23 Αυγ 2013

Οξυμένοι ανταγωνισμοί και τεράστια χρέη

Οξυμένοι ανταγωνισμοί και τεράστια χρέη

Χασούρα δεκάδων εκατομμυρίων, συσσωρευμένα χρέη στις τράπεζες ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων αλλά και αυξήσεις κεφαλαίου με καταβολή ζεστού χρήματος από τους μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλομετόχους που ελέγχουν τα αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ). Αυτή είναι η εικόνα που εμφανίζεται στο τελευταίο διάστημα γύρω από τα ΜΜΕ, ειδικότερα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, όπου καταγράφεται και πάλι έντονη κινητικότητα. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι το ενδιαφέρον και οι ανταγωνισμοί δεν μπορούν να εξηγηθούν μόνο με όρους επιχειρηματικής πιάτσας αλλά και με τα σχέδια αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού.
Τις προάλλες, αποχώρησε από το ΔΣ της «Τηλέτυπος» ο Γ. Βαρδινογιάννης. Ταυτόχρονα, καταγράφεται έντονη κινητικότητα στελεχών από το ένα τηλεοπτικό δίκτυο στο άλλο, με την ενίσχυση τηλεοπτικών σταθμών όπως ο «Σταρ», που αναβαθμίζει το πολιτικό ενημερωτικό του πρόγραμμα και όπως εκτιμάται θα οξύνει ακόμη περισσότερο τον ανταγωνισμό στα τηλεοπτικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα συζήτηση γίνεται για την επανέναρξη λειτουργίας του «Αλτερ», την ενίσχυση του «Action» κ.ά.
Χαρακτηριστική βεβαίως των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν είναι η περίπτωση της «Τηλέτυπος» (Mega Chanel). Η «Τηλέτυπος» προχωρεί σε νέα μείωση κατά 28% του λειτουργικού της κόστους και σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με στόχο να αντλήσει (προφανώς από τους σημερινούς μετόχους) ποσά ύψους 15,1 εκατ. ευρώ. Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που καταγράφονται στο ενημερωτικό δελτίο το οποίο κατατέθηκε στο Χρηματιστήριο της Αθήνας:
Τα κεφάλαια που θα αντληθούν (15,1 εκατ.) θα κατευθυνθούν κυρίως στην πληρωμή δόσης ομολογιακού δανείου στις τράπεζες (5,9 εκατ. ευρώ). Ακόμη 5,2 εκατ. θα δοθούν σε «προμηθευτές προγράμματος», συγκεκριμένα στις «συνδεδεμένες εταιρείες ΑΤΑ ΑΕ και ΑΝΩΣΗ ΑΕ». Στην εταιρεία παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων ΑΝΩΣΗ μεγαλομέτοχος είναι η Πήγασος με 97%. Ο ΔΟΛ, από την πλευρά του, είναι ιδιοκτήτης της ΑΤΑ ΑΕ με 99,3%.
Στα 98 εκατ. ευρώ φτάνει το ομολογιακό δάνειο στις τράπεζες. Η συμφωνία με τις τράπεζες έγινε το Δεκέμβρη του 2012 (πριν από την ανακεφαλαιοποίηση) με στόχο την αναχρηματοδότηση τραπεζικού δανεισμού καθώς και γενικών επιχειρηματικών σκοπών της εταιρείας. Για τη σύναψη του δανείου δόθηκαν στις τράπεζες εμπράγματες αλλά και άυλες εγγυήσεις, όπως προσημείωση ακινήτου, ενεχυρίαση μετοχών της Τηλέτυπος Κύπρου, σύσταση ενεχύρου επί του σήματος «Mega», ενεχυρίαση επί της ταινιοθήκης κ.ά.
Τον Ιούνη του 2013 (για τη δόση των 5,9 εκατ.) δόθηκε «περίοδος χάριτος». Οι τράπεζες μετά τις 31 /12/2013 έχουν το δικαίωμα να καταγγείλουν το δάνειο με αποτέλεσμα να γίνει άμεσα απαιτητό στο σύνολό του.
Στους επιχειρηματικούς κινδύνους αναφέρονται ο οξύς ανταγωνισμός στο κλάδο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, οι ραγδαίες αλλαγές στην τεχνολογία προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, οι πρόσθετες κεφαλαιουχικές δαπάνες για την απόκτηση άδειας ψηφιακής εκπομπής και για την αγορά σχετικού εξοπλισμού.
Ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ εμφανίζουν οι ισολογισμοί των εισηγμένων στο χρηματιστήριο. Μετά από φόρους η «Τηλέτυπος» εμφάνισε το 2012 ζημιά 20,2 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιάς 20,5 εκατ. ευρώ για το 2011. Οι ζημιές του ΔΟΛ εμφανίζονται στα 37,1 εκατ. ευρώ (2012) και 49,2 εκατ. (2011), του «Πήγασου» στα 41,3 εκατ. και 64,6 εκατ. αντίστοιχα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ