7 Ιουν 2013

Ναυτεργάτες: Επέβαλαν με την πάλη τους την καταβολή δεδουλευμένων - Κινητοποιήσεις σήμερα σε Ραφήνα και Λαύριο

Ναυτεργάτες: Επέβαλαν με την πάλη τους την καταβολή δεδουλευμένων - Κινητοποιήσεις σήμερα σε Ραφήνα και Λαύριο 


Σε νέα παρέμβαση στα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου, στα καράβια των εταιριών που έχουν απλήρωτους τους ναυτεργάτες, προχώρησαν από σήμερα το πρωί τα ναυτεργατικά σωματεία απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων.

Οι ανάλογες οργανωμένες παρεμβάσεις των ναυτεργατών σε μια σειρά επιβατηγών πλοίων, που ξεκίνησαν την Τετάρτη, έφεραν θετικά αποτελέσματα. Στο πλαίσιο της μάχης που δίνουν από την Τετάρτη τα πληρώματα ενάντια στην απλήρωτη εργασία, την Πέμπτη η εταιρεία ΝΕΛ αναγκάστηκε να καταβάλει δεδουλευμένα στους ναυτεργάτες των πλοίων «AQUA SPIRIT» και «AQUA MARIA», οι οποίοι ήταν απλήρωτοι από τον Οκτώβρη. Στην καταβολή των δεδουλευμένων έχουν προχωρήσει και η HSW και η ΑΝΕΚ.

Η συνέχιση και την Πέμπτη των μαζικών αγωνιστικών παρεμβάσεων των ίδιων των πληρωμάτων για την καταβολή των μισθών και την εφαρμογή των ΣΣΕ ήταν η απάντηση των ναυτεργατών απέναντι στη βία και την ωμή τρομοκρατία όπου κατέφυγε η τρικομματική κυβέρνηση για να ανακόψει τον αγώνα τους. 

Παράσταση διαμαρτυρίας της ΠΝΟ στον εισαγγελέα

Σε λίγη ώρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας της ΠΝΟ στον Εισαγγελέα, καταγγέλλοντας την παρέμβασή του το απόγευμα της Τετάρτης, κατ' εντολή της κυβέρνησης των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ προκειμένου να υπερασπίσει τα εφοπλιστικά συμφέροντα. Στόχος ήταν να απειλήσει τους ναυτεργάτες με αυτόφωρη σύλληψη επειδή αρνήθηκαν να δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται! Επειδή αρνήθηκαν να δουλεύουν τζάμπα για τους εφοπλιστές!

Υπενθυμίζεται ότι η παρέμβαση του εισαγγελέα έγινε στο πλοίο «Μυτιλήνη» της ΝΕΛ, όπου οι ναυτεργάτες είναι απλήρωτοι από τον Δεκέμβρη, ενώ προκλητική ήταν η συμπεριφορά απέναντι στο πλήρωμα και του κεντρικού λιμενάρχη Σαρηγιάννη, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία πολυήμερη απεργία των ναυτεργατών για λογαριασμό των εφοπλιστών έλυνε ο ίδιος τους κάβους για να φύγουν τα πλοία.

Ο εισαγγελέας κατέβηκε στο λιμάνι με εντολή, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ, του ίδιου του πρωθυπουργού. Την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου προκαλώντας ανοιχτά τους ναυτεργάτες και το σύνολο των εργαζομένων ανέφερε: «Το δίκαιο θα αποδοθεί, αλλά μέσα στο πλαίσιο του νόμου. Αυτός ο παραλογισμός θα λάβει τέλος». Όπου παραλογισμός είναι προφανώς ότι οι ναυτεργάτες διεκδικούν να δουλεύουν και να πληρώνονται.

Τις κινητοποιήσεις ενάντια στην απλήρωτη εργασία είχε αποφασίσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, κάτω από τις πιέσεις των ναυτεργατών και των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, που ήταν η ψυχή και αυτής της κινητοποίησης.

Το απόγευμα της Πέμπτης η Εκτελεστική Επιτροπή σε έκτακτη συνεδρίασή της αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά τις συνδικαλιστικές παρεμβάσεις στα καράβια για την καταβολή των δεδουλευμένων και σήμερα αναμένεται να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στην Εισαγγελία Πειραιά.

ΚΚΕ: Αταλάντευτα στο πλευρό των ναυτεργατών

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με τον αγώνα των ναυτεργατών:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη στάση της κυβέρνησης, η οποία με εισαγγελείς, απειλές και τρομοκρατία επιτίθεται στους ναυτεργάτες που διεκδικούν τα δεδουλευμένα επτά και πλέον μηνών. Το ΚΚΕ στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών, βρίσκεται αταλάντευτα στο πλευρό τους και καλεί όλο τον λαό να εκφράσει την αλληλεγγύη και τη στήριξή του ενάντια στην τρομοκρατία της κυβέρνησης και των εφοπλιστών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ