ενιαίο αγώνα ενάντια στις απολύσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα.
Να μην περάσει η συκοφαντία, να μην περάσουν οι ψεύτικοι διαχωρισμοί.
Η κυβέρνηση ακολουθεί αυτή την τακτική σε κάθε αγώνα που γίνεται από τους εργαζόμενους.
Με συκοφαντίες, με ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής αντιμετώπισε τον αγώνα των χαλυβουργών, των ναυτεργατών, των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των μεταφορών, των αγροτών και όποιου άλλου κλάδου κινητοποιήθηκε ή κινητοποιείται.
Σε όλη αυτή την τακτική, εκτός του "Ριζοσπάστη" και του "902", που δεν μπορούν να τα βάλουν στο χέρι, συντάσσονται τα άλλα ΜΜΕ των καπιταλιστών και του κράτους σε συγχορδία, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων λόγω της παλικαρίσιας στάσης εργαζομένων σ' αυτά. Συντάσσονται σε αυτή τη γραμμή της υπονόμευσης, της συκοφάντησης, με όλα τα επιχειρήματα της εργοδοσίας και της κυβέρνησης.
Την ίδια υπονομευτική γραμμή ακολουθούν και σε αυτόν τον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ.
Στο ΠΑΜΕ γνωρίσαμε πολύ καλά όλη αυτή τη γραμμή υπονόμευσης των αγώνων και της αλληλεγγύης που εκφράζουν αυτοί οι μηχανισμοί τους προς τους κεφαλαιοκράτες.
Γι' αυτό από την πρώτη στιγμή απαντήσαμε στη συκοφαντία και την υπονόμευση με δυνάμωμα της αλληλεγγύης.
Γνωρίσαμε επίσης στους αγώνες που έγιναν την προσπάθεια που έκαναν διάφορες πολιτικές δυνάμεις να τους εκμεταλλευτούν πολιτικά.
Να θυμίσουμε το "αέρα αέρα, να φύγει η χολέρα", παραπλήσια συνθήματα ακούγονται και σήμερα από τις δυνάμεις της διαχείρισης.
Τα συνθήματα που ρίχνουν, τα επιχειρήματα και οι θέσεις που παίρνουν αυτές οι δυνάμεις για την οργάνωση του αγώνα, δεν έχουν σχέση με τους στόχους αυτού του αγώνα για κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι, να μην κλείσει η ΕΡΤ.
Λένε ανέξοδα λόγια μόνο, για "απεργίες διαρκείας" και άλλες κορόνες για να κρύψουν τον διαχειριστικό τους σκοπό. Οι δυνάμεις τους, όπως αποδείχτηκε και στην 24ωρη, ήταν απεργοσπάστες το πρωί και επαναστάτες το απόγευμα.
Προβάλλουν την ενέργεια αυτή της κυβέρνησης ότι θυμίζει χούντα, ότι προκύπτει θέμα δημοκρατίας και άλλα τέτοια επιχειρήματα.
Η δημοκρατία τους σταματά στις πύλες των εργοστασίων
Θέμα δημοκρατίας βεβαίως υπάρχει. Και δεν προέκυψε τώρα.
Η δημοκρατία είναι γνωστό σε όλη την εργατική τάξη ότι σταματά στις πύλες των εργοστασίων.
Αυτή τη δημοκρατία την αναστέλλουν όταν η εργατική τάξη κατακτά την ενότητά της και αγωνίζεται. Τότε αντιμετωπίζεται με τα ΜΑΤ και όλες τις δυνάμεις καταστολής. Τότε πέφτουν όλες οι δυνάμεις του συστήματος να συκοφαντήσουν τους αγώνες ότι ευθύνονται για το κλείσιμο των εργοστασίων, για το κακό που κάνουν στον τουρισμό, στην οικονομία και άλλα.
Η δημοκρατία τους είναι η δικτατορία των μονοπωλίων.
Ο,τι μπαίνει εμπόδιο στις ανάγκες τους είναι εχθρικό.
Οι ανάγκες τους ικανοποιούνται και με όλα τα μέτρα που παίρνουν, με όλες τις αναδιαρθρώσεις που προωθούνται, όπως και αυτή της ΕΡΤ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει το θέμα δημοκρατίας γιατί θέλει να κρύψει την οικονομική πολιτική που θα ασκήσει σαν κυβέρνηση.
Τον βολεύει για να μεταφέρει την πραγματική αντιπαράθεση, τον πραγματικό αγώνα των εργαζομένων και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων ενάντια στα μονοπώλια, στην ΕΕ και τις πολιτικές που τους υπηρετούν με όποια μορφή διαχείρισης, απλά ως θέμα δημοκρατίας.
Τι μας λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Οτι μπορεί να υπάρχει δημοκρατία με τα μονοπώλια άθικτα και το λαό στο περιθώριο;
Μπορεί να υπάρχει δημοκρατία με τα μονοπώλια να κάνουν κουμάντο, με προσαρμογή στις αποφάσεις της ΕΕ και το λαό άνεργο, πεινασμένο, εξαθλιωμένο και βαθιά εκμεταλλευόμενο;
Ολα αυτά συνθέτουν τη δικτατορία των μονοπωλίων.
Μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα της δημοκρατίας πέρα και έξω από τον ενιαίο αγώνα για την απαλλαγή της εργατικής τάξης, του λαού από τους δυνάστες του; Από τα μονοπώλια και την εξουσία τους; Οχι, δεν μπορεί.
Το ταξικό κίνημα πάντα ήταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες.
Ποτέ δε συμβιβάστηκε με τους περιορισμούς που η αστική τάξη έθετε ενάντια στους αγώνες του λαού, όπως περιορισμό στις διαδηλώσεις, στις απεργίες, με τις επιστρατεύσεις.
Καθημερινά αγωνίζεται για τις πραγματικές ελευθερίες της εργατικής τάξης και του λαού μας και στην πράξη αντιμετωπίζει τους όποιους περιορισμούς με τον αδιάλλακτο αγώνα που δίνει για την οριστική απελευθέρωση της εργατικής τάξης.
Αγώνας σημαίνει ευθύνη
Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,
Από αυτό το βήμα κάνουμε κριτική στις οργανώσεις που έχουν την ευθύνη. Δεν έχουν σχέδιο για τέτοιο αγώνα, που θα αντιμετωπίζει την υπονόμευση, που δεν θα επιτρέπει τον εκφυλισμό.
Βλέπουν την υπονόμευση; Βλέπουν τον εκφυλισμό;
Και την βλέπουν και την ενισχύουν με τη στάση τους.
Δημιουργείται χάρβαλο. Ο καθένας λέει τα δικά του, δημιουργείται κλίμα πλατείας.
Τέτοιος αγώνας δεν ανησυχεί την κυβέρνηση και το σύστημα.
Κάθε αγώνας έχει ευθύνη μεγάλη.
Απαιτεί πολύ καλή οργάνωση, με αξιοποίηση όλων των εργαζομένων και περιφρούρηση του αγώνα με απεργιακή επιτροπή.
Απαιτεί πάνω απ' όλα ηγεσία που θα είναι με τη μία μεριά, με τους εργαζόμενους και το δίκιο τους.
Η ηγεσία της ΕΣΗΕΑ στους ελιγμούς της και τους συμβιβασμούς της προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών της. Ενώ οι δημοσιογράφοι είναι αυτοί που ετοιμάζουν την ύλη, δηλαδή που δεν απεργούν και στέλνουν για εκτύπωση, η ΕΣΗΕΑ τι λέει; Απαιτεί από τους εργαζόμενους λιθογράφους να μπλοκάρουν την εκτύπωση και όχι από τους δημοσιογράφους να απεργήσουν.
Χτες, πήραν την απόφαση να σπάσουν την απεργία. Σήμερα, λειτουργούν ΜΜΕ, εκδόθηκαν με απόφαση της ΕΣΗΕΑ οι εφημερίδες.
Αντί να απολογούνται γι' αυτή την στάση, στρέφονται με διάφορα επιχειρήματα ενάντια στον "902" και στον "Ριζοσπάστη" που ήταν και είναι έμπρακτα μαζί τους, με την παραχώρηση της συχνότητας για την αναμετάδοση του προγράμματος της ΕΡΤ και βέβαια με την έκδοση του "Ριζοσπάστη" μόνο με ύλη για τη στήριξη του αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ.
Κίνημα οργανωμένο και μαζικό
Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,
Και από αυτόν τον αγώνα επιβεβαιώνεται η ανάγκη να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στην ανασύνταξη του κινήματος, με ισχυροποίηση της ταξικής γραμμής και απαλλαγή από αυτές τις δυνάμεις.
Σήμερα, απαιτείται κίνημα ταξικά οργανωμένο και προσανατολισμένο, δηλαδή κίνημα απέναντι στην καπιταλιστική εργοδοσία, στο κράτος της, στους νόμους της.
Κίνημα μαζικό, καλά οργανωμένο, με βάση τον τόπο δουλειάς, τον κλάδο, μέσα από σωματεία, σωματειακές επιτροπές, επιτροπές αγώνα. Σωματεία που θα λειτουργούν δημοκρατικά και συλλογικά.
Κίνημα απαλλαγμένο από τους κάθε λογής κυβερνητικούς και εργοδοτικούς συνδικαλιστές.
Κίνημα που δε θα παλεύει μόνο για επιμέρους βελτιώσεις, αλλά για το σύνολο των αναγκών της εργατικής τάξης.
Ενα τέτοιο κίνημα απαιτείται και το ΠΑΜΕ πρωτοστατεί για τη δημιουργία του.
Απαιτούμε
Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,
Και σήμερα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ με αυτή τη συγκέντρωση αλληλεγγύης:
Απαιτούμε άμεσα την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, να ανοίξει εδώ και τώρα η ΕΡΤ.
Δεν βλέπουμε ως λύση την επιστροφή στη δημόσια επιχείρηση του χτες.
Σήμερα, είναι ανάγκη η ΕΡΤ, η τηλεόραση, οι συχνότητες να μην είναι στα χέρια των μεγαλοεπιχειρηματιών και του αστικού κράτους. Να ενημερώνει το λαό, να συμβάλλει στη μόρφωση, στον πολιτισμό. Αυτά τα Μέσα πρέπει να είναι ιδιοκτησία του λαού και να ανήκουν σε αυτόν.
Χρειάζονται γι' αυτό ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία. Λαϊκή συμμαχία για την απόκρουση της επίθεσης, αλλά και για τη διεκδίκηση της εξουσίας από το λαό.
Καμία αυταπάτη.
Καμία εμπιστοσύνη σε παλιούς και νέους σωτήρες, που θέλουν να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη, που υπόσχονται στο λαό λύσεις "εντός των τειχών" και χωρίς σύγκρουση με αυτούς που κάνουν κουμάντο στην οικονομία και έχουν στα χέρια τους το κράτος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ