21 Φεβ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Αιματοκύλισμα και ιμπεριαλιστικές πιέσεις

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αιματοκύλισμα και ιμπεριαλιστικές πιέσεις
Οι ΥΠΕΞ των Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας διαπραγματεύονται με τον Πρόεδρο Γιανουκόβιτς



Συνεχίζεται η σύγκρουση με επίκεντρο την πλατεία Ανεξαρτησίας
ΚΙΕΒΟ.--
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει η σύγκρουση στην Ουκρανία, καθώς πλέον οι ομάδες κρούσης της αντιπολίτευσης, κυρίως οι εθνικιστικές - φασιστικές οργανώσεις, χρησιμοποιούν πυροβόλα όπλα, πέρα από τις βόμβες μολότοφ και τα πύρινα οδοφράγματα. Ενώ τα μεσάνυχτα της Τετάρτης είχε ανακοινωθεί εκεχειρία εν αναμονή της άφιξης στην ουκρανική πρωτεύουσα υπουργών Εξωτερικών χώρων της ΕΕ για συναντήσεις με τον Πρόεδρο, Β. Γιανουκόβιτς, και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, το πρωί της Πέμπτης οι ομάδες κρούσης, βάσει σχεδίου, επιτέθηκαν στην αστυνομία στην πλατεία Μαϊντάν και άρχισε η ανταλλαγή πυρών. Οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών είναι συγκεχυμένες, ενώ επίσημα η ουκρανική κυβέρνηση αναφέρει ότι οι νεκροί είναι μέχρι σήμερα συνολικά 50 (η αντιπολίτευση μιλάει για περισσότερους) και οι τραυματίες γύρω στους 400, με πολλούς από αυτούς να είναι αστυνομικοί. Λόγω της ανεξέλεγκτης κατοχής όπλων, το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε χτες την άδεια στις αστυνομικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν πυροβόλα όπλα και αληθινές σφαίρες, ενώ ανακοινώθηκε ότι αναζητούνται 67 αστυνομικοί που κρατούνται όμηροι από ένοπλους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.
Ταυτόχρονα με την κλιμάκωση της ένοπλης επίθεσης, που, παρά τις διαψεύσεις, έχει τη στήριξη ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αυτές εντείνουν τις πιέσεις στον Πρόεδρο της Ουκρανίας αποδίδοντάς του την αιματοχυσία. Χτες, στο Κίεβο, συναντήθηκαν με τον Γιανουκόβιτς επί έξι ώρες οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγερ, της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς και της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι, που, όπως εμφανίζεται, διαπραγματεύονται «έναν οδικό χάρτη για μια ειρηνική έξοδο από την κρίση», που μπορεί να περιλαμβάνει αναθεώρηση Συντάγματος, μεταβατική κυβέρνηση και πρόωρες εκλογές. Οι αξιωματούχοι συναντήθηκαν και με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ενώ δεν επέστρεψαν στις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχουν στην έκτακτη σύσκεψη των ΥΠΕΞ για την Ουκρανία που θα εξέταζε κυρώσεις, και παρέμειναν και σήμερα στο Κίεβο για να συνεχίσουν το παζάρι.
Εγκρίθηκαν κυρώσεις της ΕΕ κατά των «υπευθύνων της βίας» - εντείνονται οι ιμπεριαλιστικές πιέσεις
Από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αποφασίστηκαν «στοχευμένες κυρώσεις» κατά των «υπευθύνων για τη βία» στην Ουκρανία (που βέβαια δεν προσδιορίζονται, αλλά εννοούνται οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης) και επιβολή εμπάργκο σε υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για βίαιη καταστολή. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση της θεώρησης διαβατηρίων και «πάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό.
Οι ΗΠΑ κάλεσαν τον Πρόεδρο της Ουκρανίας να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις Ασφαλείας από το κέντρο του Κιέβου και τις αρχές της Ουκρανίας να σεβαστούν το δικαίωμα των Ουκρανών πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά (!!!). Ο Πρόεδρος Ομπάμα κάλεσε τον ουκρανικό στρατό «να μην εμπλακεί στη σύγκρουση, η οποία πρέπει να επιλυθεί με πολιτικά μέσα» και τόνισε ότι θα συνεργαστεί με τους συμμάχους της χώρας στην ΕΕ, για να λογοδοτήσουν αυτοί που ευθύνονται για τη βία στην Ουκρανία.
Η Κίνα, επίσης, παρενέβη στις εξελίξεις και η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Χουά Τσουνγίνγκ, σχολιάζοντας τη στάση της ΕΕ, σημείωσε δηκτικά ότι «διαφορετικές χώρες πρέπει να δείχνουν αλληλοσεβασμό στην ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των άλλων» και έκανε εκκλήσεις για αμοιβαίο διάλογο.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, με απειλητικό ύφος, σε δηλώσεις του, απέτρεψε την ουκρανική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το στρατό, γιατί «αυτό θα βλάψει σοβαρά τις σχέσεις της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ». Ταυτόχρονα, σε συνέντευξή του χτες στο σταθμό ΣΚΑΪ, ανέβασε τους τόνους με τη Ρωσία, που έχει επικρίνει (φυσικά για τα δικά της συμφέροντα) την παρέμβαση της ΕΕ και των ΗΠΑ. Κατά τα άλλα, είπε ότι «το ΝΑΤΟ ενδιαφέρεται για μια επίλυση της κρίσης με ειρηνικά μέσα». Μέσα στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό που αναπτύσσεται βρίσκεται και η ελληνική κυβέρνηση. Ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος, Ευ. Βενιζέλος, δήλωσε και αυτός «συγκλονισμένος από τη βία» και στη συνέχεια πήρε ίσες αποστάσεις και κάλεσε «όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να απέχουν από τη χρήση βίας και να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου. Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, ο ουκρανικός λαός οφείλει να αναλογιστεί ότι η επίτευξη μιας συμβιβαστικής λύσης αποτελεί μονόδρομο και ότι είναι πολύ περισσότερα αυτά που τον ενώνουν από αυτά που τον χωρίζουν».
Επίσης, χτες, στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος του Γιανουκόβιτς, υπήρξαν διαφοροποιήσεις, παραιτήθηκε ο κυβερνήτης του Κιέβου, που δηλώνει ότι συντάσσεται με τους διαδηλωτές, όπως και 10 βουλευτές του «Κόμματος των Περιοχών» που καλούν σε διαμεσολάβηση της ΕΕ, της Ρωσίας και των ΗΠΑ για αποκλιμάκωση της κατάστασης και προσφυγή στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Είναι φανερό ότι η αντιπαράθεση στην Ουκρανία, που είναι σύγκρουση μερίδων της αστικής τάξης για τις συμμαχίες με ιμπεριαλιστικά κέντρα, είναι ταυτόχρονα πεδίο έντονου ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού που έχει διπλωματική αλλά και ένοπλη μορφή. Μόνος, βέβαια, χαμένος ο ουκρανικός λαός που ματώνει για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ