4 Σεπ 2013

Ανησυχία για την εύθραυστη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Ανησυχία για την εύθραυστη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη
Εκθεση του ΟΟΣΑ σημειώνει ότι βρίσκεται σε κίνδυνο, εξαιτίας και της επιβράδυνσης των λεγόμενων «αναπτυσσόμενων» οικονομιών
Η επιβράδυνση της οικονομίας στις αναπτυσσόμενες οικονομίες απειλεί την αναιμική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ
2008 Getty Images
Την εύθραυστη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η οικονομία της Ευρωζώνης, παρά την αναιμική ανάπτυξη στο πρώτο επτάμηνο του 2013, καταγράφει ο ΟργανισμόςΟικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στην ενδιάμεση έκθεση που δημοσιεύτηκε χτες. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η ανάκαμψη των μεγαλύτερων αναπτυγμένων οικονομιών ενισχύθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 και ο ρυθμός ανάπτυξής τους αναμένεται να διατηρηθεί σε αντίστοιχο επίπεδο στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Σημειώνει, ωστόσο, ότι η επιβράδυνση στις αναπτυσσόμενες οικονομίες σημαίνει ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα συνεχίσει να είναι «νωχελική». Αναφέρει, επίσης, ότι δεν έχει εξασφαλισθεί σταθερά η βιώσιμη ανάκαμψη των οικονομιών των χωρών - μελών του και ότι «η Ευρωζώνη παραμένει ευάλωτη σε νέες οικονομικές και τραπεζικές εντάσεις καθώς και εντάσεις σχετικές με το δημόσιο χρέος». Αναλυτικά, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι η οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται με ενθαρρυντικούς ρυθμούς στη Βόρειο Αμερική, την Ιαπωνία και τη Βρετανία, ενώ η Ευρωζώνη ως σύνολο «δεν βρίσκεται πλέον σε ύφεση».
«Ωστόσο -συνεχίζει η έκθεση- η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σε πολλές μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες. Αν και η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα φαίνεται να έχει περάσει το κατώτερο επίπεδο, η αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές -εν μέρει λόγω της συζήτησης για τον περιορισμό των μέτρων νομισματικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ- τονίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας αριθμός αναδυόμενων οικονομιών, ιδιαίτερα εκείνων με υψηλά ελλείμματα στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών τους».
Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα, ο Β. Σόιμπλε, μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών της γερμανικής Βουλής, επιβεβαίωσε ότι η Αθήνα θα χρειαστεί επιπλέον δάνεια, αρνήθηκε όμως να αναφέρει συγκεκριμένα ποσά. «Ως το τέλος του 2014 έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα στην εφαρμογή του προγράμματος», δήλωσε και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις είναι μικρότερα από ό,τι είχε υπολογιστεί, ενώ «είναι ακόμη υπό συζήτηση η συμφωνημένη επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά προγράμματα βοήθειας».
«Από αυτά μπορεί να προκύψει μια επιπλέον ανάγκη το 2014. Σε ό,τι αφορά το μέγεθος, δεν μπορώ να δώσω αξιόπιστη πληροφόρηση», είπε ο Β. Σόιμπλε και αναφερόμενος στις πιθανότητες μιας αναδρομικής ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, δήλωσε ότι δε θεωρεί ότι υπάρχουν.
Διαμάχη για το νέο δάνειο
Η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί νέα οικονομική βοήθεια από την Ευρωζώνη, καθώς υπάρχει η πιθανότητα η χώρα να μην μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές έως το 2014, αναφέρει σε επιστολή προς το ολλανδικό κοινοβούλιο και ο υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Τζ. Ντάισενμπλούμ.«Προφανώς, ένα νέο πρόγραμμα στήριξης θα περιλαμβάνει επαρκείς όρους», προσθέτει ο ίδιος, προαναγγέλλοντας νέα αντιλαϊκά μέτρα, που θα έρθουν «πακέτο» με το δάνειο.
Η Ελλάδα δε θα λάβει ούτε σεντ σε διεθνή υποστήριξη, όσο η χώρα δεν προωθεί τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε από την πλευρά της η Α. Μέρκελ, πιέζοντας για επιτάχυνση των αντιλαϊκών ανατροπών. «Προωθούμε μια πολιτική σταθεροποίησης του ευρώ, η οποία βασίζεται στην εκτίμηση ότι το ευρώ είναι καλό για τη χώρα μας, για τις δουλειές μας, και για την ευημερία μας. Γι' αυτό και υποστηρίζουμε τη διάσωσή του», είπε μιλώντας στη Βουλή και πρόσθεσε για την Ελλάδα: «Ούτε σεντ για τους Ελληνες όσο δεν είναι πρόθυμοι να εφαρμόζουν τις μεταρρυθμίσεις. Διαφορετικά δεν έχει κανένα νόημα διότι η αλληλεγγύη θα ερχόταν για το τίποτα».
Στη Γερμανία, δημοσκόπηση καταγράφει τις διαφορετικές επιδιώξεις για το ξεπέρασμα της κρίσης, που καλλιεργούν στην κοινή γνώμη ανταγωνιζόμενες μερίδες της αστικής τάξης. Σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού Open Europe, το 46% των Γερμανών πιστεύουν ότι το ευρώ δεν πρέπει να σωθεί με κάθε κόστος έναντι 42% που το πιστεύουν. Επίσης, το 32% θα ήθελε επιστροφή στο μάρκο έναντι ενός 60% που το απορρίπτει. Στην ερώτηση εάν η Γερμανία θα έπρεπε να κρατήσει το ευρώ, αλλά με συμμετοχή στο κοινό νόμισμα μόνο ομάδας «παρόμοιων» κρατών, θετικά απαντά το 55%, το 34% διαφωνεί και το 11% δεν εκφράζει άποψη.
Λίγο πάνω από τους μισούς (το 52%) δεν επιθυμούν νέα δάνεια προς τα υπερχρεωμένα κράτη - μέλη (έναντι 35% που τείνουν να συμφωνούν). Οσον αφορά μέτρα«δημοσιονομικής μεταφοράς» σε άλλα μέλη του ευρώ, το 70% είναι αντίθετο, ενώ το 64% έχει την ίδια άποψη για τα ευρωομόλογα. Το 57% πιστεύει πως η επόμενη κυβέρνηση δε θα έχει εντολή να διαγράψει μέρος του χρέους από χώρες της Ευρωζώνης, έναντι 31% που τείνουν να συμφωνούν.
Επίθεση με ή χωρίς μνημόνια
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση στην Ισπανία προωθεί νέες αντιδραστικές ρυθμίσεις για τις συντάξεις του δημόσιου τομέα, συνδέοντας το ύψος τους «με το προσδόκιμο ζωής και με τον οικονομικό κύκλο», σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας. Οι προτάσεις που παρουσίασε η κυβέρνηση στα συνδικάτα, περιλαμβάνουν ακόμα τον υπολογισμό της σύνταξης σε συνάρτηση με τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος. Στην πραγματικότητα, τα σχέδια της κυβέρνησης οδηγούν σε μικρότερες συντάξεις και αντικειμενικά σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης στην Κύπρο, προσχέδιο έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιχαίρει για τα αντιλαϊκά μέτρα και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει επιτυχώς τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν προαπαιτούμενα για να πάρει την επόμενη δόση του δανείου. Η έκθεση της Κομισιόν, η οποία πρέπει να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, αναμένεται ως εκ τούτου ότι θα προτείνει να εκταμιευθεί η ύψους 1,5 δισ. ευρώ επόμενη δόση του δανείου της Κύπρου.
Το ποσό αυτό δε θα δοθεί σε μετρητά αλλά υπό μορφή αξιόγραφων, που θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών. Το ΔΝΤ θα αποδεσμεύσει χωριστά τα 86 εκατ. ευρώ που του αναλογούν από το ποσό της επόμενης δόσης. Η οικονομία της Κύπρου αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 8,7% φέτος, ύστερα από πτώση του ΑΕΠ κατά 2,4% το 2012. Αναμένεται ότι θα συρρικνωθεί κατά 3,9% το 2014 και να επανέλθει σε ανάπτυξη 1,1% το 2015, σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ