9 Μαρ 2014

Παραμένουν και ενισχύονται οι ακροδεξιοί-φιλοναζιστές στο Κίεβο

Παραμένουν και ενισχύονται οι ακροδεξιοί-φιλοναζιστές στο Κίεβο

902.gr




Στο Κίεβο συνεχίζουν να «κάνουν κουμάντο» δύο από τις ομάδες που πρωταγωνίστησαν στις βίαιες διαδηλώσεις και έχουν αποδεδειγμένα ακροδεξιές-φιλοναζιστικές απόψεις. Πρόκειται για τα κόμματα «Σβόμποντα» (Ελευθερία), τα μέλη του οποίου έχουν λάβει πέντε σημαντικές θέσεις στη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας, περιλαμβανομένου του θώκου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, και «Πράβι Σέκτορ» («Δεξιός Τομέας»), ο ηγέτης του οποίου, Ντμίτρο Γιάρος, είναι ο αναπληρωτής γραμματέας Εθνικής Ασφάλειας της χώρας. Μάλιστα χθες ο Γιάρος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του Μάη, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι το Κόμμα των Περιφερειών του Γιανουκόβιτς και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ουκρανίας πρέπει να τεθούν εκτός νόμου...

Στη Wikipedia «ξεπλένουν» τον «Δεξιό Τομέα»...

Τα μέλη του «Δεξιού Τομέα», φορώντας μαύρες μάσκες του σκι, αλεξίσφαιρα γιλέκα και στρατιωτικές στολές, εξακολουθούν να καταλαμβάνουν κάποια κτίρια κοντά στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο. Όμως δεν μένουν εκεί. Επενέβησαν ακόμη και στη γνωστή δικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, ώστε να «ξαναγράψουν» την ιστορία και τον «ποιόν» της οργάνωσης. Έτσι, ενώ, σύμφωνα με το ιστορικό της Wikipedia, την περασμένη Δευτέρα στο λήμμα «Δεξιός Τομέας» αναφέρεται ότι η οργάνωση έχει «οριακά φασιστικές, νεοναζιστικές απόψεις», μία μέρα μετά, και αφού προηγήθηκαν 174 τροποποιήσεις του άρθρου, ο «Δεξιός Τομέας» αναφέρεται πλέον ως «μια οργάνωση για την προστασία των διαδηλωτών» και μια «πατριωτική οργάνωση της νεολαίας».

...και στις ΗΠΑ το νεοναζιστικό «Σβόμποντα»

Από την άλλη το «Σβόμποντα» προήλθε από το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα της Ουκρανίας (SNPU), που ιδρύθηκε το 1991 και ως σύμβολό του είχε το Wolfsangel, ένα ρουνικό σύμβολο που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις εκλογές του 2012 το «Σβόμποντα» κέρδισε σχεδόν το 10,5% των ψήφων και 37 έδρες στο κοινοβούλιο.

Η αμερικανική κυβέρνηση κάνει πάντως ό,τι μπορεί για να «ξεπλύνει» τα νεοναζιστικά χαρακτηριστικά του «Σβόμποντα»: «Από τότε που εισήλθε στο ουκρανικό κοινοβούλιο το 2012, η ηγεσία του Σβόμποντα εργάζεται για να φέρει το κόμμα σε μια πιο μετριοπαθή κατεύθυνση και να γίνει ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα», υποστήριξε ένας Αμερικανός αξιωματούχος στο «Ρόιτερς».

Για να γίνει αντιληπτό πάντως περί τίνος πρόκειται, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπό του, το «Σβόμποντα» «απαγορεύει σε άθεους, πρώην κομμουνιστές και αλλοδαπούς να γίνουν μέλη του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ