7 Αυγ 2013

ΚΙΝΑ Τα θύματα της «Foxconn» αποκαλύπτουν τις συνθήκες εργασίας

ΚΙΝΑ
Τα θύματα της «Foxconn» αποκαλύπτουν τις συνθήκες εργασίας
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Στο προσκήνιο επανέρχεται η υπόθεση των αυτοκτονιών στο εργοστάσιο της εταιρείας «Foxconn», στην Κίνα, λόγω των συνθηκών σκλαβιάς υπό τις οποίες υποχρεούνται να δουλεύουν οι εργαζόμενοι. Η Τιαν Γου, εργαζόμενη στο εργοστάσιο, που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, πηδώντας από το παράθυρο του κοιτώνα της - όπως και 18 άλλοι συνάδελφοί της - το Μάρτη του 2010 σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Guardian» αναφέρει χαρακτηριστικά ότι εργαζόταν για περισσότερες από 12 ώρες τη μέρα, έξι μέρες τη βδομάδα, ενώ μερικές φορές λόγω του φόρτου εργασίας δεν προλάβαινε ούτε να φάει.
Η Τιαν Γου που επέζησε μένοντας ανάπηρη από τη μέση και κάτω, αντίθετα με 14 συναδέλφους της, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η «Foxconn» είχε ως πάγια πρακτική την πρόσληψη φτωχών νεαρών από την κινεζική επαρχία, τους οποίους έβαζε μέσα σε τεράστιους κοιτώνες να δουλεύουν σαν σκλάβοι και τους οποίους έδιωχνε εάν δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν τους απάνθρωπους ρυθμούς δουλειάς. Η 17χρονη τότε, Τιαν Γου έφτασε στην απελπισία και προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή της, για 160 ευρώ, όταν εξαιτίας ενός διοικητικού λάθους, οι διευθυντές της αρνήθηκαν να της πληρώσουν το μισθό της.
Οι μαζικές αυτοκτονίες που είδαν το φως της δημοσιότητας το 2010, στο εργοστάσιο της «Foxconn», που κατασκευάζει φασόν προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, όπως η Apple, προκάλεσαν σειρά αντιδράσεων, αναγκάζοντας την εταιρεία να λάβει όπως υποστήριξε κάποια μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων, ωστόσο μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι συνθήκες εργασίας παραμένουν εξαιρετικά σκληρές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ