17 Αυγ 2013

ΑΙΓΥΠΤΟΣ Κλιμακώνεται το μακελειό σε βάρος του λαού

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Κλιμακώνεται το μακελειό σε βάρος του λαού
ΚΑΪΡΟ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--
Σε «πορείες της οργής» με τη συμμετοχή εκατομμυρίων καλούσαν χτες οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, ενώ η, υπό το στρατό, μεταβατική κυβέρνηση, δίνει οδηγίες για χρήση «πραγματικών πυρών», με την κατάσταση στην Αίγυπτο να οδηγείται στα όρια εμφύλιας σύρραξης, με το λαό της χώρας να αιματοκυλίζεται για ακόμα μία φορά. Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, οι νεκροί των επεισοδίων, που ξεκίνησαν με την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας κατά των διαδηλωτών που τάσσονται υπέρ του ανατραπέντος Προέδρου, Μοχάμεντ Μούρσι, την Τετάρτη ξεπερνούν τους 600 και τους 4.000 οι τραυματίες, ενώ οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κάνουν λόγο για περισσότερους από 2.600 νεκρούς.
«Παρά τον πόνο και το πένθος για την απώλεια των μαρτύρων μας, το πρόσφατο έγκλημα των πραξικοπηματιών έχει ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος των Αδελφών, Γκεχάντ ελ Χαντάντ, λέγοντας ότι το θέμα δεν είναι πια ο Μούρσι, αλλά το «αν θα δεχθούμε μία νέα τυραννία στην Αίγυπτο», προσθέτοντας ότι έξι από τους ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων έχασαν τους γιους και τις κόρες τους. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση από την πλευρά της έχει επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κάιρο και σε άλλες 13 επαρχίες της χώρας, τις βραδινές ώρες, ενώ σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι η χώρα «αντιμετωπίζει τρομοκρατικές πράξεις με στόχο κυβερνητικά και ζωτικής σημασίας δημόσια κτίρια» από «βίαιες ένοπλες ομάδες» .
Ποικίλες και υποκριτικές αντιδράσεις
Σε έκτακτη συνεδρίασή τους τα μέλη Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσαν τη μεταβατική αιγυπτιακή κυβέρνηση και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους να δείξουν «τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση». Η συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, δεν κατέληξε σε κοινό ανακοινωθέν, με τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις να κυριαρχούν. Η προεδρεύουσα του Συμβουλίου Μαρία Κριστίνα Περσεβάλ ανέφερε ότι «τα μέλη εξέφρασαν πρώτα από όλα τη λύπη τους για την απώλεια ζωών» και πρόσθεσε ότι άποψή τους είναι «πως είναι σημαντική η λήξη της βίας στην Αίγυπτο και η επίδειξη της μέγιστης δυνατής αυτοσυγκράτησης από όλες τις πλευρές», με κοινή επιθυμία την προώθηση της «εθνικής συμφιλίωσης». Ερευνα για τα επεισόδια και τις ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας στην Αίγυπτο ζήτησε η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι, ενώ την καταδίκη του εξέφρασε και ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, σε μία υποκριτική δήλωση, καταδίκασε τα αιματηρά επεισόδια και ανακοίνωσε την ακύρωση όλων των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων που θα λάμβαναν χώρα στην Αίγυπτο, τον επόμενο μήνα, ενώ σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, η Ουάσιγκτον θα επανεξετάσει τη βοήθεια που παρέχεται στην Αίγυπτο «σε όλες τις μορφές» της.
Σε δήλωσή του ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ είπε ότι «το υπουργείο Αμυνας θα διατηρήσει την στρατιωτική σχέση με την Αίγυπτο», καθώς η Ουάσινγκτον συνεχίζει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας, 1,3 δισ.. Δολαρίων, προς την Αίγυπτο, χώρα που θεωρείται σύμμαχος -κλειδί των ΗΠΑ στην περιοχή, που έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική και γεωπολιτική σημασία. Η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να μην παίρνει θέση υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς, γέρνοντας μάλλον υπέρ της μεταβατικής - υπό το στρατό - κυβέρνησης και θέλοντας σε κάθε περίπτωση τον έλεγχο των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Αιγύπτου, ωστόσο, οι παρατηρήσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, δε βασίζονται σε «γεγονότα» αλλά ενθαρρύνουν τις ομάδες που σπέρνουν τη βία.
Η ΕΕ σε επίσης υποκριτικές δηλώσεις, κάνει λόγο για «αποτυχία» των διεθνών διαπραγματευτών να αποτρέψουν το αιματοκύλισμα στην Αίγυπτο, ενώ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς εξέφρασε την «ανησυχία» του Παρισιού, η κλιμάκωση της έντασης να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από ακραίες οργανώσεις ζητώντας και αυτός από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να εκτονωθεί η κρίση.
Να σταματήσουν την καταστολή ζήτησε από τις αιγυπτιακές αρχές και ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί. Η Κίνα δήλωσε την ανησυχία της για τα τεκταινόμενα στην Αίγυπτο, ζητώντας «όλη τη δυνατή αυτοσυγκράτηση, ώστε να αποφευχθούν νέα θύματα». Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, που στηρίζει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, χαρακτήρισε «σφαγή», τα επεισόδια στην Αίγυπτο, ενώ απευθυνόμενος στη διεθνή κοινότητα είπε ότι «εκείνοι που παραμένουν σιωπηλοί μπροστά σε αυτήν τη σφαγή είναι το ίδιο ένοχοι με εκείνους που τη διέπραξαν». Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τη μεταβατική κυβέρνηση, λέγοντας ότι «είναι λυπηρό που πολιτικές, εξτρεμιστικές οργανώσεις επιμένουν στη ρητορική της βίας και της υπονόμευσης του δημόσιου συμφέροντος», ενώ αντίστοιχη στάση κράτηση και το Μπαχρέιν.
Την ίδια στιγμή, σε δηλώσεις του ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στη Βρετανία, Ασραφ Ελ Χόλι, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων δεν υπήρξε χρήση «υπερβολικής» βίας υποστηρίζοντας, αντιθέτως, ότι οι διαδηλωτές αυτοπροβάλλονται ως θύματα αλλά άνοιξαν πυρ ο ένας εναντίον του άλλου σε ορισμένες περιπτώσεις. Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας εξέφρασε την ανησυχία του για τα τεκταινόμενα στην Αίγυπτο, στον Ελ Χόλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ