9 Οκτ 2013

Λαμία: Έντονες αντιδράσεις για τις πρωτοφανείς συλλήψεις και καταδίκες μαθητών

Λαμία: Έντονες αντιδράσεις για τις πρωτοφανείς συλλήψεις και καταδίκες μαθητών

φωτο αρχειου
φωτο αρχειου
Με τη παρουσία εισαγγελέα ισχυρή αστυνομική, αφού πρώτα κύκλωσε το σχολείο,  συνέλαβε την Δευτέρα το βράδυ, 20 μαθητές στο 1ο ΕΠΑΛ Λαμίας που βρίσκεται υπό κατάληψη. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν 12 ανήλικοι που αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ οι υπόλοιποι 8 ενήλικες, 4 μαθητές του ΕΠΑΛ και 4 που βρίσκονταν στο χώρο για συμπαράσταση, οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο σήμερα αφού πρώτα έμειναν όλη τη νύχτα στα κρατητήρια με κατηγορία τη «διατάραξη υπηρεσιακής ειρήνης κατά συναυτουργία»
Χωρίς τη παρουσία δικηγόρου τρεις από τους μαθητές καταδικάστηκαν σε 20 ημέρες φυλάκισης με 3ετη αναστολή, ενώ οι άλλοι τρεις καταδικάστηκαν σε 4 μήνες φυλακή, επίσης με 3ετη αναστολή. Δύο αθωώθηκαν.
Η ποινή των τριών μαθητών που καταδικάστηκαν σε 20 μέρες δεν είναι εφέσιμη.
Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης πολλά από τα παιδιά δεν ήταν σε θέση αμέσως μετά τη διαδικασία να πληρώσουν τα έξοδα της δίκης που τους χρεώθηκαν από το δικαστήριο.
Σημειώνεται ότι στο σχολείο που είναι υπό κατάληψη δεν έχουν γίνει φθορές ενώ οι μαθητές είχαν αντιμετωπίσει εισαγγελικές απειλές λίγες μέρες νωρίτερα. Στο συγκεκριμένο ΕΠΑΛ, που είναι νυχτερινό, απολύθηκαν καθηγητές 46 ειδικοτήτων με αποτέλεσμα οι μαθητές να βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, ενώ δεν υπάρχουν ούτε βιβλία και για αυτό γίνεται η κατάληψη.
Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ
Tο  όργιο αυταρχισμού στο 1ο ΕΠΑΛ Λαμίας και την απίστευτη σκληρότητα στους μαθητές με πρόσχημα την  διατάραξη της κοινής ησυχίας καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους η Τομεακή Οργάνωση Φθιώτιδας του ΚΚΕ και η Νομαρχιακή Οργάνωση Φθιώτιδας της ΚΝΕ καλούν σε συλλαλητήριο την Τετάρτη 11:00 π.μ. στην πλατεία Πάρκου στη Λαμία.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ καταγγέλλει το όργιο αυταρχισμού που εξαπέλυσαν οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές της Λαμίας στο 1ο ΕΠΑΛ της πόλης με πρόσχημα την διατάραξη της κοινής ησυχίας
Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε τις 20 προσαγωγές μαθητών, την αυτόφωρη διαδικασία και σύλληψη των 8 και την πρωτοφανή καταδίκη των 6 από είκοσι μέρες έως και 4 μήνες.. και σαν να μην έφταναν όλα αυτά οι μαθητές δικάστηκαν χωρίς καν την παρουσία δικηγόρου.
Τους κράτησαν πίσω από τα κάγκελα για μια μέρα, τους δίκασαν και τους έριξαν ποινές γιατί πάλευαν για το αυτονόητο, για τα δικαιώματά τους στην μόρφωση και τη ζωή, για το δικαίωμά τους να μάθουν μια τέχνη. Τους καταδίκασαν γιατί πάλευαν για το δικαίωμά τους να μην κλείσει το σχολείο τους καθώς μετά την απόφαση της κυβέρνησης για διαθεσιμότητα 2000 εκπαιδευτικών καταργήθηκαν μια σειρά ειδικότητες.
Αυτό είναι το “αδίκημα” που διέπραξαν… πάλευαν με τα οξυμένα προβλήματα που η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δημιούργησε καταδικάζοντας τους στην αμορφωσιά και τη φτώχεια.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η τρομοκράτηση των αγωνιστών μαθητών, των μαθητών που σηκώνουν κεφάλι ενάντια στα αντιλαϊκά σχέδια. Αυτή έχει την πρώτη ευθύνη. Στόχος τους να συνεχίζουν δια πυρός και σιδήρου την αντιλαϊκή τους πολιτική, να καταστείλουν τους αγώνες, να διαμορφώσουν κλίμα τρομοκρατίας για να σταματήσει κάθε αγωνιστική διάθεση στο μαθητικό κίνημα.
ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΟΙΧΟ. Να συναντήσουν απέναντί τους το μαζικό, οργανωμένο, συντονισμένο αγώνα όλων των μαθητών των ΕΠΑΛ, των μαθητών των Ενιαίων Λυκείων, των γονιών, των εκπαιδευτικών, όλων των εργαζομένων.
Καλούμε τον εργαζόμενο λαό και τους νέους της πόλης να καταδικάσουν με κάθε τρόπο τον αυταρχισμό και την καταστολή της κυβέρνησης, να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα των μαθητών».
Η Γραμματεία Φθιώτιδας του ΠΑΜΕ
Με ανακοίνωσή του η Γραμματεία Φθιώτιδας του ΠΑΜΕ καλεί τους δικαστικούς, τους ένστολους πολίτες των σωμάτων ασφαλείας, τους δ/ντές των σχολείων που βάζουν εμπόδια στη μαζική δράση μαθητών, να βγάλουν τις ταξικές παρωπίδες που τους έχει φορέσει το σύστημα.
Αναφέρει συγκεκριμένα:
«Χθες βράδυ και σήμερα το μεσημέρι η δικαιοσύνη και η αστυνομία του αστικού κράτους έκαναν πάλι αυτό για το οποίο τις προορίζει η αστική τάξη και το πολιτικό προσωπικό της. Υπερασπίστηκαν τη νομιμότητα. Δηλαδή, το δικαίωμα του κεφαλαίου να ισοπεδώνει τη ζωή των παιδιών και ολόκληρης της εργατικής λαϊκής οικογένειας για να διασφαλίζει την κερδοφορία και την εξουσία του στην κοινωνία. «Είναι υγιές να αγωνίζεται η νεολαία, αλλά πρέπει να τηρείται και ο νόμος» υποστήριξε ο πρόεδρος.
Χτες ώρα 23.00, συνέλαβαν 20 μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Λαμίας για την κατάληψη του σχολείου τους. Οκτώ από αυτούς (ενήλικες) τους κράτησαν στο κρατητήριο και τους υπόλοιπους(ανήλικους) κάλεσαν του γονείς τους να τους παραλάβουν από το αστυνομικό μέγαρο. Σήμερα το μεσημέρι, με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς την παρουσία δικηγόρου, έγινε το αυτόφωρο. Τρεις μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ καταδικάστηκαν σε 20ήμερη φυλάκιση με εξαγορά και τρεις εξωσχολικοί(μαθητές άλλων σχολείων που συμπαραστέκονταν) σε 4μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο Λύκειο απολύθηκαν καθηγητές, καταργήθηκαν ειδικότητες και έμειναν οι μαθητές κυριολεκτικά “στον αέρα”.
Το αμάρτημα τους; Θέλουν να μην πεταχτούν έξω από την εκπαίδευση. Θέλουν να μάθουν, έστω και στο εσπερινό. Να πάρουν τη γνώση που θα τους χρειαστεί στη ζωή τους. Να φοιτήσουν σε σύγχρονα σχολεία με βιβλία, με κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, με εκπαιδευτικούς. Να βρουν δουλειά, όταν αποφοιτήσουν. Και το δικαιούνται όλοι! Ενήλικες και ανήλικοι μαθητές δικαιούνται δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν τεχνική εκπαίδευση. Οι γονείς τους και οι ίδιοι ως εργαζόμενοι πλήρωσαν και πληρώνουν με το παραπάνω γι αυτό.
Επίσης όλοι έχουν δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία. Δικαίωμα στη ζωή.
Μόνο που η υποταγή της εκπαίδευσης στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και τις εκάστοτε ανάγκες του κεφαλαίου –τώρα η κρίση- προσαρμόζει ανάλογα την παρεχόμενη γνώση για τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης. Τη μετατρέπει σε δεξιότητες και κατάρτιση, επειδή τέτοιους εργαζόμενους –αμόρφωτους, φτηνούς και μιας χρήσης- έχουν πλέον ανάγκη οι μονοπωλιακοί όμιλοι, ντόπιοι και ξένοι εκμεταλλευτές. Η εκπαίδευση θα απελευθερωθεί από τα δεσμά του και θα υπηρετήσει τις λαϊκές ανάγκες, όταν αλλάξει το κοινωνικοπολιτικό σύστημα, ο τρόπος παραγωγής. Τότε που την εξουσία θα την έχουν οι παραγωγοί του πλούτου. Θα κάνουν οι ίδιοι κουμάντο στην κοινωνία και θα φτιάξουν τη Λαϊκή Παιδεία. Ως τότε οι νέοι, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα έχουν συμφέρον, δικαίωμα, αλλά και καθήκον, να παλέψουν για ν’ αλλάξουν τα πράγματα. Για να φέρουν τα πάνω κάτω. Ν’ αντικαταστήσουν το δίκιο των ολίγων με το δίκιο και την εξουσία των πολλών.  Σ’ αυτή την πορεία καλεί το ΠΑΜΕ. Να συστρατευτούν μαζί του για την παρεμπόδιση και την απόκρουση της επίθεσης του κεφαλαίου. Να συνεχίσουν μαζί την πάλη μέχρι να πάρουν οι ίδιοι την εξουσία».
Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών
Ακόμα, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Φθιώτιδας καλεί τους δικαστικούς, τους ένστολους πολίτες των σωμάτων ασφαλείας, τους δ/ντές των σχολείων που βάζουν εμπόδια στη μαζική δράση μαθητών, να βγάλουν τις ταξικές παρωπίδες που τους έχει φορέσει το σύστημα. Να πάψουν να είναι και θύτες και θύματα. Να συνειδητοποιήσουν ότι υπηρετούν τη νομιμότητα του άδικου, τη νομιμότητα της ταξικής εκμετάλλευσης και να πορευθούν με το δίκιο των πολλών.
Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων
Την ωμή επέμβαση του κράτους ενάντια σε μαθητές καταγγέλλει και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Φθιώτιδας. «Η  κυβέρνηση παίρνει σκληρά μέτρα και όπου συναντήσει αντίσταση δείχνει στο σκληρό πρόσωπο του εκμεταλλευτικού συστήματος που διαχειρίζεται και πιστά υπηρετεί», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση.
Συλλαλητήριο την Τετάρτη ενάντια στις δικαστικές διώξεις μαθητών στη Λαμία
Ο Σύλλογος Σπουδαστών ΤΕΙ Λαμίας καταγγέλλει την αυτόφωρη σύλληψη και καταδίκη μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ και τριών συμμαθητών τους από άλλα σχολεία και καλεί σπουδαστές και μαθητές σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 9 Οκτώβρη, στην πλατεία Πάρκου στις 11 το πρωί.
Στη συγκέντρωση καλούν επίσης η ΕΛΜΕ Φθιώτιδας και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ο Σύλλογος Σπουδαστών ΤΕΙ Λαμίας αναφέρει:
«Οι μαθητές διαμαρτυρόμενοι για την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική που πλήττει αυτούς και τις οικογένειες τους, που στέλνει σε διαθεσιμότητα 2000 και πλέον εκπαιδευτικούς, καταργεί μια σειρά ειδικότητες και τομείς από τα ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ και στερεί το δικαίωμά τους να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου τους. Υπεύθυνοι του σχολείου και αστυνομία παρουσία εισαγγελέα προχώρησαν στη σύλληψη των μαθητών σαν κοινούς εγκληματίες και χωρίς να έχουν αναφερθεί ζημιές στο σχολείο εισέβαλαν και οδήγησαν 20 μαθητές στα κρατητήρια, 8 από τους οποίους δίκασαν χωρίς συνηγόρους.
Ο Σύλλογος Σπουδαστών καλεί όλους τους σπουδαστές και τους κατοίκους της Λαμίας να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους μαθητές. Να καταδικάσουν την κυβέρνηση που προσπαθεί να τρομοκρατήσει νέους ανθρώπους, όποιον αγωνίζεται και εναντιώνεται στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της, που θέλει τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών στην αμάθεια και την υποταγή».
πηγη hippokampos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ