28 Μαρ 2014

Είναι σε όφελος του λαού η πολιτική του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΕ;



Είναι σε όφελος του λαού η πολιτική του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΕ;


Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι δύναμη που, από τη μια μεριά, στηρίζει ολόψυχα την ΕΕ και, από την άλλη, διαμαρτύρεται για τις συνέπειες από την εφαρμογή της στρατηγικής της, ρίχνοντας τις βασικές ευθύνες στις ελληνικές κυβερνήσεις και τις «πρακτικές» υλοποίησης αυτών των πολιτικών.

Ταυτόχρονα, εντοπίζουν όλο το πρόβλημα της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ στην Κομισιόν και στο πρόσωπο του Μπαρόζο. Λες και αν υπάρξει άλλη Κομισιόν και κάποιος άλλος αντί του Μπαρόζο θα αλλάξει πολιτική και η ιμπεριαλιστική ΕΕ θα μετατραπεί σε μια ένωση που θα παίρνει πολιτικές αποφάσεις σε όφελος των λαών!

Μιλούν για «κορσέ του νεοφιλελευθερισμού» και «απόλυτη κυριαρχία των κερδοσκόπων», αντιπαραθέτοντας μια «Ευρώπη δημοκρατική» με θεσμούς που «δε θα στρέφονται εναντίον των ανθρώπων, όπου οι θεσμοί της λαϊκής κυριαρχίας θα ενισχύονται αντί να αφυδατώνονται». Αλήθεια, πού ανακάλυψαν θεσμούς λαϊκής κυριαρχίας στο ευρω-οικοδόμημα των μονοπωλίων; Στην εξουσία τους; Εδώ σπέρνουν αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρχει εξουσία του κεφαλαίου και θεσμοί που θα εξυπηρετούν τους λαούς! -Η, πιο σωστά, είναι απάτη που συγκαλύπτει τη στρατηγική στήριξης του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στην καπιταλιστική ΕΕ με τη λογική του ηθικού καπιταλισμού. Ενοχοποιούν αποκλειστικά τη «νεοφιλελεύθερη» στρατηγική της ΕΕ, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι μπορεί να υπάρχει και φιλολαϊκή οικονομική πολιτική χωρίς ανατροπή της κυριαρχίας των μονοπωλίων και της πολιτικής εξουσίας σε κάθε κράτος - μέλος της. Επικίνδυνη πολιτική για τα λαϊκά συμφέροντα.


Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι «στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης είμαστε αριστερή αντιπολίτευση». Στόχος που όχι μόνο δεν αλλάζει επί της ουσίας τίποτα προς όφελος της εργατικής τάξης, αλλά ακόμα πιο άσχημα την καταδικάζει στα χειρότερα, αποπροσανατολίζει, συσκοτίζει τις πραγματικές αιτίες των λαϊκών προβλημάτων και αποτελεί το καλύτερο «αριστερό» άλλοθι για να περνά αλώβητη κάθε ιμπεριαλιστική επιδίωξη της ΕΕ. Οι προεκλογικές τους προσπάθειες να φανούν περισσότερο «αντικαπιταλιστές», «πιο επικριτικοί» προς την ΕΕ αποδεικνύουν τον καιροσκοπισμό και τυχοδιωκτισμό τους.

Μιλούν γενικά ενάντια στη στρατιωτικοποίηση χωρίς να εναντιώνονται στον ευρωστρατό και στην πολιτική της ΕΕ για την «τρομοκρατία». Αλλωστε τάσσονται υπέρ της πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ και των κοινών πολιτικών της. Ενώ χαρακτηρίζουν θετική την καταψήφιση της Ευρωσυνθήκης στην Ιρλανδία και, γενικά, ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, προβάλλοντας την ανάγκη άλλου «ευρωσυντάγματος» με μια δήθεν κοινωνική ΕΕ, λες και τα μονοπώλια θα γίνουν φιλολαϊκά.

Είναι κούφια λόγια οι δηλώσεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και την ευημερία των λαών, αφού ο ΣΥΝ ψήφισε το Μάαστριχτ, πανηγύριζε για το ευρώ και την ΟΝΕ.

Παραπλανά, όταν ως «λύση» στην καπιταλιστική κρίση, υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να έχει φιλεργατική πολιτική, αν ελέγχεται από μια ευρωπαϊκή διακυβέρνηση, αν αλλάξει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Γιατί όλ' αυτά είναι εργαλεία για την κερδοφορία του κεφαλαίου, η εξουσία του οποίου δεν αμφισβητείται.
Συγκαλύπτει την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι με μια άλλη «διαχείριση» η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) θα έχει καλά αποτελέσματα για την αγροτιά.
Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που έβαλε πλάτη, μαζί με άλλες αντίστοιχες δυνάμεις στην ΕΕ, για την ισχυροποίηση και οικοδόμηση αυτής της ΕΕ, από την υπερψήφιση της Συνθήκης του Μάαστριχτ ακόμη. Τώρα μιλά για κατάργηση των νεοφιλελεύθερων τμημάτων της Συνθήκης του Μάαστριχτ παραπλανώντας για άλλη μια φορά ότι μπορεί η ΕΕ να γίνει φιλολαϊκή. Διαδίδει ψέματα ότι αντίθεση με την ΕΕ σημαίνει εθνική απομόνωση. Τα ίδια λένε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ