9 Ιουν 2013

DANMARK: København- Προσπάθεια νομιμοποίησης της χρήσης χασίς!

DANMARK: København- Προσπάθεια νομιμοποίησης της χρήσης χασίς!





















Για τρίτη φορά με πρωτοβουλία του δημάρχου κοινωνικών υπηρεσιών της Κοπεγχάγης, Μίκελ Βάρμινγκ, πού είναι και ηγετικό μέλος της «Πρασινοκόκκινης Συμμαχίας» (αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ), και παρά τις αντιδράσεις μιας σειράς ειδικών αλλά και μαζικών φορέων, θα γίνει προσπάθεια να περάσει πρόταση για μια δοκιμαστική περίοδο, κατά την οποία στο δήμο της Κοπεγχάγης θα πωλείται ελεύθερα το χασίς, ή σε 25 με 30 πρατήρια που θα βρίσκονται υπό την εποπτεία του ή σε ιδιωτικά καταστήματα όπως σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, όπου οι δημοτικές αρχές θα έχουν τον έλεγχο για την ποιότητα των προϊόντων.

Κατά την άποψη του δήμαρχου, η πρωτοβουλία αυτή θα περιορίσει από τη μια την εγκληματικότητα, όπου οι δημοτικές αρχές θα έχουν τον έλεγχο για την ποιότητα των προϊόντων, καθώς και τη δυνατότητα που έχουν σήμερα οι παράνομες συμμορίες ναρκοεμπόρων να κερδίζουν εκατομμύρια πωλώντας τα ναρκωτικά, και από την άλλη θα περιορίσει τον κίνδυνο να έρχονται οι νέοι σε επαφή με αυτές τις συμμορίες, που παράλληλα με το χασίς προωθούν και τα σκληρά ναρκωτικά.


Η πρόταση αυτή έχει προς το παρόν απορριφθεί από το σοσιαλδημοκράτη υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά στηρίζεται θερμά από το σοσιαλδημοκράτη δήμαρχο της Κοπεγχάγης, Φράνκ Γιένσεν. «Πρέπει να επιμείνουμε», τονίζει ο Μ. Βάρμινγκ, που είναι υπέρ του διαχωρισμού των ναρκωτικών σε σκληρά και μαλακά.

Σύμφωνα με στατιστική έρευνα, 24% των νέων μεταξύ 16 και 20 χρόνων έχουν καπνίσει χασίς μέσα στον τελευταίο χρόνο.

Ο Δήμαρχος Φράνκ Γιένσεν βλέπει πιο μακριά: «Αν περάσει αυτή η πρόταση θα φέρει και τεράστια έσοδα στο δήμο μας, τα οποία θα μπορούμε να διαθέσουμε για ενημέρωση καθώς και για προγράμματα αποτοξίνωσης. Ο σκοπός μας είναι λιγότεροι χρήστες. Τα χρήματα πρέπει να έρθουν στα ταμεία του δήμου και όχι στις τσέπες των παράνομων συμμοριών».

Κατά τους ειδικούς, η νομιμοποίηση της πώλησης του χασίς θα προκαλέσει και αύξηση των χρηστών. Αυτό επιβεβαιώνεται και από άλλες χώρες όπου έχουν γίνει παρόμοιες προσπάθειες. Τα ναρκωτικά δεν είναι επικίνδυνα επειδή απαγορεύονται, αλλά απαγορεύονται γιατί είναι επικίνδυνα.

Αντιδράσεις έχουν προκληθεί και από μια σειρά δήμους που συνορεύουν με το δήμο Κοπεγχάγης. 19 δήμοι γύρω από την Κοπεγχάγη και τη νότια Σουηδία έχουν υπογράψει ανακοίνωση ενάντια στη νομιμοποίηση της πώλησης του χασίς.

Η παραπάνω πρόταση έχει ανοίξει και τις ορέξεις διαφόρων μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην αγορά τροφίμων και καλλυντικών για το ποιος θα πάρει τα δικαιώματα της πώλησης, αφού αυτά κατά το δήμαρχο θα είναι φτηνότερα και πιο εύκολο να δοθούν σε ιδιωτικές εταιρείες, όπου οι δημοτικές αρχές θα έχουν τον έλεγχο για την ποιότητα των προϊόντων, παρά σε δημοτικά πρατήρια.

902gr 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ