7 Ιουν 2013

Σόου για την «παραβατικότητα» στην αγορά εργασίας

Σόου για την «παραβατικότητα» στην αγορά εργασίας

Τα επικοινωνιακά σόου... 

Άλλο ένα επικοινωνιακό σόου έστησε το υπουργείο Εργασίας μαζί μάλιστα με την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, για να υποσχεθούν, για πολλοστή φορά, ότι θα αντιμετωπίσουν την «παραβατικότητα στην αγορά εργασίας»! Και μόνο η αναφορά από τους αρμόδιους υπουργούς περί «παραβατικότητας» γενικά, όταν πρόκειται για καραμπινάτη εισφοροδιαφυγή των καπιταλιστών που παρακρατούν τις εισφορές των εργαζομένων για την Ασφάλιση, στερώντας τους το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη σύνταξη και ληστεύοντας τους πόρους των Ταμείων, δείχνουν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να συσκοτίσει το ζήτημα της εισφοροδιαφυγής και όχι να το αντιμετωπίσει. Άλλωστε, πολύ περισσότερο από τις ιδεολογικές μπαγαποντιές, μιλάνε τα ίδια τα γεγονότα.

Καταγράφουμε ενδεικτικά:

Πρόσφατα το ΠΑΜΕ κατήγγειλε ότι δύο μήνες μετά τη δολοφονική επίθεση σε βάρος των μεταναστών εργατών γης από τους φραουλάδες στη Μανωλάδα, οι εργάτες παραμένουν απλήρωτοι. Μπροστά στα μάτια της κυβέρνησης, που παραβιάζεται όχι μόνο κάθε έννοια εργασιακής νομιμότητας, αλλά και της στοιχειώδους ανθρωπιάς, αυτή κωφεύει προκλητικά, κλείνει τα μάτια και δεν κουνάει ούτε το μικρό της δάκτυλο.

Η κυβέρνηση επικαλείται τη συνεργασία του ΣΕΠΕ με την οικονομική αστυνομία. Λόγια και μόνο λόγια. Την ίδια στιγμή προωθείται η μείωση των δομών της Επιθεώρησης Εργασίας, αντί να ενισχύονται οι δομές, η πολιτική ηγεσία μεθοδεύει το κλείσιμο 9 περιφερειακών δομών της Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης (μεταξύ αυτών και στον Πύργο - Ηλείας) ολοκληρώνοντας την υποβάθμιση του Ελεγκτικού Μηχανισμού. (Καταγγελία Γενικής Συνέλευσης Τεχνικών και Υγειονομικών Επιθεωρητών Εργασίας 26/4/2013).

...και η αλήθεια

Οι ελλείψεις σε προσωπικό για όλο το ΣΕΠΕ ανέρχονταν στο τέλος του Νοέμβρη του 2011 σε 28,5% των οργανικών θέσεων (ήτοι 330 κενές σε σύνολο 1.158 προβλεπόμενων οργανικών θέσεων) που προβλέπονται από το Ν.3996/11. (Έκθεση πεπραγμένων ΣΕΠΕ για το 2011.) Στη συνέχεια οι θέσεις αυτές καταργήθηκαν και σήμερα το ΣΕΠΕ στελεχώνουν μόλις 700 εργαζόμενοι. Η ίδια μάλιστα Έκθεση αναγνωρίζει πως «με την παρούσα κατάσταση το ΣΕΠΕ συνεχίζει όχι μόνο να παραμένει μη επαρκώς στελεχωμένο, αλλά και να έχει ραγδαίους ρυθμούς αποστελέχωσης, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία, επίκειται την επόμενη διετία μεγάλος αριθμός συνταξιοδοτήσεων».

Πού οδηγεί αυτή η κατάσταση; Για παράδειγμα το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, πέρυσι, ενόψει της τουριστικής περιόδου, κατήγγειλε ότι «στα Δωδεκάνησα, περιοχή που συγκεντρώνει τουλάχιστον κατά τους καλοκαιρινούς μήνες χιλιάδες εργαζόμενους σε εκατοντάδες χώρους εργασίας, βασικά στον τομέα του τουρισμού, και με σχέσεις εργασίας άθλιες, το ΣΕΠΕ αριθμεί 8 υπάλληλους εκ των οποίων 2 αποσπασμένοι και 1 προς συνταξιοδότηση! Αναλυτικά: 3 στη Ρόδο, 1 στην Κάρπαθο, 3 στην Κω, 1 στην Κάλυμνο». Αυτή είναι η πραγματικότητα. Έτσι - εκτός των άλλων αιτιών - φτάσαμε σήμερα σε εισφοροδιαφυγή που φτάνει σχεδόν το 40%. Και αυτό είναι πράγματι ένα έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης, το οποίο η κυβέρνηση το συγκαλύπτει και το ανέχεται!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ