25 Φεβ 2014

Ουκρανία και ΜΚΟ

Ουκρανία και ΜΚΟ


Από το Νοέμβρη του 2004 έως το Γενάρη του 2005 η Ουκρανία έζησε μια θυελλώδη περίοδο με διαδηλώσεις και σφοδρές πολιτικές συγκρούσεις. Αφορμή ήταν οι καταγγελίες του τότε υποψήφιου προέδρου Βίκτορ Γιούσενκο πως οι εκλογές ήταν της διαφθοράς, της νοθείας και της τρομοκρατίας και επί της ουσίας στημένες υπέρ του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Και τότε φυσικά είχε γίνει φανερό ότι η σύγκρουση δεν ήταν απλά και μόνο μεταξύ των Γιούσενκο – Γιανουκόβιτς, αλλά μεταξύ των «θωρηκτών» του ιμπεριαλισμού, ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία.
ΜΚΟ με διεθνή δράση και πακτωλό χρήματος έπαιξαν ιδιαίτερο ρόλο, ειδικά εκείνες που εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον.
Την περίοδο εκείνη στήθηκαν οι αποκαλούμενες χρωματιστές επαναστάσεις, στην Ουκρανία ονομάστηκε «πορτοκαλί επανάσταση» διότι αυτά ήταν τα εκλογικά χρώματα του Γιούσενκο. Εκ των πρωταγωνιστών ήταν η οργάνωση νεολαίας με την ονομασία «pora» (κεντρική φωτογραφία). Τα ιδρυτικά μέλη της «pora» εκπαιδεύτηκαν στην πόλη Νόβι Σαντ στην επαρχία της Βοϊβοντίνα στη Σερβία από τη σερβική οργάνωση νεολαίας «Otpor» που συστάθηκε για να προκαλέσει την πτώση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ανάλογες οργανώσεις δημιουργήθηκαν στη συνέχεια και σε άλλες ώρες όπως στη Γεωργία με το όνομα «Kmara» και με το όνομα «Zubr» στη Λευκορωσία.
- Τα παραπάνω, αποτελούν τμήμα άρθρου του 902.gr, με ακόμα πιο πολλά στοιχεία, κυρίως φωτογραφίες που αξίζει και θα έλεγα και οφείλει να διαβάσει ο καθένας που θέλει να θεωρεί (και να είναι φυσικά) τον εαυτό του σκεπτόμενο και υπεύθυνο πολίτη :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ