15 Ιαν 2014

Λευκή Τρομοκρατία και φωτογραφικός κανιβαλισμός

 Λευκή Τρομοκρατία και φωτογραφικός κανιβαλισμός

Στις 21 Ιουνίου του 1949, ο επικεφαλής των δυνάμεων του Δημοκρατικού Στρατού στη Στερεά Ελλάδα Γιάννης Αλεξάνδρου ή Καπετάν Διαμαντής πέφτει νεκρός κατά τη διάρκεια συμπλοκής με υπέρτερες δυνάμεις του Εθνικού Στρατού και της Χωροφυλακής. Ο θάνατος του Διαμαντή καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου. Κατά άλλους αποδίδεται σε πυροβολισμό ελεύθερου σκοπευτή, σε αδέσποτη σφαίρα, ενώ κατά μια άλλη άποψη, ο Διαμαντής δολοφονήθηκε από αντάρτη της σωματοφυλακής του. 

Σε κάθε περίπτωση, στις 23 Ιουνίου όλα είχαν τελειώσει. Ο Εθνικός Στρατός είχε διαλύσει το λόχο του Αλεξάνδρου, πολλοί αντάρτες είχαν αιχμαλωτιστεί ή παραδοθεί και ο τώρα ήταν η σειρά του αστικού τύπου να διαπομπεύσει κανιβαλικά τους ηττημένους. Με ένα αιμοδιψές φωτογραφικό αφιέρωμα, η εφημερίδα Εμπρος, παρουσιάζει στο πρωτοσέλιδό της το κορμί του Διαμαντή σε όχι μία αλλά σε τρεις φωτογραφίες. Μαζί του διαπομπεύεται και μια σειρά από αιχμαλώτους του ΔΣΕ. Χαρακτηρισμοί όπως: σφαγείς, συμμορίτες, κόκκινοι λύκοι κτλ περισσεύουν. 

Η δημόσια έκθεση των νεκρών ανταρτών όπως έχουμε ξαναπαρουσιάσει, υπήρξε συχνή πρακτική των κυβερνητικών δυνάμεων του Εμφυλίου. O κυβερνητικός τύπος συμμετείχε ισότιμα σε αυτό αφού είναι πολλές οι φωτογραφίες κεφαλών, νεκρών και αιχμαλώτων που "κοσμούν" τις σελίδες όχι μόνον του τύπου της επαρχίας αλλά και μεγάλων αθηναϊκών εφημερίδων. Η προσφορά της εφημερίδας Εμπρός στην στρατιωτική προπαγάνδα υπήρξε τέτοια που περίπου 20.000 πρωτοσέλιδα της εφημερίδας αγοράστηκαν από τον Εθνικό Στρατό και ρίχτηκαν μαζί με 60.000 προκηρύξεις στις θέσεις των ανταρτών στη Στερεά Ελλάδα και την Μακεδονία. 



Τα ντοκουμέντα της ντροπής



Το κορμί του Γιάννη Αλεξάνδρου εκτίθεται σε ξύλινο φορείο. Η λεζάντα της εφημερίδας αναγράφει: Το απάνθρωπον τέρας που επί τριετίαν ετρομοκράτη την Ρούμελην δεν υπάρχει πλέον. Ο Εθνικός Στρατός τιμωρεί του προδότας

Το κορμί του Διαμαντή φωτογραφίζεται εκ νέου με τους περήφανους διώκτες του. Η λεζάντα αναγράφει: Άνδρες των εθνικών δυνάμεων αποθέτουν το φορείον με το πτώμα του Διαμαντή εις το σημείον ταφής του. 

Ένα ακόμα. γκρο-πλαν, αυτή τη φορά στο σώμα του Γιάννη Αλεξάνδρου. Η λεζάντα αναγράφει: Ολίγον προ της ταφής

Τρεις αξιωματικοί του ΔΣΕ Ρούμελης. Από δεξιά ο υπολοχαγός Ευστάθιος Παπαευσταθίου, ο λοχαγός Καλαϊτζής και ο υπολοχαγός Ευστάθιος Κατσόγιαννης

Αντάρτισσες που συνελήφθησαν κατά την σύγκρουση με το Διαμαντή. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ