9 Μαρ 2014

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Πόλεμο χαρακωμάτων

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
Πόλεμο χαρακωμάτων

Eurokinissi
Σε νέα φάση πολέμου χαρακωμάτων έχουν μπει το τελευταίο διάστημα οι κόντρες συμφερόντων μεταξύ των επιχειρηματιών του ποδοσφαίρου, με στόχο φυσικά τον μεγαλύτερο ρόλο στο μοίρασμα της ...πίτας των κερδών. Η απουσία ενός βασικού αντιπάλου από το λεγόμενο «στάτους κβο» του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, όπως η ΑΕΚ, τα προβλήματα (κυρίως οικονομικά) ενός ακόμη του ίδιου επιπέδου που απασχολούν τον Παναθηναϊκό και η ταυτόχρονη άνοδος νέων δυνάμεων στους πρωταγωνιστικούς ρόλους τα τελευταία χρόνια φαίνεται να αλλάζουν το σκηνικό. Τουλάχιστον όπως ήταν αυτό διαμορφωμένο μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Εχοντας ως πάτημα διάφορες αφορμές και αιτίες οι επιχειρηματίες - ιδιοκτήτες των ποδοσφαιρικών ομάδων βρίσκουν την ευκαιρία για να ανοίξουν συνεχώς νέα μέτωπα και να δημιουργήσουν τις δικές τους συμμαχίες.
Είτε μιλάμε για καταστρατήγηση των κανονισμών που οι ίδιοι αποφασίζουν (π.χ. αδειοδοτήσεις ΠΑΕ) είτε μιλάμε για εσωτερικές ίντριγκες, που φτάνουν σε σημείο κάποιοι να τα βάλουν ακόμα και με το ίδιο το προϊόν που οι ίδιοι δημιούργησαν, το ζητούμενο είναι ένα. Η προάσπιση συμφερόντων μέσω της ενίσχυσης του ρόλου του καθενός στα δρώμενα ενός εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου, που αποτελεί το πρόσφορο έδαφος για τα δικά τους παιχνίδια συμφερόντων.

Μετά το μέτωπό τους κατά της Super League πριν λίγες μέρες, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ συμμαχούν και για την αναβάθμιση του προϊόντος
MotionTeam
Ωστόσο, όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν, τα... ποδοσφαιρικά δρώμενα δεν είναι τα μόνα που καίνε τους επιχειρηματίες. Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς αν σκεφθεί κάποιος ότι ως προϊόν το ελληνικό ποδόσφαιρο υπάγεται στη λεγόμενη «μικρομεσαία» ευρωπαϊκή αγορά, σε σχέση με άλλα πρωταθλήματα, όπως το ισπανικό, το αγγλικό ή το γερμανικό, όπου η εμπορευματοποίηση και τα κέρδη είναι σαφώς σε μεγαλύτερα μεγέθη.
Ομως, ακόμα και έτσι για τους εγχώριους (ή ξενόφερτους) επιχειρηματίες η εμπλοκή με τα ποδοσφαιρικά αποτελεί ...το άρμα προκειμένου να ανοίξουν οι δουλειές σε τομείς άσχετους με αθλητικά θέματα μέσω και της δύναμης που προσφέρει η εκμετάλλευση της μάζας των οπαδών. Η θέση στο τιμόνι ενός συλλόγου, ιδιαίτερα των λεγόμενων μεγάλων που πρωταγωνιστούν, αυξάνει τις πιθανότητες για να στρωθεί ο δρόμος για τα ανώτερα συμφέροντα. Ετσι, η διαμάχη για τα πρωτεία, η καλλιέργεια φανατισμού, το αίσθημα της αδικίας που θα επιφέρει συσπείρωση, η συμμετοχή σε συμμαχίες είναι μερικά από αυτά που χρησιμοποιούνται ως μέσα για να επιτευχθεί ο απώτερος στόχος.
Πεδίο αντιπαραθέσεων η Λίγκα
Από την έναρξη της φετινής αγωνιστικής χρονιάς ο... συνεταιρισμός των ΠΑΕ της πρώτης κατηγορίας αποτέλεσε επί της ουσίας το κύριο μέτωπο του πολέμου μεταξύ των διαφορετικών συμφερόντων των μελών του. Στις περισσότερες περιπτώσεις στο επίκεντρο των διαφωνιών βρέθηκε ο τομέας της διαιτησίας είτε γι' αυτά που είχαν να κάνουν με τη διοίκησή της είτε για αποφάσεις των διαιτητών κατά τη διάρκεια των αγώνων. Η κατάσταση με απανωτές ανακοινώσεις αυτών που θεωρούσαν ότι αδικήθηκαν και αντίστοιχες δηλώσεις παραγόντων έτεινε να ξεφύγει, με το προϊόν μάλιστα να αμφισβητείται αρκετές φορές εκ των έσω. Λάδι στη φωτιά έριξε πριν λίγους μήνες η απόφαση της ίδιας της Λίγκας να επιβάλλει ποινές στα μέλη της όταν θεωρηθεί ότι με ενέργειές τους δυσφημούν το ίδιο το προϊόν. Κάτι που οδήγησε σε νέα όξυνση των αντιθέσεων, με τους ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό να συμμαχούν και να προσφεύγουν στα πολιτικά δικαστήρια κατά της συγκεκριμένης απόφασης. Απαντώντας τότε στην ενέργεια αυτή ο πρόεδρος της Super League, Γιάννης Μώραλης, είχε μιλήσει για περιφρούρηση του προϊόντος. Και αυτό αποτέλεσε και την αιτία λίγο αργότερα οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές να ρίξουν νερό στο κρασί τους και να λήξει έστω και προσωρινά το θέμα.
Κραυγές και... ψίθυροι

Με αποχώρηση από το πρωτάθλημα απείλησε ο Απόλλων Σμύρνης, ο ιδιοκτήτης του οποίου έβαλε κατά πάντων
Icon
Το τελευταίο διάστημα πρωταγωνιστικό ρόλο στις μάχες έχουν πάρει οι ιδιοκτήτες των ομάδων που κινδυνεύουν με υποβιβασμό από τη μεγάλη κατηγορία, άρα και «εξαφάνιση» από το... σαλόνι της πρώτης κατηγορίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται είτε σε ποδοσφαιρικά κέρδη είτε σε θέμα δυναμικής για γενικότερα ζητήματα.
Οσο περνάνε οι αγωνιστικές τα πράγματα οξύνονται περισσότερο με τη μάχη να είναι αμείλικτη και τα παρατράγουδα να κυριαρχούν. Πρόσφατο περιστατικό η στάση του Απόλλωνα Σμύρνης, με τους διοικούντες την ομάδα να απειλούν αρχικά με αποχώρηση από το πρωτάθλημα αλλά τελικά να συνεχίζουν, χωρίς όμως τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ, Σταμάτη Βελλή, που ουσιαστικά αποχώρησε από τώρα (τυπικά ανακοίνωσε ότι θα συμβεί αυτό το καλοκαίρι) με βολές κατά πάντων. Στο στόχαστρό του βρέθηκαν η Super League, συγκεκριμένοι διαιτητές αλλά και, όπως δήλωσε, συμφέροντα που θέλουν συγκεκριμένες ομάδες στην κατηγορία προκειμένου να τις ελέγχουν. Την ίδια περίοδο λόγο για κατεστημένο που θέλει τον υποβιβασμό και τη διάλυση του Αρη έκανε ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Λάμπρος Σκόρδας. Πρόσφατα ο ΠΑΟΚ τα έβαλε και με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία με αφορμή τον ορισμό πιθανών ημερομηνιών (αναλόγως της εξέλιξης του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ) του ημιτελικού Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, κατηγορώντας τη για ευνοϊκή μεταχείριση των «ερυθρόλευκων».
Αναβάθμιση... διαφορετικών αντιλήψεων
Ενας άλλος τομέας που δείχνει χαρακτηριστικά τη διαφορετικότητα των συμφερόντων μεταξύ των επιχειρηματιών είναι και αυτός που αφορά τη λεγόμενη αναβάθμιση του ποδοσφαίρου. Να σημειωθεί βέβαια ότι όπου αναβάθμιση αυτή έχει να κάνει με την καλύτερη αξιοποίηση του ποδοσφαίρου ως προϊόντος που θα αποφέρει μεγαλύτερα κέρδη. Μάλιστα, πάνω σε αυτό κινήθηκε και πρόσφατη μελέτη της Super League σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ και την εταιρεία «Στόχασις», όπου ουσιαστικά αναλύθηκαν οι αδυναμίες του προϊόντος και οι προοπτικές ανάπτυξής του (σχετικό δημοσίευμα του «Ρ» πριν μερικές μέρες). Ωστόσο, ακόμα και από αυτές τις ...προσπάθειες των επιχειρηματιών δεν λείπει η διαφορετική αφετηρία, καθώς και η δημιουργία νέων συμμαχιών ανάλογα με το πού ταυτίζονται τα συμφέροντα και φυσικά το πού αποσκοπεί ο εκάστοτε επιχειρηματίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την πρόσφατη πρόταση έξι σημείων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για αναβάθμιση του ποδοσφαίρου δεν έλειψαν οι αναφορές στις καταγγελίες που γίνονται για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο ποδόσφαιρο αλλά και οι αντίστοιχες για υπεύθυνους όσον αφορά την «κατάντια» (όπως τονίζει στη σχετική ανακοίνωση). Υπέρ της πρότασης του Δικέφαλου τάχθηκε ανοιχτά ο Παναθηναϊκός, που έκανε λόγο για «συμμαχία με σκοπό την κάθαρση». Τη δική του πρόταση κατέθεσε και ο Αστέρας Τρίπολης, ενώ αναμένεται και η αντίστοιχη της Ξάνθης, η οποία πάντως από την πλευρά της φρόντισε να διαχωρίσει τη θέση της σχετικά με το κάλεσμα σε «συμμαχία για την κάθαρση» του προέδρου του Παναθηναϊκού, Γ. Αλαφούζου.
«Μπαϊράκι» από τους... μικρούς
Με γνώμονα το δικό τους συμφέρον μπήκαν φέτος στην αντιπαράθεση και οι ομάδες της δεύτερης κατηγορίας διεκδικώντας και αυτές από την πλευρά τους μια όσο το δυνατόν καλύτερη θέση στο μοίρασμα της πίτας. Αιτία... πολέμου στάθηκε η διαφωνία με τους... μεγάλους σχετικά με τις ομάδες που θα υποβιβαστούν από την πρώτη κατηγορία και τις αντίστοιχες που θα ανέβουν. Εχοντας ...στήσει το δικό της σκηνικό για περισσότερο κέρδος η Λίγκα της Football League με τη δημιουργία δύο ομίλων φέτος στην κατηγορία και τη διεξαγωγή πλέι οφ για τις θέσεις ανόδου διεκδίκησε σθεναρά από την πλευρά της την άνοδο στη Super League τριών ομάδων από την κατηγορία. Κάτι που βρήκε αντίθετο τον συνεταιρισμό της Super League που αντιπρότεινε το λεγόμενο 2+1 που αφορούσε την απευθείας άνοδο δύο ομάδων (των πρώτων των δυο ομίλων), τον αντίστοιχο υποβιβασμό ισάριθμων από την πρώτη κατηγορία (των δύο τελευταίων) και τους υποψηφίους από τις δυο κατηγορίες (15ος Super League - τρίτος των μπαράζ στην Β') να δίνουν αγώνα μπαράζ. Στη διαφωνία έμπλεξε και η ΕΠΟ προσπαθώντας να δώσει λύση, μέχρι να φθάσουμε πριν λίγες μέρες στη συμφωνία των δυο πλευρών για το συγκεκριμένο σενάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ