Η «ελευθερία κίνησης εργαζομένων» ... χωρίς δικαιώματα
Το παράδειγμα της Βρετανίας
Ελεύθεροι να έρθετε, αλλά χωρίς δικαιώματα
Εκτός από την καμπάνια ξενοφοβίας, μια από τις χαρακτηριστικές στιγμές της οποίας ήταν τα φορτηγά που κυκλοφόρησαν σε βρετανικούς δρόμους με τεράστια μηνύματα «Είσαι στη Βρετανία παράνομα; Γύρνα πίσω ή κινδυνεύεις να συλληφθείς», πέρασαν μια σειρά από μέτρα. Το Δεκέμβρη η κυβέρνηση εισήγαγε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (έπρεπε να προλάβει τους 30 Ρουμάνους...) νομοθεσία για να περιορίσει την πρόσβαση των μεταναστών που είναι πολίτες της ΕΕ σε μια σειρά από υπηρεσίες και επιδόματα πρόνοιας. Πλέον δεν δικαιούνται να παίρνουν επιδόματα για τους πρώτους 3 μήνες. Μπήκαν επιπλέον εμπόδια στη χορήγηση επιδομάτων και προϋποθέσεις όπως η γνώση αγγλικής γλώσσας. Θα εφαρμοστεί μέσα στο χρόνο διαδικασία διαγωνισμάτων και αξιολογήσεων για την παραμονή ή όχι στη Βρετανία μεταναστών από ΕΕ που δεν βρίσκουν δουλειά.
Φυσικά στο στόχαστρο είναι όλοι οι μετανάστες, όχι μόνο αυτοί από την ΕΕ. Οι μετανάστες εκτός ΕΕ θα πληρώνουν 200 λίρες το χρόνο για το εθνικό σύστημα υγείας. Μάλιστα, το καινούριο νομοθετικό πακέτο στο όνομα του να μην έχουν οι παράνομοι μετανάστες πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς, στέγαση και πρόνοια, μετατρέπει γιατρούς, υπαλλήλους στις τράπεζες και σπιτονοικοκύρηδες σε συνοριοφύλακες. Τα πρόστιμα γι' αυτούς που δεν εμποδίζουν τους μετανάστες που δεν έχουν τα σχετικά δικαιολογητικά είναι τσουχτερά. Πλέον μόνο με διαβατήριο μπορεί κανείς να πάει στο νοσοκομείο!
Σε κάθε χώρα το κεφάλαιο ελεύθερα διώχνει ή «δέχεται» ντόπιους και ξένους εργάτες, ανάλογα με τις ανάγκες του
Η συζήτηση για τα αντιμεταναστευτικά μέτρα συνδέθηκε με το ζήτημα της θέσης ακόμα και της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. Ο Κάμερον μάλιστα κατηγορήθηκε ότι προσβάλλει την ελευθερία κίνησης εργατικού δυναμικού, ακρογωνιαίο λίθο της Ενωσης. Βέβαια, η Βρετανία κάθε άλλο παρά μόνη της είναι στην ΕΕ. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση Κάμερον: «Η ελευθερία κίνησης δεν μπορεί να είναι αυθαίρετη. Η κυβέρνηση δουλεύει μαζί με Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία και άλλους, ώστε να μη γίνει ελευθερία απόκτησης επιδομάτων». Προειδοποίησε μάλιστα ότι θα ασκήσει βέτο στην ένταξη νέων χωρών στην ΕΕ, αν δεν υπάρξουν σκληρότεροι περιορισμοί για να εμποδίσουν μεγάλο κύμα μετανάστευσης από την Ανατολική Ευρώπη στη Βρετανία.
Η ελευθερία κίνησης εργατικού δυναμικού είναι στρατηγική επιδίωξη του κεφαλαίου. Δεν είναι τυχαίο ότι οι «Financial Times» είχαν τίτλο «Οι εργάτες της ΕΕ πρέπει να μείνουν ελεύθεροι. Η ΕΕ πρέπει να μείνει πιστή στην ελευθερία κίνησης εργατικού δυναμικού», αλλά με τους πιο σκληρούς εκμεταλλευτικούς όρους. Η αστική τάξη επιλέγει τι γράφεται σε ποια εφημερίδα... Στο ίδιο άρθρο στοιχειοθετείται η θετική συνεισφορά των μεταναστών στη βρετανική οικονομία τις τελευταίες 2 δεκαετίες. Οι μετανάστες κάλυψαν κενά στην αγορά, δεν μετατόπισαν τους ντόπιους εργάτες. Η απασχόληση των μεταναστών και η αύξηση της παραγωγικότητας είχε άμεση, θετική και σημαντική σύνδεση. Οι μετανάστες συνεισφέρουν στην οικονομία 8,8 εκατομμύρια λίρες παραπάνω από ό,τι καταναλώνουν σε δημόσιες υπηρεσίες. Οι λύσεις που προτείνει η εν λόγω εφημερίδα, εκφράζοντας τις επιδιώξεις του κεφαλαίου, είναι να ξανασκεφτούμε το εθνικό σύστημα πρόνοιας και μεταβατικά μέτρα μετά την ένταξη νέων κρατών-μελών.
Ενιαίος αγώνας ντόπιων και ξένων εργαζομένων, εντός και εκτός Ελλάδας
Η
ελευθερία κίνησης εργατικού δυναμικού στην ΕΕ εξασφαλίζει στο κεφάλαιο
σε κάθε φάση να επιλέγει πόσους μετανάστες και σε ποιους κλάδους τούς
χρειάζεται. Η τάση χειροτέρευσης της ζωής των εργαζομένων είναι ενιαία
σε όλη την Ευρώπη, πάει χέρι χέρι με τα αντιμεταναστευτικά μέτρα, με την
έξαρση των φαινομένων της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Ο μετανάστης
δεν μπορεί να βρει διέξοδο ούτε στην πατρίδα του, ούτε στη χώρα
υποδοχής. Γι' αυτό και ο αγώνας για ανασύνταξη του εργατικού κινήματος,
για την αντεπίθεση των λαϊκών στρωμάτων δεν σταματάει στα σύνορα της
Ελλάδας. Οι Ελληνες μετανάστες και οι ντόπιοι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν
έχουν να χωρίσουν τίποτα, αλλά επιβάλλεται να αναπτύξουν κοινή πάλη. Το
ΚΚΕ και οι Οργανώσεις του στο εξωτερικό πρωτοστατούν στην οργάνωση των
Ελλήνων μεταναστών, στην οργάνωση της πάλης στους χώρους δουλειάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου