6 Φεβ 2014

Στον σουηδικό «παράδεισο»: 4.400 απολύσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία «Volvo»!

 Στον σουηδικό «παράδεισο»: 4.400 απολύσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία «Volvo»!


Πηγή: 902.gr

Με την καταστροφή του εργατικού δυναμικού (μειώσεις προσωπικού όπως τις αποκαλούν), δηλαδή μαζικές απολύσεις, προσπαθεί η αστική τάξη και στη Σουηδία να αυξήσει το μέσο ποσοστό κέρδους. 

Έτσι η αυτοκινητοβιομηχανία «Volvo» ανακοίνωσε ότι θα απολυθούν 4.400 εργαζόμενοι το επόμενο διάστημα.

Θα περίμενε κανείς ότι η μεγάλη αυτή πολυεθνική επιχείρηση, σουηδικών συμφερόντων, θα επιχειρηματολογούσε υπέρ των απολύσεων επειδή ζημιώνεται οικονομικά. Αντίθετα όμως τα κέρδη της εταιρείας μόνο το τέταρτο τρίμηνο του 2013 ήταν 27 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι παραγγελίες καινούριων οχημάτων αυξήθηκαν κατά 12%. Το χρηματιστήριο αντέδρασε άμεσα θετικά με αύξηση της τιμής της μετοχής της εταιρείας κατά 4,4%, αποδεικνύοντας πολύ χαρακτηριστικά ότι ο θάνατος των εργατών είναι η ζωή των καπιταλιστών.

Την ίδια μέρα ανακοινώθηκαν επίσης τα οικονομικά αποτελέσματα δύο μεγάλων σουηδικών τραπεζών, που κι αυτές έχουν κάνει μαζικές απολύσεις και έχουν συντρίψει τα εργασιακά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων. Η μεγαλύτερη τράπεζα Handelsbanken είχε κέρδη 505 εκατομμύρια ευρώ το 2013, από 447 εκατομμύρια κορόνες το 2012. Η άλλη τράπεζα SEB είχε κέρδη 565 εκατομμύρια ευρώ το 2013 από «μόνο» 320 εκατομμύρια ευρώ το 2012.

Φαίνεται, λοιπόν, καθαρά ποιος πληρώνει την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ